
Dingdong. Wat een verwennerij. Er zit geen strik omheen, maar iedere doos die gewenst voor de deur bezorgd wordt, doet toch je hart een keertje extra overslaan.
De doos bevat een welkom bakattribuut, de kit roll cake van de siliconenserie Lékué, uitgezocht bij het webwarenhuis Fonq.nl. Zij verkopen een grote collectie van Lékué, een merk dat ik steeds vaker tegen kom, zowel in Nederland, als in het buitenland. Wat is er zo speciaal aan de collectie van Lékué?
De serie is gemaakt van siliconen. Dat handige soepele goedje waaraan je baksels niet blijven kleven. Siliconen bakvormen moet je begeleiden naar de oven (met bakrooster en al) anders valt de vulling eruit.
Siliconen, ik lees toch vaker dat je ze moet vermijden omdat hier vaak BPA in verwerkt worden tijdens het productieproces. De BPA lekt in etenswaren tijdens het gebruik, met name bij verhitting. BPA zou de hormonenhuishouding verstoren.
Dit geldt echter niet voor de cakerolset van Lékué, een groot deel van siliconen (platinum) collectie van Lékué is BPA-vrij. En dat werkt gevoelsmatig wel zo prettig! Je wilt je geliefden iets lekkers aanbieden. Je bedenkt kritisch wat voor verse ingrediënten je gaat inkopen, maar deze kieskeurigheid geldt natuurlijk voor het volledige bakproces.
Je hebt 10 jaar garantie op de de siliconen bakattributen.
Fun, de kleurige cakerolset zit in een giftset, leuk om te krijgen, leuk om jezelf te schenken.

Dat klinkt veel belovend, maar hoe werkt de giftset. Hoe maak je een cake rol? Praktijk is uiteindelijk belangrijker dan belofte.
Ik ga een gewone basis cake rol maken maar dan een beetje mooier. Wat me opvalt aan het begeleidende boekje is dat de vertaling niet altijd goed is. Eieren moet je niet kloppen met een staafmixer maar met een garde. En wat het ene moment in het recept gist is moet later bakpoeder zijn. Ik heb me deels aan het recept gehouden en deels via inspiratie op internet er een eigen draai aan gegeven.
Het wordt geen gewone cake, maar een versierde cake. Ik was enorm verrast hoe eenvoudig je van deze cake spectaculaire cake kunt maken. Snel verder lezen dus!
Zo maak je een gedecoreerde cakerol
Benodigheden:
5 M eieren
1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vloeibare vanille
90 gram fijne suiker
105 gram bloem
50 gram boter
2/3e theelepel bakpoeder
mespuntje zout
eventueel als je het lekker vindt 3 eetlepels amandelpoeder
Eventueel kun je de cake na het bakken tremperen met wat gesprenkelde limoncello of enkele druppels amandellikeur als je dat lekker vindt
Benodigdheden voor de vulling:
125 gram boter
250 gram poedersuiker
150 gram mascarpone
2 theelepels verse lemoncurd of eventueel lemoncurd uit de winkel. Hoe je zelf heerlijke lemoncurd maakt lees je hier.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).
Smelt de boter in een pan. Als de boter bijna gesmolten is kan het gas uit en het restje boter zal nog zachtjes smelten.
Klop de eieren 3-4 minuten tot het lekker zacht en schuimig is.
Voeg hier de fijne suiker, vanillesuiker en een mespuntje zout bij en mix nog een door.
Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem en bakpoeder bij.
Spatel voorzichtig de boter door de mix.

Dit is een voorbeeld van het patroon dat ik wil proberen te spuiten. Het ligt klaar. De siliconen mat heb ik op een andere mat gelegd zodat je de ribbels van het ovenrooster later niet terug zult vinden in de cake.
Kies je eigen patroon, er is geen limiet aan je eigen inspiratie. Ook kun je meerdere kleuren gebruiken bij het maken van een gedecoreerde cakerol.

Vult de spuitzak met een paar eetlepels van de cakemix waardoor enkele theelepels cacao is gemengd. De spuitzak laat zich makkelijk vullen, lekt niet en heeft 2 spuitmondjes. Ze zijn allebei voor het fijne werk.
Ik neem aan dat de spuitzak die je bijvoorbeeld bij macarons krijgt, een wat groter mondje heeft.