top of page

Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm


Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm
Hou jij ook zo van kaneelbroodjes? Zo'n zacht broodje gevuld met romige kaneelsuiker en soms voorzien van een laag glazuur. Meestal zijn ze plat en opgerold, maar je kunt natuurlijk alle kanten op het recept. Gebakken in een cupcake-bakvorm krijgen lijken het net eenpersoonstaartjes. Kaneelbroodjes zijn gemaakt van een luxe brooddeeg dat veel op brioche lijkt. Een verrassend recept die je zelf heel gemakkelijk kunt maken.

Variëren met kaneelbroodjes

Wil je eens wat anders? Je kunt bij dit recept natuurlijk anders kruiden en aanpassen aan de tijd van het jaar. Zo zijn speculaaskruiden of pumpkin spice ook erg lekker. Ook kun je in het hart van het broodje een klein balletje amandelspijs stoppen en meebakken of wat gehakte noten bij de kaneelsuiker met boter... heerlijk!


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm

Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm

Benodigde ingrediënten voor 6 stuks:

Voor het brioche-deeg:

 1. 250 gram (patent) bloem

 2. 20 gram witte basterdsuiker

 3. 30 gram zachte boter

 4. 1/2 ei

 5. 125 ml lauwe melk

 6. 4 gram gedroogde gist

 7. 5 gram zout

Voor de vulling:

 1. 75 gram bruine suiker

 2. 3/4e theelepel kaneel

 3. 30 gram zachte boter

 4. 1/2 citroen

Ook nodig:

 1. Cupcake-bakblik

 2. Geschaafde amandelen of amandelstiften

Vlecht het brood, rol het op en leg het broodje in een cupcakebakvorm

Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm recept

 1. Kneed met alle ingrediënten een soepel deeg; dit duurt al snel zo'n 12-15 minuten. Laat het deeg een uur goed afgedekt rijzen.

 2. Vet het cupcake bakblik in en leg eventueel onderin een klein rondje bakpapier. Zo weet je zeker dat het gevlochten kaneelbroodjes makkelijk uit de bakvorm komen.

 3. Verwarm de boter op een laag pitje en zet de warmtebron uit als de boter bijna gesmolten is. Laat het iets afkoelen en roer de bruine basterdsuiker en kaneel erdoor.

 4. Smeer heel weinig olie op het werkblad en rol hier het brooddeeg uit tot een lap van ongeveer 30 x 25 cm. Smeer de boter/kaneel/suikerlaag over het deeg en leg 1/3e deel van de lengte van de lap naar binnen, gevolgd door de andere kant: nu liggen er 3 lagen deeg op elkaar.

 5. Snij het deeg in de lengte nu in 6 plakken. Snij het plakje deeg dat overblijft 2 maal in, zo ontstaan er 3 stroken. Snij niet helemaal door tot de rand maar tot een cm van het uiteinde.

 6. Vlecht de 3 stroken, rol de vlecht op en leg de rol in het cupcake bakblik. Herhaal de andere stukken deeg.

 7. Laat het deeg afgedekt (b.v. in een pedaalemmerzak) nog een klein uur rijzen.

 8. Verwarm de oven voor op 200 graden bij een heteluchtoven of 220 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 9. Strooi geschaafde amandelen of amandelstiften over de kaneelbroodjes. Bak de Kaneelbroodjes gevlochten uit cupcake bakvorm in ongeveer 17-20 minuten gaar.

 10. Haal de broodjes direct uit het bakblik en smeer ze in met gesmolten boter; hiervan gaan ze prachtig glanzen.

Tip: Haal de broodjes na het bakken direct uit de vorm; anders loop je de kans dat het gesmolten kaneelsuiker stolt en het broodje vastzit in de bakvorm
Smeer na het bakken boter over de broodjes, ze gaan mooi glimmen en het beschermt de broodjes tegen uitdrogen

Kaneelbroodjes insmeren

De broodjes worden extra mooi als je ze na het bakken insmeert met gesmolten boter. Ze gaan prachtig glanzen en het laagje zorgt er ook voor dat het broodje minder snel uitdroogt.


Hoe kun je kaneelbroodjes opwarmen?

Kaneelbroodjes zijn vers het allerlekkerste. Je kunt de broodjes ook goed licht verwarmen in de magnetron. Leg hiervoor een vochtig keukendoekje over het kaneelbroodje en verwarm het broodje kort in de magnetron. Start met 7-10 seconden en dit zo'n 2-3 maal.

Verwarm je het broodje te heet dan verliest het vocht en wordt het minder lekker.

Bak de luxe broodjes af in een cupcake bakvorm

Amandelstiften kopen of maken

Deze smalle stukjes amandelen zijn amandelstiften. Deze heb ik gekocht in een Duitse supermarkt, ik vermoed dat het Kaufland was. Online kun je ze ook kopen. Je zou ze ook zelf kunnen snijden van halve amandelen, maar dat is wel een heel precies werkje.

Cinnamon buns

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page