top of page

Citroen merengue taart


Citroen merengue taart
Het is zomer en lekker warm (eindelijk). Zoek je verkoeling in zoetigheid? Dan denk ik toch snel aan de zure verkoeling van citroen.  Een citroen merengue taart is zoet van boven en een beetje zuur van binnen. Heerlijk! Wat zal hij mooi worden in de prachtige ovenschaal van Emile Henry uit de winkel van Fonq.nl. 

Op de informatie-verpakking rondom de schaal staat: natural chic van Emile Henry. Wat mij betreft een goed gekozen slogan. Deze eenvoudige schaal is door de golvende bewegingen aan de buitenkant net een taartschaal. Eenvoudig, sober en chique. Leuk voor een taart dus maar de schaal vind ik ook zeer bruikbaar voor hartige taarten, brood en andere mogelijkheden in de oven of als schaal op tafel.


Citroen merengue taart

De eer  om de schaal in te wijden voor eerste gebruik is voor de citroen merengue taart. De basis van dit recept dat ik vond op de site van BBC good food.

Recept citroen merengue taart

Benodigdheden:

Voor de bodem (26 cm):

 1. 200 gram bloem

 2. 115 gram koude boter in kleine stukjes

 3. 1 theelepel poedersuiker (of iets meer, dan wordt de bodem wat zoeter)

 4. 1 eigeel

 5. Snufje zout


Voor de vulling:

 1. 2 theelepels maizena

 2. 100 gram lichtbruine basterd suiker

 3. Citroenrasp van 2 grote citroenen

 4. 125 ml citroensap

 5. 200 ml sinaasappelsap (uit pak of vers, pers 1 sinaasappel uit en vul dit aan met water)

 6. 85 gram boter in stukjes

 7. 3 maal eigeel en 1 heel ei


Voor de merengue:

 1. 4 eiwitten op kamertemperatuur

 2. 200 gram suiker

 3. 2 theelepels maizena


Citroen merengue taart

Voor de bodem: doe de bloem, boter, poedersuiker en een eigeel (het eiwit bewaar je voor de merengue), 1 theelepel koud water en kneed dit goed door. Ik deed er ook nog een snufje zout door hoewel dit niet in het recept stond.


Rol het deeg uit over een oppervlak met bloem. Het is een rijk, zacht deeg en zal makkelijk uit elkaar vallen. Ik vond het handig om het deeg uit te rollen op een plastic mat. Dit laat je op zijn kop in de vorm storten. Dat ging heel goed. Duw het deeg netjes in de vorm. Het moet nu 1 uur tot een nacht rusten in de koelkast.


Citroen merengue taart

Prik met een vork gaatjes in het deeg. Het deeg wordt blind gebakken.


Het deeg wordt blind voorgebakken, zodat het straks goed gaar en knapperig is zonder dat het deeg gaat rijzen. Om blind te bakken doe je bakpapier op het deeg. Hierop gaan droge bonen, erwten, of wat je in huis hebt.


De taart wordt gebakken in een oven van 190 graden. Dit duurt 15 minuten. Na deze tijd mogen de bonen en het bakpapier uit de vorm en gaat de taart nog even terug de oven in voor 5-8 minuten om na te garen. De taart is nu goud van kleur en gaar.


Tip: Dit zou je al een dag van tevoren kunnen doen!


Citroen merengue taart

Terwijl de taart bakt, kun je de vulling voorbereiden. Mix de maizena, suiker  en citroenrasp in een medium pan. Voeg hier de citroensap en de sinaasappelsap bij. Kook het geheel op een middenhoge stand. Blijf roeren tot het geheel iets dikker wordt en glad. Als er echt bubbels in verschijnen mag de pan van het vuur en roer je hier de boter doorheen tot het gesmolten is. Nu mag het ei met het eigeel (3x) erbij en moet je flink blijven roeren. Het vuur mag weer aan, niet te hoog. Blijf een paar minuten roeren tot het dikker wordt en gaan ploppen. De mix mag van het vuur. Tijd om de merinque te maken.


Mix de eiwitten in een vetvrije kom en tot er zachte pieken verschijnen. Nu kan je steeds een eetlepel suiker toevoegen en verder mixen. Zorg ervoor dat de eiwitten niet te hard geklopt worden. Blijf du rustig mixen en voeg regelmatig een schepje suiker toe.


Voeg de maizena en eventuele restjes suiker toe en mix tot de merenque stevig en glad is. Doe de merengue in een spuitzak, met een grote ronde opening of gebruik een snoepzak waarvan je de punt afsnijdt.


Citroen merengue taart

De oven staat nog steeds aan op 190 graden. Verhit nog kort de vulling van de taart in de pan.  Nu kan de vulling in de taartvorm.


Mijn recept vermeldde dat je met een lepel de merengue aan de buitenkant op de taart moest scheppen. Niet in het midden want dan zou de merengue in de vulling zakken. Met een lepel vind ik dit echt niet handig. Het werd een rommeltje. Zeker omdat ik een soort van tijdsdruk voelde. De merengue moet snel op de vulling zonder dat deze erin zakt. De merengue deed ik snel in een spuitzak en spoot nu rondom de randen van de taartbodem. Dit ging veel beter en sneller dan met 2 lepels. Nu heb je ook nog tijd om mooie pieken te trekken in de merengue. Dit robuuste past bij deze taart. Ik heb zelf niet te lang gewacht en snel pieken gemaakt. Een volgende keer zou ik graag meer tijd hebben en hogere pieken maken. Bang dat de topping in de vulling zou zakken schoof ik hem nu snel de oven in.


De taart verblijft 18-20 minuten in de oven tot de bovenkant knapperig is en een beetje verkleurd.


De taart moet 30 minuten in de vorm blijven zitten. Maar ja met zo’n mooie bakvorm van Emile Henry laat ik hem er natuurlijk zo wie zo in zitten. Je kunt de taart na ongeveer 1 uur eten. De taart moet dezelfde dag genuttigd worden.


Zelf aten we de taart na een uur of zes. De bovenkant was niet meer knapperig maar begon plakkerig te worden. Komt dit door het warme weer? De luchtvochtigheidsgraad?

Je kunt de merenque voorzichtig nog even in de oven verwarmen of met een crème brulee brander wat oplappen, maar let goed op dat je de bovenkant niet verbrandt (helaas heb ik dat zelf ervaren, afwassen, koffie zetten, de boel opruimen en de taart in de gaten houden was eventjes teveel).


Citroen merengue taart

Heerlijk op een zomerse dag, deze citroentaart met zoete merengue topping. De bovenkant zoet, de onderkant zuur. Eigenlijk moet je hem dus zo eten dat je in een hapje beide delen op je vork hebt. Dan kloppen de verhoudingen beter. Vind je het toch een beetje zuur. Een toefje slagroom erbij is heerlijk.


Wat vind je trouwens van de prachtige ovenschaal uit de collectie van fonq.nl?

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page