top of page

Cake met natuurlijke kleurstoffen


Cake met natuurlijke kleurstoffen
Een gewone cake bakken, dat valt vaak niet mee. Vroeger liet ik thuis net als mijn moeder alle ingrediënten tegelijk in de mixer lekker lang draaien, want dan wordt het zo lekker luchtig, leerde ze mij. Tegenwoordig lees je steeds vaker  dat je dat niet zo moet doen. En dat komt door het ene ingrediënt dat het brood zo lekker luchtig maakt, maar een cake doet mislukken: gluten.

Hoe bakt je een cake met natuurlijke kleurstoffen. Wat kun je daar van verwachten?


Gluten in brood  houden het koolstofdioxide vast. Ze rekken elastisch met het deeg mee. De gluten houden alle zware ingrediënten toch op zijn plaats en het brood wordt lekker luchtig.

Dit werkt niet bij een cake, een cake wordt er juist droog en taai van en daarom is het beter om de bloem op het laatst voorzichtig door het beslag te roeren en zo de gluten met rust te laten.

Laten we gaan testen. Eigenlijk is het een trio test.

 • Hoe goed lukt een cake met de cremeermethode.

 • Hoe zien losse cake stukken eruit gebakken in de cake portion van lékué van Fonq.nl

 • Hoe gedragen natuurlijke kleurstoffen zich in een cake.


Cake met natuurlijke kleurstoffen

Eerst pak ik de doos uit met de siliconen vorm van Lékué. Dit merk werkt met siliconen zonder BPA en dat is wel zo prettig, deze stoffen komen normaal via siliconen in etenswaren terecht en komen je gezondheid niet ten goede. Gelukkig niet bij deze vorm. Het is een prettige stevige siliconen vorm.


Op het internet had ik iets leuks gevonden met veel kleur. Dat wilde ik heel graag maken, maar met een mams die zo vaak bakt wil ik mijn gezin niet steeds volstoppen met kleurstoffen. Je verzorgt ze goed, geeft ze veel groente en fruit, laat ze sporten en je stuurt ze op tijd naar bed. In dat rijtje horen echt geen kleurstoffen.


We ontkomen niet aan kleurstoffen, ze zijn verwerkt in veel bewerkt eten, maar thuis voor eigen gebruik, zeker bij meerdere malen bakken per week kun je zelf een keuze bepalen. Gebruik ik het wel of niet.


Ik ging de kleuren van Vrouwtje Deeg (helaas werkt de link niet meer!) weer proberen. Het is en ruikt  puur natuur. (je ruikt pure bietensap en zeewier)  En kleuren, dat doen ze als de beste, tenminste VOOR het bakken.

Cake met natuurlijke kleurstoffen

Basis recept Cake volgens de cremeer methode

Deze vorm voor 8 flinke stukken cake van Lékué heeft nodig:

 1. 200 gram boter op kamertemperatuur

 2. 200 gram suiker

 3. 200 gram bloem gezeefd

 4. 7-8 gram bakpoeder gezeefd

 5. 4 grote eieren

 6. snufje zout

 7. Liefst natuurlijk vanille extract

 8. Kleurstof naar keuze

 9. spuitzakje

 10. Lékué portion vorm


Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven). Mix de boter en de suiker langdurig tot het cremig wordt. Dat duurt wel 8-10 minuten. Schraap af en toe de zijkanten los en voeg het weer bij het beslag. Voeg steeds een ei toe en mix dit goed door tot het volledig is opgenomen door het beslag. Schraap eventueel nog af en toe de zijkanten los. Mix het geheel nog een tijdje goed door tot het luchtig en licht van kleur wordt. Voeg het snufje zout en de smaakmaker toe. Tot slot mag de bloem en het bakpoeder bij het beslag. Belangrijk is dat je nu niet meer mixt of roert dan nodig. De bloem en het bakpoeder hoeft alleen nog maar door het beslag geroerd te worden of zeer kort met de mixer op een lage stand.


Cake met natuurlijke kleurstoffen

Nu is het even rekenen. Ik haalde een eetlepel uit het beslag en roerde hier cacaopoeder door om de cakes met te versieren. Het werd wat dik en ik verdunde het met melk.


Ik haalde 200 gram uit de kom en verdeelde dit over 3 schaaltjes. In een schaaltje ging de rode kleurstof, in een andere de groene en de paarse is een combinatie van blauw en rood.


Verdeel het niet gekleurde basis beslag over de 8 vormen. Twee van de vormen kregen iets meer beslag. De andere vormen krijgen straks een bovenlaag met kleur.


Cake met natuurlijke kleurstoffen

Met een klein spuitje dat ik bij een eerder Lékué pakket kreeg spoot ik swirls op de vorm. Ik hoopte dat de swirls IN het beslag zou gaan bakken zoals eerder bij de versierde cakerol.Zie je hoe goed de kleurstoffen het deeg kleuren?


De cakes werden 30 minuten gebakken op 170 graden in een heteluchtoven.


Controleer na een half uur met een sateprikker of de cakes gaar zijn.


Cake met natuurlijke kleurstoffen

Eeeehhhh, zie jij nog kleur??

En helaas, de swirls bakken op de cakes, niet in het deeg.


De cakejes zijn wel mooi van vorm. Lekker stevig. Ze drogen niet uit want ze zijn rondom met een korstje gebakken.


Cake met natuurlijke kleurstoffen

Een doorsnede toonde aan dat het gekleurde deeg zwaarder is dag het basisdeeg. De kleur is in de cake gezakt en verloor helaas zijn kleur.


Jammer, het bakken met natuurlijke kleurstoffen wil ik graag vaker toepassen maar eigenlijk toont deze test aan dat de kleur veranderd bij het bakken. Dat komt waarschijnlijk door de temperatuur. Eigenlijk logisch, dat gebeurd ook als je groente kookt of als ik rozenblaadjes kook voor siroop.


De kleurstoffen houden wel stand bij koud gebruik van toeven, marsepein en fondant. Maar het blijven zachte, natuurlijke kleuren.

Lékué

De vorm van Lékué geeft een gewone punt cake een luxe uitstraling. Een lekker korstje rondom. Het zijn best mooie grote stukken. Je kunt met slechs één vorm meerdere soorten cake bakken. Zo mengde ik er kleur door de verschillende punten maar je kunt ook verschillende smaken mengen door het deeg. Zo bak je van één cakebeslag meerdere soorten cake, voor iedere gast iets anders.

Lékué is prettig in het gebruik en heeft vaak verrassende ontwerpen, o.a. te zien in het assortiment van fonq. nl, een modern warenhuis online.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page