top of page

Chocoladepudding, die maak je voortaan zelf


Chocoladepudding, die maak je voortaan zelf

Met enige regelmaat staat pudding bij ons op het menu. Je kent ze wel uit de buurtsuper; stickertje verwijderen en lossen op een bord. Er zijn heel veel verschillende soorten pudding, maar ik merk dat de gewone basics vaak het best in de smaak vallen bij ons thuis.

Zelf pudding maken is heel gemakkelijk; je hebt alleen wat geduld nodig

Chocoladepudding, die maken we voortaan zelf, want het recept is heel eenvoudig. Deze chocoladepudding bevat geen gelatine en smaakt dus ook niet naar gummi; iets wat soms gebeurt als je teveel gelatine hebt gebruikt in desserts.


Soms heb je melk over en dan vind ik dit recept ook heel handig om te maken, want weggooien is zonde.


Je hoeft de pudding niet perse te versieren, maar ja, het oog wil ook wat en mijn puddingvorm vind ik zelf niet zo mooi. Een sierlijk laagje slagroom en wat prachtige bloemen van eetpapier doet veel goed.


Geen puddingvorm

Een bakvorm of bolvorm werkt ook. Het voordeel van deze puddingvorm is dat er boven een deksel zit waardoor de pudding makkelijk lost.

Tips voor als je de pudding niet uit de vorm krijgt

Doop de pudding met vorm en al kort in warm water. Vaak al na 1-2 seconden laat de buitenste laag los en kun je de pudding op een bord storten.


Puddingvorm of bolvorm

Eenvoudige chocoladepudding:

Benodigdheden:

 1. 500 ml melk of nog lekkerder: 400 ml melk en 100 ml slagroom

 2. 40 gram maïzena

 3. 35 gram cacaopoeder

 4. 30 gram fijne suiker

 5. 30 gram bruine basterdsuiker (niet in huis, neem dan meer fijne suiker)

Voor de topping:

 1. 200 ml slagroom gezoet met wat suiker

 2. Spuitzak met mooi mondje, bv. St Honoré

 3. Eetbare bloemen; maak ze zelf van Fruittella snoepjes of roosjes van fondant


Chocoladepudding met slagroom en eetbare bloemen

Chocoladepudding maken

 1. Doe het cacaopoeder, de maïzena en de suiker in een schaal. Verwarm 300 ml melk op een medium vuur.

 2. Roer de andere 200 ml melk of 100 ml melk en 100 ml slagroom door de droge ingrediënten. Zodra de melk op het vuur tegen de kook aan is, mag het beetje bij beetje bij de andere kom om familie te maken. Roer goed door met een garde tot alles egaal is. Eventueel kan een elektrische handmixer je hierbij helpen.

 3. Laat de fluweelzachte crème zo’n 3 minuten op een zacht vuurtje gaar koken.

 4. Spoel de puddingvorm om met koud water en doe de warme pudding in de vorm.

 5. Klop de vorm een paar maal op het aanrecht zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

 6. Laat de vorm 30 minuten afkoelen, dek hem dan af en laat hem zo’n 3 uur afkoelen in de koelkast. Kijk tussendoor zo’n 2 maal naar het deksel van de vorm. Dit bevat wat condens en kan dit kan op de pudding vallen. Op zich geen ramp, maar dep het eventueel droog om dit te voorkomen.Eenvoudige chocoladepudding

Bij een pudding is het een beetje zoeken naar evenwicht. Teveel maïzena, griesmeel of gelatine en je pudding ziet er strak uit maar smaakt niet lekker. Te weinig en je pudding zakt een beetje in. Persoonlijk neig ik altijd zelf liever naar het laatste. Liever minder strak maar wel heel lekker.


Versieren; wat heb je in huis

De bloemen van eetpapier had ik nog over van een samenwerking met PRIMUS.DIRECT. Zover ik weet zijn ze via hen niet meer verkrijgbaar, maar online vind je wel andere bedrijven die bloemen van ouwel verkopen.


Gerelateerde posts

bottom of page