top of page

Natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding


Natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding
Kleurig gebak. Ik vind het echt heel inspirerend. Wat zou ik nog graag eens een regenboogtaart maken, met van boven tot onder allemaal mooie kleuren. Maar ja, natuurlijk weet ik dat kleurstoffen niet goed voor je zijn. Zelf probeer ik kleurstoffen enigszins te vermijden, ook al lukt dat niet altijd.

De voedselindustrie probeert heel veel producten er lekkerder uit te laten zien met wat extra kleur.

Tja, ik probeer mijn taarten er natuurlijk ook zo lekker mogelijk uit te laten zien met wat kleur. Vaak in de vorm van fruit of anders met de magie van chocolade! De “voedselveilige” kleurstoffen hebben het momenteel vrij rustig.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Koffiertje vol eetbare kleurstoffen

Kleur

Kleurstof toevoegen aan je gebak, fondant, cupcaketoeven is echt heel eenvoudig en geeft snel een boeiend resultaat. Ik heb zelf een hele prachtige verzameling kleurstoffen staan. Een heleboel gels en glanzende poeders. Vroeger gebruikte ik het best regelmatig. Als ik fondant kleurde dan deed ik altijd handschoenen aan, want je krijgt kleurstof bijna niet van je handen afgewassen. Oei, dat kan niet de bedoeling zijn in je lichaam. Wanneer je kleurstoffen wilt gebruiken in je baksel zijn natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding het beste alternatief.


Gelukkig zijn er ook alternatieven: natuurlijke kleurstoffen

Kleurstoffen blijven op je handen zitten dus ook in je lichaam

Eerlijk is eerlijk, natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding

 1. Zijn niet zo fel gekleurd

 2. Zijn verkrijgbaar in minder verschillende kleuren

 3. Verkleuren soms zodra je het verwarmt in de oven, denk aan wortels en spinazie die lichter worden bij het bakken

 4. Veranderen soms de structuur van je baksel. Zo bakte ik ooit meringues met natuurlijk spirulinapoeder maar de meringues werden zachter door de kleurstoffen

 5. Zijn vloeibaar moeilijker te verwerken. Niet in ieder recept kun je een vloeistof toevoegen. Het kost soms wat ombouwen van je recept

 6. Minder eenvoudig verkrijgbaar

 7. Is vaak een beetje aftasten hoeveel je nodig hebt bij het bakken

 8. Geeft je een goed gevoel je familie en vrienden iets lekkers voor te schotelen. En dat zonder schuldgevoel


brood met jaguar patroon van natuurlijke kleurstoffen

Natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding

Groen

Matacha groene theepoeder, tarwegras. Je kunt spinazie-sap wat inkoken. Spirulinapoeder kleurt donkergroen.


Natuurijke kleurstof geel

Kurkumapoeder of geelpoeder. Ik gebruikte het onder andere in deze paasbroodjes.


Natuurlijke kleurstof oranje

Gebruik (licht ingekookt) wortelsap of paprikapoeder. Wortelsap kleurde mijn worteltjesbrood zonder kneden.


Natuurlijke kleurstof roze

Gevriesdroogd rood fruit als frambozen en aardbeien als je kleurstof droog moet zijn. Vers fruit kan ook maar alleen als puree in een cake. Rode bietenpoeder of bietensap.


Natuurlijke kleurstof rood

Sap van een granaatappel.


Natuurlijke paars

Kook het sap van rode kool in tot het water donker paars verkleurd.


Natuurlijke blauw

Gebruik hiervoor de ingekookte paarse vloeistof. Voeg enkele korrels zuiveringszout toe (baking soda) en paars zal verkleuren naar blauw.


Natuurlijke bruin

Zelf gebruik ik meestal cacao, maar instant koffie werkt ook. Kaneel geeft een lichte tint. Je kunt ook hele thee gebruiken.


Natuurlijke zwart

Hiervoor kun je houtskool fijn stampen met je vijzel. Hiervoor gebruik ik Norit-tabletten en kleurde ik de zwarte randen van mijn jaguar brood.


Natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding

Natuurlijke kleurstoffen van PME

Op de markt kun je ook flesjes vinden van PME met natuurlijke kleurstofffen. Je kunt ze kopen in de meeste taartdecoratie winkels. Zelf gebruik ik het ook en het werkt heel prettig.  Het middel werk zo goed en is best een tijd houdbaar, dat ik me ga afvragen of het echt volledig natuurlijk is. Daarbij is het behoorlijk lang houdbaar.


Wat zit er eigenlijk allemaal in de kleurstoffen van PME?

Ik lees op de website van het Bouwhuis: Kurkuma Extract, alfa-tocoferol (E307), Polysorbaat 80 (E433) , glycerine (E422).  Wat is kurkuma? Dat is geelwortel, Tocofereol blijkt vitamine E, maar wat is Polysorbaat 80? Het lijkt een synthetische verbinding.


Vooralsnog gebruik ik dit alternatief op dit moment liever dan de de andere prachtige kleuren uit mijn assortiment of de producten uit de taartdecoratieshops.

herfstkoekjes bakken

Tips voor bakken met natuurlijke kleurstoffen in je taart of voeding

 1. Met limonadesiroop waar enkel natuurlijke kleurstoffen inzit kun je glazuur kleuren. Enkele druppels bij poedersuiker en je hebt een natuurlijke roze/lichtrode glazuur.

 2. Met cacaoboter en natuurlijke kleurstoffen kun je schilderen of fondant.

 3. Kies voor een basic taart maar versier de bovenkant met eetbare bloemen, kleurig fruit of een kleurig boetseersel die je niet opeet. Of print een mooie topper voor op je cupcake. Pinterest staat vol met gratis printables.

 4. Verleg het accent van een kleurige taart naar de versiering:  kies voor prachtig fruit of eetbare bloemen. Je kunt deze bloemen zelf kweken en zijn steeds makkelijker verkrijgbaar

 5. Hoe lager je bakt, hoe beter kleuren bewaard blijven. Als voorbeeld het groene kerstboombrood op de foto hieronder. Maar ook meringues bakken mooier wit als je ze niet hoger bakt dan 100 graden. Kleur behouden? Bak liever langer laag dan kort op een hoge temperatuur.

 6. Kleurstoffen in je eten, ook al heet het voedselveiling, het is gewoon niet ideaal. Natuurlijk zijn er rijen beslissingen die je op een dag moet nemen. Jij beslist zelf wat een goede keuze is voor jou en je familie.

 7. Het is fijn om te weten dat er soms mogelijkheden zijn om je gebak anders aan te pakken, anders te kleuren. Al is het maar om eens te proberen of dit voor jou werkt.Heb jij al eens gebakken met een van de natuurlijke kleurstoffen en wat kun je hierover vertellen?

Groen kerstboombrood met natuurlijke kleurstoffen

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Feb 13

Hi Carola, leuk al die tips van jou en je baksels zien er super uit! Nu ben ik op zoek naar kleurstoffen om chocola mee te kleuren. Heb je daar nog tips voor? Het zouden dan kleurmanieren moeten zijn die de glans niet van de chocola afhalen en geschikt zijn voor vette massa.

Like
Unknown member
Feb 13
Replying to

Hoi Petra,


Zelf heb ik weinig ervaring met kleuren van chocolade. Ik heb best wel wat kleurstoffen maar juist niet de juiste voor chocolade. Veel kleurstoffen zijn op waterbasis zijn, maar water en chocolade geen vriendjes zijn. Informeer online goed naar de mogelijkheden. Bij Baktotaal vind je meer informatie en geschikte kleurstoffen. https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/post/tempereren-van-chocolade


Ook kun je kant en klare melts kopen, kleine stukjes chocolade die al gekleurd zijn en je kunt smelten. Dan heb je echter maar 1 kleur en het is relatief duur.

Probeer voor een goede glans je chocolade te tempereren. https://www.carolabaktzoethoudertjes.nl/post/tempereren-van-chocolade Mocht je aan de slag gaan; veel succes!

Groetjes,

Carola

Like
bottom of page