top of page

De gedecoreerde cakerol


De gedecoreerde Zwitserse cakerol

Dingdong. Wat een verwennerij. Er zit geen strik omheen, maar iedere doos die gewenst voor de deur bezorgd wordt, doet toch je hart een keertje extra overslaan.


De doos bevat een welkom bakattribuut, de kit roll cake van de siliconenserie Lékué, uitgezocht bij het webwarenhuis Fonq.nl. Zij verkopen een grote collectie van Lékué, een merk dat ik steeds vaker tegen kom, zowel in Nederland, als in het buitenland. Wat is er zo speciaal aan de collectie van Lékué?


 • De serie is gemaakt van siliconen. Dat handige soepele goedje waaraan je baksels niet blijven kleven. Siliconen bakvormen moet je begeleiden naar de oven (met bakrooster en al) anders valt de vulling eruit.

 • Siliconen, ik lees toch vaker dat je ze moet vermijden omdat hier vaak BPA in verwerkt worden tijdens het productieproces. De BPA lekt in etenswaren tijdens het gebruik, met name bij verhitting. BPA zou de hormonenhuishouding verstoren.

 • Dit geldt echter niet voor de cakerolset van Lékué, een groot deel van siliconen (platinum) collectie van Lékué is BPA-vrij. En dat werkt gevoelsmatig wel zo prettig! Je wilt je geliefden iets lekkers aanbieden. Je bedenkt kritisch wat voor verse ingrediënten je gaat inkopen, maar deze kieskeurigheid geldt natuurlijk voor het volledige bakproces.

 • Je hebt 10 jaar garantie op de de siliconen bakattributen.

 • Fun, de kleurige cakerolset zit in een giftset, leuk om te krijgen, leuk om jezelf te schenken.De gedecoreerde Zwitserse cakerol

Dat klinkt veel belovend, maar hoe werkt de giftset. Hoe maak je een cake rol? Praktijk is uiteindelijk belangrijker dan belofte.

Ik ga een gewone basis cake rol maken maar dan een beetje mooier. Wat me opvalt aan het begeleidende boekje is dat de vertaling niet altijd goed is. Eieren moet je niet kloppen met een staafmixer maar met een garde. En wat het ene moment in het recept gist is moet later bakpoeder zijn. Ik heb me deels aan het recept gehouden en deels via inspiratie op internet er een eigen draai aan gegeven.

Het wordt geen gewone cake, maar een versierde cake. Ik was enorm verrast hoe eenvoudig je van deze cake spectaculaire cake kunt maken. Snel verder lezen dus!

Zo maak je een gedecoreerde cakerol

Benodigheden:

 • 5 M eieren

 • 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vloeibare vanille

 • 90 gram fijne suiker

 • 105 gram bloem

 • 50 gram boter

 • 2/3e theelepel bakpoeder

 • mespuntje zout

 • eventueel als je het lekker vindt 3 eetlepels amandelpoeder

 • Eventueel kun je de cake na het bakken tremperen met wat gesprenkelde limoncello of enkele druppels amandellikeur als je dat lekker vindt

Benodigdheden voor de vulling:

 • 125 gram boter

 • 250 gram poedersuiker

 • 150 gram mascarpone

 • 2 theelepels verse lemoncurd of eventueel lemoncurd uit de winkel. Hoe je zelf heerlijke lemoncurd maakt lees je hier.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven).


Smelt de boter in een pan. Als de boter bijna gesmolten is kan het gas uit en het restje boter zal nog zachtjes smelten.


Klop de eieren 3-4 minuten tot het lekker zacht en schuimig is.

Voeg hier de fijne suiker, vanillesuiker en een mespuntje zout bij en mix nog een door.


Spatel hier voorzichtig de gezeefde bloem en bakpoeder bij.

Spatel voorzichtig de boter door de mix.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Dit is een voorbeeld van het patroon dat ik wil proberen te spuiten. Het ligt klaar. De siliconen mat heb ik op een andere mat gelegd zodat je de ribbels van het ovenrooster later niet terug zult vinden in de cake.


Kies je eigen patroon, er is geen limiet aan je eigen inspiratie. Ook kun je meerdere kleuren gebruiken bij het maken van een gedecoreerde cakerol.

