top of page

Cappucinokoekjes van Ellouisa


Cappucinokoekjes van Ellouisa
Cappucinokoekjes van Ellouisa

Het is altijd tijd voor koekjes bakken. Ditmaal koos ik een recept uit het boek van Elisabeth Scholten (Ellouisa cooking): 100 koekjes van eigen deeg: Cappucinokoekjes. Koffie is altijd een goed idee bij ons thuis en ik vond de combi met cappuccinopoeder wel een uitdaging. Wat kun je daar van verwachten?

Een gemakkelijk koffiekoekje met een laagje chocolade; ideaal recept toch

Elisabeth heeft een Marokkaanse man en is gewend om lekker veel koekjes te bakken. Met dit recept heb je dan ook zo’n 2 trommels vol! Ik heb een trommel gevuld en 2 bakken verdwenen in de diepvries. Ik ga dit weekend toch naar mijn zus, dan kan ik haar en haar gezin ook nog wat geven.


Koffie en chocolade, dat is een geweldige match; ook bij het bakken


Maak kleine rolletjes van het deeg

Cappucinokoekjes van Ellouisa

Benodigdheden:

 1. 235 gram bloem

 2. 1 eetlepel cacaopoeder

 3. 1 zakje vanillesuiker

 4. 75 gram suiker

 5. 1 zakje cappuccinopoeder uit het koffieschap (ik voegde ook nog 1 zakje mokkapoeder toe)

 6. 2 eetlepels kokend water

 7. 200 gram roomboter op kamertemperatuur

 8. snufje zout (voegde Ellouisa niet toe, maar ik een klein beetje)

Voor de versiering:

 1. 250 witte chocolade

 2. 1 eetlepel zonnebloemolie

 3. 50 gram pure chocolade

 4. voor ieder koekje een chocolade koffieboonBak de koffiekoekjes

Cappucinokoekjes van Ellouisa

 1. Meng de bloem, het cacaopoeder, de suiker en het vanillesuiker door elkaar. Los het cappuccinopoeder of met 2 eetlepels kokend water. Ik voegde ook nog een zakje mokkapoeder erbij. Omdat het bijna 50 koekjes zijn, wilde ik zeker weten dat je de smaak goed proeft.

 2. Kies voor de smaak die jij graag lekker vindt. Ik voegde overigens bij de 2 zakjes 2 eetlepels water toe, niet meer.

 3. Meng de boter door de overige ingrediënten en laat het deeg afgedekt een half uur rusten in de koelkast.

 4. Leg 2 vellen bakpapier klaar voor 2 bakplaten. Rol kleine bolletjes ter grootte van een olijf schrijft Elisabeth in haar boek en zo rolde ik het deeg in de grootste olijven die ik ken ?.

 5. Verwarm de oven voor op 175 graden met boven en onderwarmte of 160 graden elektrisch. Ik laat koekjes altijd even kort koelen in de koelkast, zo blijven ze vaak iets beter in vorm en kan de oven ondertussen opwarmen.

 6. Gevaar;Het koekjesdeeg is zo lekker, ik kon er niet vanaf blijven en dat wil wat zeggen; ik probeer momenteel even wat minder te eten, maar dit deeg was magisch….. ik moest het echt wegzetten om er vanaf te blijven.

 7. Bak de koekjes on ongeveer 15 minuten gaar en laat ze afkoelen.

 8. Smelt de witte chocolade au bain marie, roer de olie erdoor en dompel de koekjes met een vork in de chocolade. Laat je vork een aantal maal op het bakje met chocolade tikken zodat de overtollige chocolade van het koekje afdrupt. Leg de koekjes op een vel bakpapier.Is het een koekje of een bonbon, je mag het zeggen
Cappucinokoekjes van Ellouisa


Extra versieren

Versier ieder koekje met een koffieboontje, doe dit op tijd voordat de chocolade hard wordt! Smelt de pure chocolade. Maak met een klein theelepeltje zigzaggende bewegingen over de koekjes. Hierdoor opstaan er streepjes bovenop.


Laat de koekjes hard worden in de koelkast.Cappucinokoekjes van Ellouisa
Cappucinokoekjes van Ellouisa

Ik bewaar de cappuccinokoekjes in de koelkast en laat ze in porties op kamertemperatuur komen. Het zijn zoveel koekjes, dat ik een deel in de vriezer bewaar en dat is maar goed ook, ze zijn zo lekker, daar kun je bijna niet vanaf blijven.


100 x Luxe koekjes van eigen deeg van Elisabeth Scholten

Is koekjes bakken ook zo jou ding? Dan is dit boek van Elisabeth Scholten misschien iets voor jou. Hier kun je het review lezen van 100 luxe koekjes van eigen deeg.


100 Luxe koekjes van eigen deeg van Elisabeth Scholten is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.

ISBN: 9789046825204
Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page