top of page

Cupcake met rode wijn frosting

Cupcake met rode wijn frosting
Een paar keer per jaar komt er een clubje dames gezellig een avondje bij elkaar. Van oorsprong “om wijn te proeven”. In het blad van de gall en gall stond een paar jaar geleden hoe je eenvoudig zelf zo’n “wijnproef-avond” kon organiseren en dat hebben we dan ook meerdere malen gedaan. Echt ervan geleerd hebben we volgens mij niet. Er werd netjes geproefd maar er werd niets uitgespuugd. Er werd van alles genoteerd maar de notities werden meteen weer in het vergeethoekje gezet. De notities verdwenen de dag erna in de papierbak. Maar de avondjes bleven. Ditmaal bakte ik Cupcake met rode wijn frosting omdat het goed bij het thema bakte. Een bijzondere combinatie, verrassend lekker en heel gemakkelijk om te maken.

Zeelandia heeft heerlijke cupcakemix. Ik koos de dubbelchoc. Helaas is dit de 2e keer dat ik deze mix gebruikte en er eigenlijk niet tevreden over was. De gewone cupcakemix vind ik heerlijk, de chocolademix vind ik een tegenvaller, droog, geen echt diepe chocolade smaak, zelfs niet met de extra cacao die ik toevoegde. Maar een lekkere frosting maak veel goed, ook op een droog cakeje.

Schep het beslag in de cupcake bakingcups

Cupcake met rode wijn frosting

Benodigdheden:

  1. 350 ml. rode fruitige Franse wijn

  2. 10-12 eetlepels suiker

  3. Kaneel of kaneelstokje

  4. 250 gram mascarpone

  5. 250 gram slagroom

  6. 30 gram poedersuiker

  7. slagroomversteviger

cupcake met rode wijn topping frosting toef

Een halve fles La Tulipe werd soldaat gemaakt. Niet in glas dit maal maar in een klein pannetje. Voeg hier 10-12 eetlepels suiker bij en evt. een snufje kaneel. Vooral niet teveel, je kunt altijd later nog kaneel toevoegen bij de frosting.


Rode wijn siroop maken

Als er bubbels ontstaan, ook als het vuur laag staat is de stroop bijna klaar. Dat duurt ongeveer 20-30 minuten. Laat de stroop afkoelen. Na een klein kwartiertje kan je controleren of de stroop goed is. Is de stroop te dik, voeg dan nog wat water toe en verhit de stroop nogmaals. Is de stroop te dun dan moet hij nog wat langer op het vuur staan. Mijn ervaring is dat de stroop sneller te dik is dan te dun.

cupcake met rode wijn topping frosting toef

De stroop moet makkelijk bewegen en doseerbaar zijn. De stroop is heerlijk. Lekker over ijs! Ook de stroop van homemade vlierbessen/bramenwijn is verrukkelijk.


Klop ondertussen de slagroom met de 30 gram poedersuiker en slagroomversteviger. Evt. kun je nog een zakje vanillesuiker toevoegen.


Cupcakes vullen

Maak met bijvoorbeeld een appelboor een holling in de cupcake. Bewaar de losse stukjes cake in een schaaltje.

cupcake met rode wijn topping frosting toef

Doe een klein theelepeltje rode wijnstroop in deze holling.

Roer een flinke eetlepel stroop door de cakekruimels.

cupcake met rode wijn topping frosting toef

Roer de rest van de rode wijnstroop door de mascarpone en voeg daarna het slagroom toe. Vul hiermee de spuitzak met spuitmondje naar keuze. Spuit een toef mix in iedere holling.

Vul de holtes met de zoete cakekruimels.

Maak een mooie toef op de cupcakes. Ik spoot een roos op de cupcakes maar je kunt ook een swirl spuiten.


cupcake met rode wijn topping frosting toef

De caketoppers zijn gemaakt van fondant in molds waarna gedust met eetbaar goud van edable art..

Een lekker kopje koffie of thee past perfect, maar ook een glaasje wijn vaart er wel bij. Santé!

Het Schilderij op de achtergrond van de foto bovenaan is van David Teniers de Jongere; “De galerie van aartshertog Leopold Willem te Brussel” 1651.


Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page