top of page

Volkoren eierkoeken met Ammoniumbicarbonaat


Volkoren eierkoeken met Ammoniumcarbonaat
Volkoren eierkoeken met Ammoniumbicarbonaat
Onlangs bakte ik voor de eerste keer bakkers eierkoeken. Van die echte eierkoeken die een beetje naar ammoniak ruiken. Tjonge, was is dat gemakkelijk om te maken, nog eenvoudiger dan zandkoekjes of pannenkoeken! Zou het ook lukken om volkoren eierenkoeken te bakken? Ik had geen idee want ik ben ze zelf nog nooit ergens tegen gekomen.

Om echte eierkoeken te maken heb je ammomiumbicarbonaat nodig. Eierkoeken op basis van bakpoeder zijn niet hetzelfde, die lijken meer op een biscuitkoeken. Helaas is ammomiumcarbonaat niet op iedere hoek van de straat te vinden. Maar wie weet over een paar jaar als we er allemaal om gaan vragen in de supermarkt? Waar kun je dit rijsmiddel op dit moment eigenlijk wel kopen?

Ga op zoek naar het rijsmiddel en bak voortaan zelf de lekkerste eierkoeken!

Waar kun je ammoniumbicarbonaat kopen voor echte eierkoeken

Ammoniumbicarbonaat kun je kopen bij veel molens en winkels met ingrediënten voor taarten, zoals de leukste taarten winkel. Onlangs kocht ik het heel goedkoop bij molen De 4 winden te Rotterdam: 100 gram voor 0,90 cent en daarmee kun je al snel 100 eierkoeken bakken, waarschijnlijk zelfs nog meer. Ga op zoek en schaf meteen genoeg aan zodat je voorlopig zelf de lekkerste eierkoeken kunt bakken.

Of bestel het met je moeder, zus of de buurvrouw en kun je op die manier de kosten samen delen!


3 Kleur Grutterij molen de 4 winden

Overigens; ga je naar 3 Kleur Grutterij molen de vier winden in Rotterdam niet alleen voor veel mooie ingredienten; het is een heel leuk oud Hollands winkeltje. Echt een aanrader.


Meng de ingredienten voor de eierkoeken door elkaar
Meng de ingredienten voor de eierkoeken door elkaar

Recept voor volkoren eierkoeken met Ammoniumbicarbonaat

Benodigdheden voor 10-12 stuks:

 1. 300 gram volkorenmeel

 2. 200 gram witte basterdsuiker (je kunt ook de helft vervangen door gewone suiker voor knapperig korstje)

 3. 100 gram eieren dit is ongeveer 2 medium eieren

 4. 8 gram bakammomium oftewel ammoniumbicarbonaat

 5. 90 gram melk en later in het recept opnieuw melk; ongeveer 50-75 gram

 6. Snufje zout

Volkoren eierkoeken zijn eerst plat maar rijzen in de oven
Volkoren eierkoeken zijn eerst plat maar rijzen in de oven

Volkoren eierkoeken met Ammoniumbicarbonaat

 1. Klop de eieren met het suiker goed luchtig. Los de ammoniumbicarbonaat op in 90 ml melk en voeg het bij de eiermix.

 2. Roer het volkoren meel en het zout door de mix en laat het minimaal een uur rusten op kamertemperatuur. De mix dikt nu iets in. Omdat er veel vezels in het meel zitten, heb ik iets meer melk gebruikt dan gebruikelijk.

 3. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht oven). Na het rusten is je mix vrij dik geworden. De mix moet iets dunner worden. Dit kun je het liefst in fases doen zodat je de mix niet in een keer te dun maakt. Voeg een klein beetje melk toe, een scheutje maar en roer het door de mix. Waarschijnlijk moet je dit een aantal keer doen tot de mix iets minder stevig is. Als je op de foto hierboven kijkt, lijkt het net of de mix heel dun moet zijn, maar dat klopt niet.

 4. Het moet van je spatel “lopen” en zakt na het scheppen op de bakplaat vanzelf helemaal plat. Toch zal het straks tijdens het bakken flink opbollen.

 5. Schep hoopjes deeg op een bakpapier of siliconen bakvel en bak de eierkoeken in ongeveer 10 minuten goudbruin.Volkoren eierkoeken met Ammoniumcarbonaat
Volkoren eierkoeken met Ammoniumcarbonaat

Volkoren eierkoeken, het is heel goed gelukt, dus jij kunt het ook.

Volkoren eierenkoeken, het is dus heel goed mogelijk. Dat maakt mij nieuwsgierig naar andere mogelijkheden. Lukt het mij ook om chocolade eierkoeken te bakken?


Of eierkoeken met havermeel (gemalen havermout) of met een glutenvrij meel? Wordt vervolgd, ik heb ammomiumcarbonaat genoeg…Gerelateerde posts

Comments


bottom of page