Hadden we vroeger thuis een encyclopedie in de boekenkast staan, tegenwoordig zoeken we de informatie op via de digitale weg. De traditionele encyclopedie werd wat mij betreft ingeruild voor een serie waar ik graag plek voor maak in de boekenkast: het is de kookbijbel-reeks van Carrera culinair. Dit is een soort encyclopedie anno nu, voor iedereen die graag van koken en bakken houdt ! Wat een fijne reeks, boek na boek. Er wordt in veel delen gekookt, maar gelukkig ook heel veel gebakken. De laatste bijbel gaat over slechts één favoriet ingrediënt: de chocoladebijbel!
Hoewel je chocolade ook kunt gebruiken bij het koken, wordt deze bijzondere boon in eerste instantie toch vooral in de zoete keuken gebruikt. Chocolade mag rekenen op een een grote populariteit, ken jij iemand die niet van chocolade houdt?
En dan is er nu ineens tussen die heerlijke bijbelreeks een chocoladebijbel! 450 bladzijden lezen over de geschiedenis, het proces en het gebruiken van misschien wel het lekkerste bakingrediënt in de keuken: Chocolade!
Kees Raat is chocolatier en ijsmaker aan de Warmoesstraat in Amsterdam. Hier maakt hij zijn “bean tot bar chocolade”, oftewel; het complete proces van bonen uit zoeken, roosteren tot een chocoladereep. Kees heeft veel ervaring met chocolade en is de auteur van dit boek. Zijn passie voor chocolade druipt dan ook figuurlijk door deze dikke bijbel.
De inhoud laat zien dat je via een aantal hoofdstukken met basics en how to’s aan de slag kunt. Bijzonder is dat Kees laat zien hoe chocolade wordt gemaakt en dat de ware doorzetter zelf ook aan de slag kan gaan. Het proces van “bean tot bar” wordt stap voor stap uitgelegd in lekker veel foto’s. Een bijzonder proces.
Basics als het marmeren van chocolade, ganache, glazuur, chocoladesaus, spuiten, krullen maken hagelslag maken, tempereren, je vindt het allemaal terug. De chocoladebijbel is hiermee ideaal voor de thuisbakker en chocoholic met ambities.
Alle mogelijke hoofdstukken volgen die je maar kunt bedenken met chocolade, want de boon past bij ieder soort baksel, van taart, cakes, koekjes, tot ijs, candybars, bonbons, smeersels en hartige gerechten.
Een gepimpte cheesecake. Fris en vol van smaak door de chocolade: De chocolade cheesecake.
Op een enkel recept na, wordt ieder recept vergezeld van een mooie foto.
Van eenvoud tot over de top; het is maar net wat je zelf wilt. Laat je smaakpapillen verleiden of moet ik vragen: wie wil jij verleiden….?
Links: Een feestje in een groot glas: deze chocolademilkshake is behoorlijk extravagant. Daarmee krijg je iemand wel stil mee van verbazing. Wat heb je in huis om een “gewone” milkshake aan te kleden?
Midden: Houden we niet allemaal van candybars? Niet één of twee recepten, maar een heel hoofdstuk vol. In het midden de homemade mars. Maar je vindt ook recepten van Toblerone, bounty 2.0, twix, Snickers, maar ook de vegan Energy bar of de Hangover bar met tomatensap en wodka. Daar ben ik eigenlijk best nieuwsgierig naar.
Bonbons met likeur: Laten we proosten op het leven en geniet van de smaak met glas en al!
Links: Ik was al klaar met fotograferen toen ik ineens deze black velvettaart tegenkwam. Het was al bijna donker, maar ik wilde hem je toch graag laten zien en zo vertrok ik weer naar beneden om mijn fotografie-attributen weer tevoorschijn te halen. Het donkere van chocolade en het frisse van de vulling combineert heel mooi.
Rechts: Witte chocoladetaart met sinaasappel. Ik weet dat chocolade en citrusvrucht een klassieke combi is, maar persoonlijk is het niet mijn favoriet. Sinaasappel in combinatie met witte chocolade lijkt me dan weer wel heel erg lekker. De sinaasappelsmaak komt terug in gekonfijte sinaasappel; zo wie zo een aanrader voor iedereen om een keer te maken.
Links: Nutella maken hazelnoten. Maar je vindt ook andere smeersel in combinatie met bijvoorbeeld honing, cashewnoten, speculoos en sinaasappels.
Chocolade kun je ook gebruiken om gerechten op smaak te krijgen. Bij de meeste recepten is dat vaak pure chocolade. Bij deze verrassende baba ganoush met witte chocolade op de foto rechts is dit witte chocolade. Met lekker veel knoflook erin, neem ik aan dat de hartige kant de boventoon voert, bijzonder!
Smeltende chocoladebollen:
Kees Raat: “Het is zo’n ding dat je gedaan moet hebben: aan tafel met warme saus chocoladebollen laten smelten. Dan weet je dat je je bucketlist hebt volbracht.”
Ik weet nog goed dat ik dit wonder voor het eerst zag; wat een wow-effect en eigenlijk is het met wat uitleg en motivatie best te doen. Een recept is niet alleen een leidraad om iets lekkers te maken; het motiveert je ook om voorbij bekende grenzen te gaan. Je kunt namelijk vaak veel meer dan je denkt.
De chocoladebijbel is een ideaal naslagwerk voor de thuisbakker die graag bakt met chocolade. Fijne basisrecepten die voor iedereen goed te doen zijn. Denk aan brownies, blondies, chocolade Madeleines, chocolade-ijs, mousse, slagroomtruffels vs kleine kunstwerkjes gemaakt met enige precisie.
Maar ook uitdagingen als de chocoladekroket en drop choc (combi van drop en chocolade). Die 450 bladzijden doorbladeren waren voorbij voor ik er erg in had; ik zou ik best nog zin hebben in een chocoladebijbel deel 2. Een topper dus.
De chocoladebijbel is verkrijgbaar in de boekenwinkel.
Graag wil ik de Uitgeverij Carrera Culinair bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven. De fotografie is van Saskia Lelieveld.
“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”
Comments