top of page

Griesmeelpudding met warme kersensaus


Griesmeelpudding met warme kersensaus
Griesmeelpudding met warme kersensaus
Griesmeelpudding, onze moeders, oma’s en overgroot opa’s aten het regelmatig. Ik lust het graag maar eet het eigenlijk nauwelijks. Mijn kinderen keken dan ook argwanend naar dit dessert. Kan dat lekker zijn? Wat denk jij! Eenvoud en eerlijke smaken; daar ontmoeten Griesmeelpudding met warme kersensaus elkaar.

Wil je een supersnelle pudding maken? Heb je melk over dat op moet (zo gaat dat vaak bij ons) of wil je pudding maken zonder gelatine

Dan is dit recept van griesmeelpudding met warme kersensaus misschien echt iets voor jou. Het is een basisrecept, nou eigenlijk zelfs twee, want de warme kersensaus is natuurlijk ook lekker over andere desserts en ijsjes. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor andere toppings en slagroom op je pudding… en slagroom dat doet het altijd goed!


Geen puddingvorm? Een oude monavorm voldoet ook als je het gaat bovenin tijdelijk afsluit of een gladde schaal

Een puddingvorm is echt ideaal, maar deze hebben we niet allemaal in huis. Dekseltjes erop en eraf als je pudding koud is. De pudding valt zo uit de vorm. Bij eigen vormen moet je soms een klein beetje helpen. Probeer onder de afgekoelde pudding wat lucht te krijgen met een mesje aan de zijkant. De opening moet lucht aanzuigen. Hou de vorm een beetje schuin en de pudding valt dan zo op je bord.


Pudding koken en af laten koelen
Griesmeelpudding met warme kersensaus

Griesmeelpudding met warme kersensaus

Benodigdheden voor 4 kleine vormpjes of 500 ml vorm (denk aan oude monapuddingvorm!) Wil je een grotere pudding, meet de inhoud van je vorm en vermenigvuldig je recept.

 1. 500 ml melk of alternatieve melk naar keuze

 2. 50 gram griesmeel

 3. 2 zakjes vanillesuiker

 4. 30 gram suiker

 5. 1/2 pot kersen (ongeveer 350 gr)

 6. 2 theelepels maizena, eventueel 1/2-1 meer als je de saus te dun vindt

 7. Eventueel 1 eetlepel crème de cassis,  bessenlikeur of port


puddingvormpjes: ideeal bij het maken van pudding
Griesmeelpudding met warme kersensaus

Griesmeelpudding met warme kersensaus

 1. Verwarm de melk op een mediumvuur. Meet de suiker en de griesmeel af en spoel de vormpjes om met koud water.

 2. Zodra de melk tegen de kook aan is, mag het griesmeel erbij. Roer goed door en meng na een minuut of 2 zachtjes koken de suiker mee. Na ongeveer 5 minuten is de pap dikker geworden en mag het vuur uit.

 3. Verdeel de pap over de vormpjes of vul één grote vorm. Ik liet mijn puddinkjes in een bak koud water iets afkoelen, want het was hoog zomer en anders duurt het wel erg lang voordat de pudding de koelkast ingaat om goed af te koelen.

 4. Na een uur of 3 is de pudding echt goed afgekoeld en stevig.

 5. Verwarm in een pan de kersen op sap. Haal een paar eetlepels sap uit de pan en voeg hier een eetlepel crème de cassis aan toe als je dat in huis hebt.

 6. Roer hier de maizena doorheen totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg een paar warme eetlepels uit de pan bij het maizenapapje om familie te maken en roer het geheel door de kersen in pan. De saus zal iets binden.

 7. Stort je pudding op een bord en verdeel wat kersensaus over de pudding. Serveer het dessert met de warme kersensaus die over is. Zo kunnen je gasten zelf beslissen of ze meer saus willen of niet.


Griesmeelpudding met warme kersensaus
Griesmeelpudding met warme kersensaus

Tip: Handig bij een diner: maak je pudding een dag eerder, zo is je dessert supersnel klaar en dat geeft minder stress bij het koken.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page