Dacht ik vorig jaar al vrijwel alle mogelijke koekjes gezien te hebben in een dik Nederlands koekjesboek; blijkt dat ik er helemaal naast zat. Natuurlijk wist ik al dat Elisabeth Scholten of voor mij bekend als Ellouisa (van de naam op haar blog Ellouisa cooking), echt een liefhebber is van koekjes bakken. Maar dat ze zo’n diversiteit aan recepten bakte, dat wist ik niet. Koekjes, is dat niet het meest gegeten zoetigheid? In 100 x Luxe koekjes van eigen deeg van Elisabeth Scholten vind je een breed assortiment aan recepten om jouw koektrommel regelmatig te vullen met lekkers.
Ben jij een echte foodie, altijd op zoek naar lekkere recepten? Dan ben je misschien zelf al eerder gestrand op de website van Elizabeth, of zal ik haar toch Ellouisa noemen? Dat is de naam waarmee ik haar ken en waarmee zij online bekend is op zowel haar eigen website als bij Ramadamrecepten, een website waar Ellouisa vroeger bijna dagelijks op te vinden was.
Ellouise is een behoorlijk bezige bij. Ze is getrouwd met een Marokkaanse man en dat wakkerderde het verlangen aan zich te gaan verdiepen in Marokkaans koken en bakken.
Haar zesjarige zoontje Sami is reuze enthousiast en bakt graag samen met mamma de lekkerste dingen. En naast al dat koken en bakken, werkt Ellouisa ook nog als juriste en anno 2019 als schrijfster van een eigen bakboek!
Even snel doorbladeren, vaak begin ik achterin en werk een boek dan naar voren. Een koekjesboek als 100 Luxe koekjes van eigen deeg heb ik niet eerder gezien. Dat is het eerste dat me opvalt. Leuk, hier valt dus nog veel te leren! Ik ga er met een pot thee en wat koekjes eens lekker voor zitten voor ik verder ga….
De koekjeskoningin heeft het boek ingedeeld in zes hoofdstukken; van Simpele koekjes naar Koekjes met nootjes, Koekjes met chocolade, Marokkaanse koekjes, No bake naar tot slot feestelijke koekjes.
Elisabeth: “Waarom ik bakken zo leuk vind? Dat vind ik altijd een lastige vraag. Er hoort een bepaald gevoel bij dat je niet goed onder woorden kunt brengen… Het is een combinatie van iets moois en lekkers creëren, waar je zelf bij van wordt, maar waar je ook anderen blij mee kunt maken.”
Bijzondere koekjes, met bijzondere vormen. De koekjes kosten vermoedelijk wat meer werk dan dan onze Hollandse huis, tuin en keukenkoekjes, maar dan heb je dan ook wat. De koekjes lijken echt met liefde gemaakt.
Deze piramidekoekjes hebben een buitenlaagje, met een vulling van een rijk amandelspijs. De smaak zal intens zijn, want het amandelspijs bevat beduidend meer amandelmeel dan ik gewend ben in de Nederlandse keuken.
Met handige stap voor stap foto’s laat Elizabeth je zien hoe je de piramides moet vouwen.
Hoewel niet alle recepten in dit boek Marokkaanse koekjes zijn, vind ik deze foto gevoelsmatig wel aangeven wat je kunt verwachten. Gefrituurde koekjes, koekjes met dadels en sesamzaadjes, Marokkaanse biscotti en heel veel meer. Ellouise vertelt dat bij feestelijke aangelegenheden zij vaak een blad bakt met veel verschillende koekjes.
Zo heel anders dan onze Nederlandse koektrommel die na 1 koekje dichtgaat….. Hier kan onze ons Nederlands koekjesgebruik nog een lesje in gastvrij zijn van leren.
Wat mij opvalt is dat Arabische koekjes vaak heel sierlijk gemaakt zijn. Sierlijk gevouwen koekjes, piramides, bloementjes, shebakia. Prachtige vormen waar je koekdeeg in stopt, welke er met relief weer uitkomt. Het geeft de koekjes visueel extra kracht, maar ik krijg ook inspiratie om de technieken een keer te gebruiken met brood, bladerdeeg of filobdeeg, met een zoete of hartige vulling.
Links: Pindaswirls, wat kan ik zeggen; WOW! En zie je er tegenop om ze te maken? Dat is volgens deze quote niet nodig.
Ellouise over Pindaswirls: “Toen ik deze koekjes voor het eerst zag, raakte ik meteen gefascineerd door de mooie vorm. Op internet vond ik een video waarin iemand voordeed hoe je deze swirl in je koekjes krijgt. Dat is een stuk simpeler dan het lijkt. Probeer het ook en verras mensen om je heen met deze prachtige en erg lekkere koekjes.”
Op de rechter foto aan de linker kant: Very cute pistachehartjes met witte chocolade. Rechts: Pistache-amandelrol. Ellouise: “Een baklava in ronde vorm, met de perfecte combinatie van amandel, pistache, crispy filodeeg en sticky honing.”
De feestelijke koekjes links heb je misschien al eens eerder gezien. De deelnemers van Heel Holland Bakt moesten ze maken in de technische opdracht. De amandelbloemen-Kronfla bestaat uit 2 soorten deeg en zijn met de stap voor stap foto’s heel goed zelf te maken.
Rechts: Regenboogkoekjes, heel aantrekkelijk!
Ellouisa: “Feestelijk en kleurig zijn deze ruitjes met witte chocolade en kokosrasp. Toen mijn zoontje een groot bord koekjes meenam naar school, waren deze het eerste op.”
Wie houdt er niet van een goed recept zoals op de linker foto van Triple chocolate chip cookies (donker) of witte chocolade koekjes met macadamianootjes (lichte koekjes). De koekjes met macademianootjes bak ik vaker, het is een favoriet koekje bij ons thuis.
Rechts: Deze amandelkoekjes met karamel en chocolade hebben wat betreft uiterlijk wat weg van ons paleisbanket uit Nederland. De koekjes bevatten meer amandelen dan het recept dat wij kennen en de vulling lijkt me er heerlijk bij!
Wat een inspirerend boek; bakken uit boeken vind ik zo wie zo veel leuker dan van een printje van internet of kijken op het minischerm van je mobiel. Het is ook de voorpret, be doorbladeren van een boek dat zo heerlijk is. Ellouissa neemt je mee naar de zoete, veelal Arabische wereld! En juist omdat ik niet helemaal thuis ben tussen deze smaken, ben ik vaak verrast met bijzondere combi’s.
Verwacht geen speculaasjes, gevulde koeken, bokkepootjes en kletskoeken, maar denk aan rijke recepten met noten, sesamzaad, honing, dadels, anijs, maizena en oranjebloesem. Hier en daar slaat Ellousa een brug naar andere culturen als Turkije, Italie, Frankrijk en Nederland.
Naast prachtige foto’s, stap voor stap uitleg, veel tips en alternatieven, geeft Ellouisa je ook fijne adresjes van Marokkaansse winkels. Zie je dit super leuke koekjesboek liggen in de boekenhandel? Blader het eens door en ervaar het zelf!
100 Luxe koekjes van eigen deeg van Elisabeth Scholten is verkrijgbaar bij de boekenwinkel.
ISBN: 9789046825204
Graag wil ik de Uitgeverij Nieuw Amsterdam bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Simone van den Berg.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”
Comments