Citroencake met kruimellaag
- 17 jul
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 18 jul

Niets zo fijn als de geur van versgebakken cake in huis en al helemaal als het om citroencake gaat. Deze citroencake met kruimellaag combineert het frisse van citroen met een heerlijke, boterige crumble. Een eenvoudige cake, maar met nét dat beetje extra. Citroen zorgt niet alleen voor een frisse smaak, maar heeft ook een handige bakkersfunctie: het zuur activeert het bakpoeder, wat zorgt voor een luchtige structuur. De kruimellaag maakt deze cake een combinatie waar je moeilijk vanaf kunt blijven. Laat je inspireren en ontdek hoe makkelijk het is om iets feestelijks op tafel te zetten met ingrediënten die je waarschijnlijk al in huis hebt.
Amandelmeel geeft extra veel smaak
Steeds vaker gebruik ik amandelmeel in een recept. En dit komt niet alleen omdat mijn voorraad amandelmeel wat aan de hoge kant is. Amandelmeel zorgt in veel recepten voor een wat warmere, diepe smaak. In dit recept geeft het aan de kruimellaag een extra crunchy. Heb je geen amandelmeel in huis? Je kunt ook meer bloem gebruiken in plaats van amandelmeel.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Laat je gaan; je kunt zelf eindeloos variëren
Waar hou je van en wat heb je in huis? Vervang de citroen eens door sinaasappel voor een zachtere smaak, of voeg wat blauwe bessen toe aan het beslag voor een zomerse twist. Ook lekker: een eetlepel maanzaad door het beslag voor een subtiele crunch.
Deze Citroencake met kruimellaag is perfect voor bij de koffie, als dessert of gewoon zomaar, omdat bakken nu eenmaal blij maakt

Ingrediënten – Citroencake met kruimellaag
Voor een vierkante bakvorm van ca. 20 x 20 cm
Voor de citroencake:
150 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
135 g witte of lichtbruine basterdsuiker
2 zakjes vanillesuiker
1 snuf zout
135 g bloem
3 eieren
50 g amandelmeel
6 g bakpoeder (ca. 1 theelepel)
Rasp van 1 bij voorkeur biologische citroen
Sap van ½ citroen
1½ tot 2 el lemoncurd (naar smaak)
50 g volle kwark of dikke yoghurt (zoals Griekse stijl)
Voor de kruimellaag:
70 g koude boter, in kleine blokjes
70 g witte of lichtbruine basterdsuiker
80 g bloem
1 snufje zout
30 g geschaafde amandelen of amandelstiften*
* Amandelstiften geven wat meer bite, geschaafde amandelen zorgen voor een subtielere afwerking. Zelf koop ik amandelstiften graag in Duitse supermarkten, hier zijn ze vaak een stuk beter geprijsd dan in Nederland.

Citroencake met kruimellaag
Bekleed een vierkante bakvorm (ca. 20 x 20 cm) met bakpapier, of vet de vorm in met boter en bestrooi licht met bloem of amandelmeel.
Verwarm de oven voor op 160 ºC (hetelucht) of 175 ºC (boven- en onderwarmte).
Klop de zachte boter met de basterdsuiker en vanillesuiker tot een romig mengsel. Voeg één voor één de eieren toe. Mix elk ei goed door het beslag voordat je de volgende toevoegt.
Voeg vervolgens de bloem, het amandelmeel, bakpoeder, zout, citroenrasp, het sap van een halve citroen en de lemoncurd toe. Mix alles kort door tot een samenhangend beslag, mix niet langer dan nodig.
Schep het beslag in de voorbereide bakvorm en strijk de bovenkant glad.
Maak nu de kruimellaag: doe de koude boter, bloem, suiker en een snufje zout in een kom. Wrijf met je duimen en wijsvingers het mengsel tot grove kruimels.
Meng de geschaafde amandelen of amandelstiften door de kruimels en verdeel de kruimellaag gelijkmatig over het beslag.
Bak de citroencake met kruimellaag in ongeveer 45 minuten gaar. De cake is klaar als een prikker er schoon uitkomt en de kruimellaag goudbruin is.
Voordeel van een citroencake in een platte vorm bakken; je krijgt een grote laag met kruimels: lekker!

Zo bewaar je deze citroencake met kruimellaag
Bewaar de cake op kamertemperatuur
Laat de cake volledig afkoelen.
Bewaar hem goed afgedekt (bijvoorbeeld in een afgesloten taartdoos) op een koele, droge plek.
Zo blijft de cake 2 tot 3 dagen vers. De kruimellaag blijft dan nog redelijk krokant.
Bewaar de cake in de koelkast
Als het erg warm is of als er zuivel in zit zoals kwark of yoghurt, kun je de cake beter in de koelkast bewaren.
Dek goed af om uitdroging en smaakverlies te voorkomen.
De cake blijft in de koelkast een kleine week goed, maar de kruimellaag wordt wel wat zachter.
Haal de cake een half uur voor het opdienen uit de koelkast . Op kamertemperatuur komen de smaken meer naar voren.
De citroencake met kruimellaag invriezen
Snijd de cake in stukken en vries ze los van elkaar (eventueel met bakpapier ertussen) in een goed afsluitbare diepvriesdoos of zak.
In de vriezer blijft de cake tot 3 maanden goed.
Laat ontdooien op kamertemperatuur. Even opwarmen in de oven (ca. 5–10 min op 160 °C) maakt de kruimellaag weer knapperig.

Comments