top of page

Chocoladetaart


Ultieme chocoladetaart met chocoladecreme en aardbeien
Met een lekkere taart op tafel wordt het al snel een feestje! Deze ultieme chocoladetaart heeft meerdere taartlagen. De taart is een tussenvorm van een licht biscuit zonder boter, en een wat zondige cake. De wat lichtere taart combineert goed met de chocoladecrème; één van mijn favoriete vullingen. De crème is grotendeels gebaseerd op ganache en heeft een upgrade om mooie toeven mee te spuiten. De crème wordt stevig in de koelkast, maar zijdezacht zodra het op kamertemperatuur komt. Leg daar wat prachtige aardbeien bovenop en je gasten zullen verrukt zijn! Een perfecte feesttaart voor de chocoholic; en wie is dat eigenlijk niet?

Dun beslag

Het beslag van het biscuit is vrij dun en daardoor minder geschikt voor een springvorm. Heb je geen dicht vorm, dan zou ik zelf meerdere lagen bakpapier gebruiken om de zijkanten goed op te vullen zodat het dunne beslag niet uit de vorm kan lopen. Misschien heeft je broer of je buurvrouw wel een goed bakblik te leen?


Ganache maken

Omdat ik wat krap uitkam met de vulling, heb ik het recept in dit artikel met 25% vermeerderd. Zo kun je de randen tussen de vullingen ook mooi opvullen.

Te veel ganache gemaakt? Maak er bonbons van. Hoe lees je in dit artikel over ganache.


Chocoladetaart maken ingewikkeld?

Soms kan de koningin onder de taarten wat eigenzinnig zijn en problemen geven. Met deze tips kun jij de lekkerste chocoladetaart bakken!

Met prikkers weet je precies waar de lagen op elkaar zorgen

Chocoladetaart met chocoladecrème en aardbeien

Benodigdheden voor een taart van 20 cm:

Voor het biscuit:

 1. 7 eieren

 2. 150 gram bloem

 3. 50 gram cacaopoeder

 4. 180 gram suiker

 5. 1 zakje vanillesuiker

 6. 125 gram gesmolten boter

 7. Mespuntje zout


Voor de vulling:

 1. 250 gram slagroom

 2. 250 gram pure chocolade

 3. 155 gram boter op kamertemperatuur

 4. 155 gram poedersuiker (ik maal het altijd in mijn koffiemolen)

 5. 2 zakjes mokkakoffie-poeder van goede kwaliteit

 6. Mooie aardbeien

Ook nodig:

 1. Dichte taartvorm van 20 cm

 2. Thermometer

 3. Niet echt nodig maar wel leuk: sprinkles

Chocoladetaart met chocolade botercreme en aardbeien

Chocoladetaart met chocoladecrème en aardbeien maak je zo

 1. Zet een ijzeren kom op een pan met heet water op een laag vuur. De bodem mag het water niet raken. Klop de eieren goed door. Zodra het ei gaat schuimen mag de suiker hier in kleine delen steeds bij.

 2. Haal zodra de mix 37 graden is de kom van het vuur en klop het 5 minuten op de hoogste stand met de mixer. Klop na 5 minuten de mix nog 4-5 minuten om een medium stand en verwarm ondertussen de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 180 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je bakvorm in en bestrooi het licht met bloem of bedek het met bakpapier. Dit heeft bij mij de voorkeur omdat je dan geen resten bloem ziet.

 3. Smelt de boter op een zacht vuur en laat het afkoelen tot 50 graden.

 4. Spatel in 3 delen de gezeefde bloem met het cacaopoeder door de ei/suikermix . Spatel heel voorzichtig om geen lucht te verliezen. De afgekoelde boter mag door dit mengsel, spatel niet langer dan nodig.

 5. Vul je bakblik en bak het biscuit in ongeveer 45-50 minuten gaar. Open de deur niet te vroeg om inzakken te voorkomen. Laat het biscuit 10 minuten in de oven afkoelen met de deur op een kier. Gebruik eventueel een pollepel tussen de deur.

 6. Voor de vulling verwarm je de slagroom met de chocolade in stukjes op een laag vuur. Zodra de slagroom bijna kookt mag het vuur uit en roer je net zolang tot de chocolade is opgenomen. De ganache is klaar. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en de ganache iets steviger wordt.

 7. Klop de zachte boter met het poedersuiker tot het bijna wit is en romig. Dit duur al snel zo'n 5-8 minuten. Voeg het koffiepoeder erbij. Roer ganache bij de botercrème en vul de spuitzak met een mooi mondje. Bewaar de vulling eventueel in de koelkast als het iets steviger moet worden.

 8. Snij het afgekoelde biscuit in 3 delen en vul beide lagen met de crème. Spuit een toef rondom de taart aan de bovenkant of toeven naar eigen smaak.

 9. Verdeel de aardbeien over de bovenkant, strooi wat cacaopoeder en sprinkles naar smaak.

Chocoladetaart met laagjes chocoladecreme en aardbeien

Aardbeien wel of niet wassen en kroontje laten zitten?

Aardbeien kun je beter niet wassen. Ze absorberen het vocht als een spons. Zelf laat ik de kroontjes ook altijd zitten. De aardbeien blijven mooier en het geeft wat meer kleur. Hoewel je de kroontjes wel op kunt eten bijt ik ze altijd van de aardbeien af.


De lekkerste chocoladetaart zelf maken

Chocoladetaart bewaren

De taart kun je het beste in de koelkast bewaren omdat de vulling deels uit slagroom bestaat. Haal de taart ongeveer een klein uur voordat je het gaat eten uit de koelkast zodat de taart op temperatuur gaat komen. Dit geeft de chocoladetaart nog meer smaak.


Liever een taart maken die buiten de koelkast langer houdbaar is?

Wil je liever een taart maken die wel buiten de koelkast houdbaar is? Kies dan voor een botercrème op basis van boter en poedersuiker.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page