top of page

Chocolade bananenbrood mokcake


Chocolade bananenbrood mokcake

Af en toe ligt er een vergeten banaan op de fruitschaal. Als je hem nog één dag langer laat relaxen in de schaal, dan is hij te rijp en is hij niet meer lekker. Je zou de banaan in de diepvries kunnen en doen en er later een smoothie mee maken. Maarrrrrr… je zou er ook over enkele minuten jezelf kunnen verwennen met een chocolade bananenbrood mokcake. Bananenbrood; dat is toch een gezondere versie van cake?


Nee, helemaal slecht is deze cake zeker niet. Ik heb in het recept ook een beetje bezuinigd op de gebruikelijke hoeveelheden suiker en olie. Gebruik je pure chocolade, dan ga je weer een stapje hoger op de ladder van betere keuze.


Kleine chocoladedruppels zijn mooi, maar je kunt natuurlijk met vrijwel iedere chocoladereep gebruiken.


Heb je een reep als eens geschaafd? Dat geeft vaak ook een bijzonder mooi resultaat om te zien, ook bovenop de cake.

Bananenbrood in een mok, magnetron cake, bananenbrood mokcake

Chocolade bananenbrood mokcake

Benodigdheden voor een mok van 350 ml:

 1. 3/4e deel van een medium banaan

 2. 2 eetlepels cacaopoeder

 3. 2 eetlepels bloem

 4. 1 eetlepel neutrale olie als zonnebloemolie of arachideolie

 5. 1 medium ei

 6. 1 eetlepel melk

 7. 2-3 eetlepels oersuiker of lichtbruine basterdsuiker

 8. 1 eetlepels pure chocolade in stukjes

 9. 1/4 e theelepel bakpoeder of baking soda

Eventueel voor de topping:

 1. 1 eetlepel cream cheese of crème fraîche

 2. 1 theelepel Speculoos licht opgewarmd

Bananenbrood in een mok, magnetron cake,bananenbrood mokcake

Zo maak je Chocolade bananenbrood mokcake

 1. Gebruik altijd een schoteltje onder je beker, zodat je zeker dat je de magnetron niet hoeft schoon te maken mocht de cake over de rand gaan. Op zich hoeft dit geen probleem te zijn. Het kan ook zijn dat je cake juist lekker luchtig is en meer ruimte zocht.

 2. Iedere magnetron is anders. Zelf stop ik liever de cake een halve minuut voor de geadviseerde tijd en dat ik een kijk hoe de cake ervoor staat. Dat kost je slechts luttele seconden maar het geeft je wel wat controle over je cakeje. Duw licht op je cakeje. Hoe voelt het aan? Veert het terug en is het gaar? Zet anders de magnetron nog kort aan. Natuurlijk moet je cake wel gaar zijn, maar te lang in de magnetron en je cake wordt een stuk droger dan je eigenlijk wenst.

 3. Prak je banaan. Terwijl je ongeduldig je cakeje maakt, kun je de lekkere trek alvast stillen met het stukje banaan dat over is. Doe de geprakte banaan in de beker, samen met de andere ingrediënten. Roer het geheel goed door met de vork.

 4. Verwarm je cake in de oven volgens een van onderstaande mogelijkheden.

Verwarm je cake in de magnetron:

 1. 3 minuten  op 600 watt of

 2. 2 minuten en 40 seconden op 800 watt of

 3. 2 minuten en 20 seconden op 1000 watt.

Voor de topping verwarm je de speculoos 10-15 seconden in de magnetron. Roer het door. Roer in een ander glas de cream cheese los en roer en lichtjes de speculoos door.


Doe de topping op de de nog warme chocolade bananenbrood mokcake en versier het met chocoladedruppels, geraspte of stukjes chocolade.

Chocolade bananenbrood mokcake

Tijd voor je zelf, mugcake tijd. Lepel heel langzaam je beker leeg. Ik vind het lekker om de topping samen met de cake te eten. Een soort Jing Jang strijd in een kop.


Genieten en dat na slechts enkele minuten bereidingstijd!


Gerelateerde posts

Comments