top of page

Chocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaatChocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaat

Hou jij ook zo van die lekkere eierkoeken van de bakker? Ik vind ze heerlijk! Maar ze zijn, laat ik het netjes zeggen; vaak wel een beetje saai toch? Sommige bakkers gebruiken wat speltmeel of strooien er wat geplette haver op, maar veel verder gaat het niet. Echte eierkoeken bakken is een makkie, het enige dat je nodig hebt is ammoniumbicarbonaat, hierover vertel ik je later meer. Zelf heb ik nooit chocolade eierkoeken gezien, maar het lijkt mij een lekkere combi: Chocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaat.

Eierkoeken als bij de bakker, daar heb je ammoniumbicarbonaat voor nodigTjonge, wat zijn ze goed gelukt en door het toevoegen van stukjes echte pure chocolade zijn ze nog lekkerder geworden dan ik had durven hopen.

Echte eierkoeken bak je met ammoniumbicarbonaat. Misschien kun je het bij je bakker krijgen als je het aardig vraag, maar je vindt het vaak bij winkels met taartspulletjes of bij molens met een vrij groot assortiment. Ik kocht het bij molen driekleur in Rotterdam; voor nog geen 1,20 euro (100 gram) en daar kan ik wel 150 eierkoeken van bakken. Je doet er dus vrij lang mee!
Deze platte hoopjes worden straks flinke eierkoeken in de oven

Chocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaat

Benodigdheden voor 10-12 stuks

 1. 2 medium eieren

 2. 50 gram cacaopoeder

 3. 250 gram bloem

 4. 200 gram suiker

 5. 2 zakjes vanillesuiker

 6. 60 ml melk en later nog 20-30 ml

 7. snuf zout

 8. 7 gram ammoniumbicarbonaatChocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaat

Chocolade eierkoeken met stukjes pure chocolade en ammoniumbicarbonaat maken

 1. Los de ammoniumbicarbonaat op in 60 ml melk. Mix de eieren met de suiker en vanillesuiker lekker stevig. Mix het opgeloste rijsmiddel en de melk hier doorheen, gevolgd door de gezeefde bloem, cacaopoeder en een snufje zout. Laat de mix minimaal een uur staan, liever nog een nacht. Zelf ging ik na 1,5 uur aan de slag.

 2. De mix wordt wat dikker na het staan. Roer er nog enkele eetlepels melk doorheen tot het een wat lossere substantie wordt, gevolgd door de 100-150 gram pure chocolade en verwarm de oven voor op 210 gaden (hete lucht oven).

 3. Schep hoopjes op een vel bakpapier, bijvoorbeeld met een medium ijsschep, maar zorg voor genoeg ruimte want de eierkoeken zetten nog een stuk uit.

 4. Bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten gaar, liever niet langer anders branden de koeken aan. Omdat de eierkoeken al bruin zijn is het moeilijker inschatten hoever ze zijn.

 5. Laat de chocolade eierkoeken goed afkoelen totdat de stukjes chocolade stevig zijn geworden.Wie wat bewaard heeft want en dus stopte ik een aantal eierkoeken per stuk verpakt in de diepvries zodat ik er regelmatig eentje mee kan nemen naar mijn werk.

Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page