Je hebt geen oven of je hebt wel een oven maar geen tijd of je bent de hele nacht op een paard aan de wandel geweest om pakjes uit te delen… moet je echt een smoes verzinnen om jezelf of een ander verwennen? Tuurlijk niet. Heb jij zin om over 2-3 minuten een lekkere mok cake te eten, ga dan nu aan de slag.
Het snelste cakje “bak” je gewoon thuis in 2-3 minuten in de magnetron. Heb je het al eens geprobeerd?
Tip: mijn beker is best groot, maar is jou beker net iets kleiner, zet dan voor de zekerheid de beker op een schoteltje. Mocht de cake iets over de mok heen gaan; dan is dat geen probleem want je hoeft de magnetron niet schoon te maken.
Cake in een mok van Sinterklaas
Benodigdheden:
een beker met een inhoud van ongeveer 330-350 ml
2 eetlepels neutrale olie zoals zonnebloemolie of archide-(pinda) olie
3 eetlepels lichte of donkerbruine basterdsuiker
4 eetlepels zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel cacaopoeder
3 -4 eetlepels melk (naar eigen inzicht maar de mix moet lekker smeuïg zijn)
1 medium ei
snufje zout
2 eetlepels chocolade in stukjes; melk of puur of van allebei een eetlepel
10-12 kruidnootjes heel of in stukjes en enkele kruidnoten voor bovenop
eventueel een decoratief (en lekkere) chocolade Sinterklaas-versiering
Cake in een mok van Sinterklaas
Doe alle ingrediënten in een mok behalve de chocolade en de kruidnootjes. Roer het geheel goed door. Voeg nu de chocolade en de kruidnootjes toe, maar bewaar er enkele voor straks bovenop je mokcake!
Het is moeilijk om precies te vertellen hoe lang je cake in de magnetron moet. De ingrediënten zijn anders, de temperatuur, iedere mok is anders van materiaal, net als de magnetron. Dit zijn mijn richtlijnen om je een beetje aan te houden.
Verwarm je cake in de magnetron:
2 minuten op 600 watt of
1 minuut en 45 seconden op 800 watt of
1 minuut en 30 seconden op 1000 watt.
Tip: Verwarm je cake niet te lang in de magnetron. Hoe langer de cake verwarmd wordt, hoe droger het wordt. Verwarm je mokcake liever korter en test het door een lepel uit de beker te scheppen!
Is je cakeje gaar? Let dan goed op. Afhankelijk van het materiaal van de beker kan het heet zijn. Meestal vind ik het zelf reuze meevallen.
Versier als je het leuk vindt de mokcake met wat stukje kruidnoot, chocolade of een Sinterklaas van chocolade. Mijn Sinterklaasje zonk een beetje weg in de cake, tja het fotograferen duurde zeker te lang!
Wat een super lekkere verwennerij uit de keuken van van een oude man, die in de koude decembermaanden nachtenlang op de daken verblijft.
Comments