De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Vult de spuitzak met een paar eetlepels van de cakemix waardoor enkele theelepels cacao is gemengd. De spuitzak laat zich makkelijk vullen, lekt niet en heeft 2 spuitmondjes. Ze zijn allebei voor het fijne werk.

Ik neem aan dat de spuitzak die je bijvoorbeeld bij macarons krijgt, een wat groter mondje heeft.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Tenminste, dat vermoed ik. Het is prettig spuiten met dit flexibele spuitzakje. Je moet best nog flink knijpen maar dat voelt toch prettig aan. Het is alsof je hierdoor controle hebt over dat gene wat je wilt decoreren. Ik denk dat de spuitzakjes ook prettig zullen werken bij het versieren van koekjes met royal icing. De spuitzak is een fijn attribuut bij de kit.

Versier de mat naar eigen smaak. Ik heb nog meer ideeën, maar vandaag hou ik het bij kriebelkunst, tenminste, mijn zoon zegt dat deze krullen zo heten.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


De cakemix is door de gesmolten boter redelijk soepel en vloeibaar. Giet het voorzichtig over de sierkrullen op de cakerolmat.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Met de spatel kun je voorzichtig de mix verdelen zonder de sierkrullen te raken.

De cake gaat ongeveer 9-11 minuten in de oven. Hou het goed in de gaten. De cake is dun en het kan in korte tijd te lang gebakt worden.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Uit de oven: jammer, maar de randen stonden gebogen. De mix is wat naar binnen gelopen. Hoe komt dit? Is het mijn oven? Ik moet zeggen dat mijn bakplaat krult bij een hoge temperatuur in de oven maar ik heb dit nog nooit gezien bij mijn ovenrooster.

Is het de mat onder mijn cakerolmat? Verdeeld dit de warmte niet goed?

Ik kan maar 2 dingen doen:

De cake binnenkort weer maken en dan bakken op een lagere temperatuur van bijvoorbeeld 160 graden en dan langer bakken. Net als een gewone cake.  Of ik vraag een buurvrouw de cake binnenkort ook eens te proberen. En dat gaat ze doen….. als ze beter is.  Nog beter is beide!

Maar niet getreurd, het lijkt erger dan het is. Gewoon verder gaan. De frosting werd gemaakt. 125 gram boter wordt langdurig gemixt met 125 gram poedersuiker tot het er romig uit ziet. Dan gaat de overige 125 gram poedersuiker, 150 gram mascarpone en 2 twee theelepels verse lemoncurd door. Eventueel kun je als je het lekker vind,  een scheutje limoncello toevoegen. De frosting is heerlijk en zal ook lekker smaken op cupcakes of in een taart.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Smeer de cakerol in met de citroenfrosting.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Rol de cake voorzichtig maar strak op. Dat gaat heel eenvoudig omdat de cake in een mat ligt en de mat soepel meebeweegt. Ik heb de cake niet te veel gevuld met de frosting. Niet iedereen thuis is gecharmeerd van vullingen. Je kunt er natuurlijk ook nog lekkere vruchtjes tussen stoppen, bijvoorbeeld kleine stukjes rijpe perzik of perzik uit blik. Het lijkt me heerlijk. Of in de zomer kleine zoete aardbeien.

Ik was enorm verrast hoe goed het patroon terug te vinden is in de cake. Je kunt op die manier werkelijk hele mooie cakes maken. Eventueel met meerdere kleuren.

Wat een genot om in een relatief korte tijd zo’n prachtig taartje te creëren. En heb je weinig tijd? Kies dan voor een snelle vulling als slagroom met vruchtjes of jam.  De cake heeft dan ook geen versiering nodig, maar wenst dan licht bestrooid te worden met poedersuiker.

En wil je het licht houden? Bak dan een biscuit in de vorm en kies een lichte vulling naar keuze.

Kiezen en rollen.


De gedecoreerde Zwitserse cakerol


Wat mij betreft kan de lékué collectie van Fonq.nl verder uitgebreid worden. Het is een hit. Het is een waar genoegen om met dit voedselveilige, soepele siliconenpakket in no time een traktatie op tafel te krijgen.

Lékué, mijn kast is vol maar voor u maak ik graag een plekje!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page