Pistachecake met kardemom en witte chocolade


Pistachecake met kardemom en witte chocolade
Pistachecake met kardemom en witte chocolade
Cake met kardemom? Ik zie rimpels verschijnen als ik iemand vertel dat ik deze cake ga maken. Nee echt,  kardemom is heel erg lekker in gebak. Misschien weet je niet precies hoe kardemom eruit ziet, of hoe het smaakt.  Maar je eet het regelmatig rond de feestdagen. Kardemom is namelijk één van de ingrediënten in speculaaskruiden. Het zit dus in een van ons meest populaire kruidenmengsel. Kardemom Pistachecake met kardemom, dat leek me een heerlijke combinatie.


Met tarwegras kleurt je de cake iets groener

Denk je aan pistachenootjes, dan denk je aan de kleur groen. Omdat ik geen kleurstoffen in de cake wilde gebruiken, heb ik geprobeerd de cake een beetje groen te kleuren met tarwegras. Helaas verdwijnt een deel van de kleur tijdens het bakken. Dat zie je vaak met natuurlijke kleurstoffen. Denk maar aan je gekookte worteltjes, broccoli of rode kool. Je kunt er voor kiezen je cake dus ietsje te kleuren met tarwegras of reguliere kleurstoffen, maar zonder is natuurlijk net zo lekker!


Tarwegras kun je in steeds meer supermarkten vinden, maar ook bijvoorbeeld bij het kruitvat.

Pistachecake met kardemom en witte chocolade

Pistachecake met kardemom en witte chocolade

Benodigdheden:

Voor de cake:

  1. 150 gram bloem

  2. ongeveer 100 gram pistachenootjes voor in de cake en ongeveer 100 gram extra als topping, samen ongeveer 200 gram

  3. 130 gram neutrale olie als zonnebloemolie, kokosolie of arachideolie (pindaolie)

  4. 100 gram crème fraîche

  5. 200 gram fijne suiker

  6. 3 medium eieren

  7. 8 gram kardemom (is ongeveer 1 theelepel)

  8. 1/2 theelepel baking soda

  9. 1/2 theelepel bakpoeder

  10. 1 theelepel vanille extract

  11. klein mespuntje zout (niet teveel want de pistachenootjes bevatten vaak ook wat zout)

  12. medium cakevorm van ongeveer 22 cm.

Voor de topping:

  1. 100 gram witte chocolade

  2. 60 gram pistache nootjes

  3. eventueel 1,5 theelepel tarwegras om de cake iets groener te maken

Pistachecake met kardemom en witte chocolade
Pistachecake met kardemom en witte chocolade

Pistachecake met kardemom en witte chocolade

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).

  2. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Hak de helft pistachenootjes wat fijner en maal of stamp de andere helft fijn. Zelf gebruik ik  graag mijn koffiemolen om nootjes te malen. Op die manier weet je zeker dat de cake straks goed uit de vorm komt. Zet alle ingrediënten klaar.

  3. Mix de eieren mooi romig met de suiker. Mix de crème fraîche kort mee.

  4. Zeef de bloem, het bakpoeder en de baking soda bij het beslag en mix het kort op de laagste stand. Voeg de olie toe, het vanille extract, de kardemom en een klein snufje zout. Spatel de gemalen nootjes en de helft van de gehakte nootjes door de mix. Bewaar de rest om straks de cake mee te versieren.

  5. Vul je bakblik en bak de cake in 55-60 minuten gaar. Prik met een satéprikker in de cake om te testen of hij gaar is. Haal de pistachecake met kardemom na 10 minuten uit de vorm en laat hem afkoelen.

  6. Als de cake is afgekoeld is het tijd om de chocolade au bain marie te smelten. Als de chocolade gesmolten maak je streepjes  met een klein lepeltje. Neem een schepje chocolade en breng met heen en weer bewegingen, streepjes chocolade over de cake.

  7. Strooi de pistachenootjes die je over hebt over de cake.

Bewaren

#Cake #nootjes

0 opmerkingen

Gerelateerde posts