top of page

Brood van oliebollenmix


Brood van oliebollenmix
Het is begin januari. O jee, je blijkt nog een pak oliebollenmix in je voorraadkast te hebben. Bewaar je de leftover voor volgend jaar? Oliebollenmix over? Bak er rozijnenbrood met noten van! Brood van oliebollenmix om niet te verspillen en toch te genieten.

Maar het kan ook zo zijn dat een pak oliebollenmix in de supermarkt naar je staat te lachen. Ze kosten begin januari namelijk nog maar heel weinig. Ik heb zelfs ooit gratis pakken gekregen in de supermarkt. Ze wilden er blijkbaar heel graag vanaf.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



Oliebollenmix

Brood van oliebollenmix

Benodigdheden:

  1. 1 pak oliebollenmix

  2. 330 gram lauw water, eventueel een klein beetje meer

  3. 1  flinke theelepel boter

  4. Eventueel een snufje kaneel

  5. 100 gram rozijnen en cranberry’s



brood maken van oliebollen mix

Zo maak je brood van oliebollenmix

Kneed het meel met het water en kaneel op op de wijze dat je gewend bent. Met de hand, keukenmachine of broodbakmachine. Ik liet mijn broodmachine zo’n 20 minuten kneden. Je hoort ook aan de broodmachine of je mix dun of juist heel dik is. Mijn machine hoorde ik protesteren. Ik moest een klein beetje water toevoegen.


Haal het deeg uit je machine en kneed de rozijnen, cranberry’s, boter en noten er doorheen of laat je machine dit de laatste minuten mee kneden.



brood maken van oliebollen mix

Laat het deeg een half uur of iets langer rusten onder een plastic zak. Kneed het nog kort door en geef je luxe brood een tweede rijs.


De tweede rijs vond plaats in het rijsmandje.  Het brood was na een uur prachtig gerezen. Het brood uit het mandje halen ging goed, maar het deeg is eigenlijk iets te slap om te bakken zonder vorm.


Een cakeblik met wat bakpapier is denk ik verstandiger zal meer vormvast bakken. Ik doe altijd bakpapier in een cakeblik, als ik er brood in bak. Een tijd geleden bleef de anti-aanbaklaag van mijn cakeblik aan het brood kleven. Dat risico neem ik niet meer.


Bak het brood in 30-35 minuten gaar in een oven van 180 graden (hete lucht oven) in.

Luxe brood

Brood van oliebollenmix is een lekker zacht luxe brood. Mijn huisgenoten kunnen het idee dat het oliebollenmix niet loslaten en hebben het idee dat je het proeft. Zelf vind ik het echt niet naar oliebollen smaken. Er komt ook geen olie aan te pas. Ik proef een zacht brood met een lichte kaneelsmaak.



brood maken van oliebollen mix

Tips om het brood van oliebollenmix nog lekkerder te maken

  1. Bak wat stukje appel mee.

  2. Probeer eens wat anders; een lezer bakte erg hartige broden mee, met olijven, kaas, Italiaanse kruiden of kruidenmengsels zoals ras-el-hanout en za'atar Wat vind jij zelf lekker in brood? Probeer het eens.

  3. Vervang een klein deel van het water door een beetje likeur. Bijvoorbeeld DiSaronno of Malibu. Of laat je rozijnen en cranberry’s hierin wellen.

  4. Bak kleine broodjes in een cupcakevorm.

Creatief met oliebollenmix

Wat zou lekker vinden om ervan te maken? Of misschien heb je het al eens geprobeerd.



Gerelateerde posts

Comments