top of page

Chai tea latte muffins

Chail latte thee cupcakes met kokosbloemsemsuiker en dadels

Een paar weken geleden kwam mijn collega met een klein bekertje naar mij toe. Hierin zat Chai tea latte. Ik werk in een ziekenhuis en sinds kort is hier, tot grote vreugde van veel patiënten en personeel, een Starbucks gevestigd. Zij had zichzelf getrakteerd en was nieuwsgierig hoe de Chai tea Latte smaakte en zo belandde het proefbekertje ook bij mij.

Ik sta ik mezelf eigenlijk alleen op vakantie een Starbucks toe. Daar kijk ik dan echt naar uit,  een traktatie en natuurlijk niet onbelangrijk op vakantie: gratis internet.

Uitproberen is natuurlijk altijd interessant. Testen zonder de dwang tot kopen. En zo mocht ik het bekertje Chai tea latte proberen. Wat een aparte combinatie, de Chai tea latte van Starbucks. Een kruidige thee met melk.

Dit zijn van die momenten dat ik spontaan ideeën krijg en ik meteen aan mijn eigen keuken denk. Wat zou ik hiermee kunnen maken? En zo stapte ik op de weg naar huis uit de metro, op zoek naar Chai tea in de binnenstad van Rotterdam. Chai tea, daar kan ik vast lekkere Chai tea latte muffins van maken.

Hoe ik de smaak zou verwerken had ik al snel in mijn hoofd. Ik zou een Chai tea-siroop maken van thee met suiker. Siroop met gewone kristalsuiker?

De Chai tea was er één van een “goed” merk en biologisch.  Daarom besloot ik het een gezond tintje te geven. Er stond al een tijdje een pot kokosbloesemsuiker in de kast. Met een zuinige blik keek ik steeds naar het potje. Niet bereid om de suiker te gebruiken. Dat is het nadeel van mooie producten. Ze zijn vaak zo duur dat ik het niet wil gebruiken, het wil bewaren.

Natuurlijk kun je ook gewone kristalsuiker gebruiken. Deze heeft een iets minder uitgesproken smaak maar is ook heel lekker!

Chail latte thee cupcakes met kokosbloemsemsuiker en dadels

De siroop werd gemaakt.  Siroop maak ik wel vaker. Met gepureerd vers fruit of een lekker smaakje zoals bijvoorbeeld een likeur,  maar het kan ook met rode wijn;  je voegt er suiker en water bij. Inkoken en klaar. Zou dat ook gaan met de kokossuikerbloesemsirooop?

Recept Chai tea latte muffins

6 stuks (verdubbel eventueel het recept)

Benodigdheden:

Voor de muffin

 1. 110 gram speltbloem of gewone bloem

 2. 1 ei

 3. 35 gram kokosolie of olijfolie

 4. 60 ml. melk

 5. 40 gram kokosbloesemsuiker of kristalsuiker

 6. 4 gram bakpoeder

 7. snufje zout

 8. 20 gram pompoenpitten

 9. 1 grote dadel per muffin is dus 6 stuks

Chai tea siroop

 1. 1 zakje Chai tea , zelf gebruikte ik de groene Chai Tea van Yogi Tea.

 2. 60 gram kokosbloesemsuiker of kristalsuiker. Licht bruine basterdsuiker lijkt me ook heerlijk.

Handig is om eerst de siroop te maken. Zet sterke thee, ongeveer 70-80 ml. Gebruik 60 ml.  van de thee en voeg hierbij de suiker en kook het samen ongeveer 10 minuten totdat het vocht flinke bubbels maakt. Dan kookt de siroop een beetje in en vormt er een lekkere karamelachtige smaak.

Chail latte thee cupcakes met kokosbloemsemsuiker en dadels

Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven)

Snij de dadels open aan één kant. Vul de dadel rijkelijk met de siroop.

Het gezeefde bloem en bakpoeder mag in een kom. Roer hier de suiker en het zout doorheen.

In een ander kom mix je de melk, olie, het ei door elkaar. Daarna kunnen alle ingrediënten bij elkaar, ook de pompoenpitten en de siroop-left over.

Mix het geheel op een lage stand tot alles goed gemengd is. Mix dan nog even heel kort 10-15 seconden op de hoogste stand.

Vul een cupcakevorm met bakingcups.  Onderin iedere muffin gaat een met siroop gevulde dadel. Hierover gaat een ijslepel vol deeg. In de oven zijn de muffins na ongeveer 25 minuten gaar.

Chail latte thee cupcakes met kokosbloemsemsuiker en dadels

Je kunt natuurlijk een lekkere frosting maken, wat dacht je van mascarpone met slagroom en met een beetje Chai tea latte-siroop of lemoncurd doorheen. Lekker een frisse kleine toef op deze aparte muffin.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page