Couscous salade met linzen, bietjes en feta


Couscous salade met linzen,bietjes en feta

Op warme dagen, als bijgerecht, als salade bij je lunch. Couscous salade kun je op heel veel momenten eten. Het is een allemansvriend want je kunt er werkelijk alle kanten mee op.  Deze couscous is goed gevuld met groente, dus je kunt het zelfs als maaltijd salade eten; zeker als je er ook wat fetakaas en geroosterde noten bij eet.


Couscous salade eet je koud; zo heb ik het geleerd, maar waarom zou je het niet lauw of warm serveren? Ideaal om eerder te bereiden.


Een etentje? Picknick? Couscous salade is je vriend! Je kunt het eerder bereiden en het laat zich goed vervoeren.

Bedenk wel goed van tevoren dat je kwetsbare ingrediënten, die snel bederven niet toevoegt als je de couscous mee op stap neemt.


Zomerse Couscous salade met linzen,bietjes en feta


Couscous salade met linzen, bietjes en feta

Benodigdheden:

  1. 225 gram couscous

  2. water

  3. 1 maggiblokje voor 250 ml bouillon of een half blokje van iets grotere blokjes voor 500 ml.

  4. 500 gram voorgekookte bietjes (1 verpakking)

  5. 1 blikje linzen

  6. kleine ui

  7. 1/2 oranje paprika

  8. kappertjes, maar olijven in ringen kan ook

  9. witte kaasblokjes, bijvoorbeeld Apetina kaas of fetakaas

  10. 2-3 eetlepels olijfolie ( lekker: uit de pot met kaasblokjes)

Op smaak brengen naar eigen smaak met:

  1. peper

  2. chilipeper

  3. ras el hanout

  4. hand fijn gesneden groene kruiden als basilicum; peterselie of koriander.


Zomerse Couscous salade met linzen,bietjes en feta

Bereiding couscous salade met linzen, bietjes en feta:

  1. Kook de couscous volgens de verpakking. Voor mijn couscous moest ik 300 ml water koken en het bouillonblokje toevoegen. Zet vervolgens het vuur uit en voeg de couscous toe.

  2. Roer goed door en doe het deksel op de pan. De couscous zal al het water opnemen. Laat de couscous afkoelen.

  3. Rasp de bietjes met een grove rasp en knijp het vocht er een beetje uit. Laat de linzen uitlekken. Het is belangrijk dat je het vocht kwijt raakt, anders wordt de couscous te vochtig.

  4. Snij de ui en de paprika fijn. Meng de bietjes, ui , paprika en de linzen door de couscous. Deze kleurt nu prachtig roze.

  5. Roer door de olijfolie door de couscous en breng de couscous op smaak met chilipeper, peper en ras el hanout.  Gebruik liever niet teveel in 1x. Proeven en bijkruiden is het geheim van een lekkere salade.

  6. Strooi de kappertjes, de kaas en groene kruiden over de salade en bewaar de couscous in de koelkast. Hier blijft de salade een paar dagen houdbaar.


Tip: voeg wat geroosterde noten toe als smaakmaker en als vleesvervanger.


Couscous basic vs de iets grotere parel couscous

Ook erg lekker: maak eens een salade met diet iets grotere parel couscous (pearl couscous). Je vindt dit o.a. bij de Jumbo en AH en sommige mediterraanse winkels.

#hartigrecept

0 opmerkingen

Gerelateerde posts