top of page

Chewy oreo koekjes met witte chocolade


Chewy oreo koekjes met witte chocolade
Koekjes, je kunt er nooit genoeg recepten van hebben. Ik hou van die lekkere dikke exemplaren, the chewy chunky ones. Ik heb de populaire oreo’s gebruikt in combinatie met witte chocolade. Liever minder suiker maar wel wat witte chocolade is mijn motto bij veel koekjes. Dat heb ik bij dit recept ook gedaan. Daarbij, de oreo’s bevatten ook suiker en dus kan het koekje best met wat minder. En suiker maakt koekjes harder en knapperiger. Ik wil ze graag een beetje zacht vanbinnen.

Chewy oreo koekjes met witte chocolade zijn een mooie persoonlijkheid; hard van buiten, maar zacht middenin. Omdat ik niet kon beslissen of ik de koekjes groot of klein wilde bakken, koos ik voor beide opties. Waarom zou ik eigenlijk moeten kiezen? De koekjes zijn overigens minder groot dan de foto doet vermoeden. Op vakantie dit jaar heb ik deze kleine vintage koekjestrommel gescoord. Hij lonkte naar me en toen ineens stond ik met de trommel bij de kassa.


Hoe bak je die lekkere dikke, chewy koekjes. Een beetje zoals je verwacht bij een brownie?


Stap één is een deeg dat bij het bakken niet direct plat in elkaar zakt, maar een beetje zijn vorm houdt. Daarbij is het belangrijk om niet te lang te bakken. Bak je het koekje te lang dan wordt het koekje droog van binnen en buiten. Liever een beetje als bij een brownie; die moet een beetje zacht zijn van binnen…


Chewy? Dan is het vaak gebaseerd op een Amerikaans recept. Meestal strand je op chocolate chip cookies en wat zijn ze lekker. Maar je kunt nog veel meer variaties bakken met een beetje een rauwe binnenkant. Bijvoorbeeld met gember en abrikozen of met Nutella en walnoten.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.Koekjesdeeg maken met oreo's en witte chocolade

Chewy oreo koekjes met witte chocolade

Benodigdheden voor een flinke portie grote of kleine koekjes naar eigen smaak:

 1. 240 gram boter op kamertemperatuur

 2. 375 gram zelfrijzend bakmeel

 3. 125 gram bruine basterdsuiker

 4. 2 zakjes vanillesuiker

 5. 1 ei

 6. 12 stuks oreo’s in stukjes

 7. 100 gram witte chocolade in stukjes

 8. 1/2 theelepel zout

Eventueel een mini cupcake bakvorm om kleine koekjes in te bakken


Grote chocoladekoekjes bakken of kleinere

Oreo koekjes met witte chocolade maken

 1. Hak de oreo’s en de witte chocolade in stukjes. Ik vind het zelf lekker als het niet te fijn is, zodat je de stukjes echt proeft. Kneed de overige ingrediënten door elkaar en voeg de stukjes koek en chocolade op het laatst toe.

 2. Laat het koekjesdeeg minimaal een half uur rusten in de koelkast, maar een nacht is ook prima. Zo verdeel je de taken over twee dagen.

 3. Verwarm de oven voor op 170 graden bij een hete lucht oven of op 190 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 4. Rol grote of kleine bolletjes net wat je zelf graag wilt en leg ze op de bakplaat. Ik duwde ze minimaal ietsje plat, maar heeeel weinig want het moet een intern een beetje klef blijven, dan zijn de koekjes het lekkerst!

 5. Een deel bakte ik als losse bolletjes en een deel in een mini cupcakbakvorm. Dan krijgen ze een klein beetje de vorm van een cupcake, maar los op een bakplaat werkt ook prima.

 6. Bak deze heerlijke smeuïge oreo koekjes met witte chocolade in ongeveer 13-15 minuten net gaar. De koekjes beginnen dan licht te verkleuren. Belangrijk! Bak ze niet te lang want dan bak je de koekjes droog.Chewy oreo koekjes met witte chocolade

Zo bewaar je jouw chewy oreo koekjes met witte chocolade:

De ouderwetse koekjestrommel is er niet voor niets; bewaar ze goed luchtdicht afgesloten in een trommel of bewaar ze in de diepvries en haal er af en toe wat koekjes uit naar wens.Kleinere chunky koekjes bakken

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page