top of page

Dadelkoekjes met sesamvulling


Dadelkoekjes met sesamvulling
Dadelkoekjes met sesamvulling

Al bladerend door het winnende kookboek van het jaar 2017: SOUQ van Nadia Zerouali en Merijn Tol, eindig ik toch vaak bij deze dadelkoekjes met sesamvulling. Nadia en Merijn noemen het boterig dadelkoekjes, maar ik vind de hoeveelheid boter reuze meevallen als ik het vergelijk met andere koekjes.

Het zijn dadels die taarten of koekjes een sticky bite geven. Probeer het zelf eens

De dadelkoekjes met sesamvulling zijn inderdaad lekker zacht (boterig), maar dat komt vermoed ik door de flinke hoeveelheid gemalen dadels die in het deeg verwerkt worden.

De koekjes zijn een combinatie van Marokkaanse dadelkoekjes en Midden-Oosterse ma’moul koekjes.


De basis van het dadelkoekje is heel lekker maar het is de vulling van het koekje die het echt heel bijzonder maakt: het smaakt bijna als noga!

Eigenlijk was ik van plan om de siliconen vorm op de foto hieronder te gebruiken. Dat leek me heel mooi, maar het was te moeilijk om de koekjes heel uit de vorm te halen, dus mag de vorm slechts figureren op de foto….. en maakte ik gewone ronde koekjes.


Dadelkoekjes met sesamvulling

Dadelkoekjes met sesamvulling

Benodigdheden voor 20 koekjes:

 1. 100 gram boter op kamertemperatuur

 2. 300 gram zachte dadels zonder pit

 3. 3 eetlepels dadelsiroop

 4. 1 eidooier

 5. Zout

 6. 200 gram zelfrijzend bakmeel

 7. 200 gram sesamzaad

 8. 50 gram suiker

 9. Oranjebloesemwater

 10. Poedersuiker

Dadelglazuur

 1. Enkele eetlepel dadelsiroop

 2. Poedersuiker


Dadelkoekjes met sesamvulling
Dadelkoekjes met sesamvulling

Dadelkoekjes met sesamvulling

 1. Pureer de dadels met de boter, de dadelsiroop, een snufje zout en de eidooier door elkaar. Heb je geen keukenmixer, knijp de dadels dan fijn en meng hier de boter, stroop, zout en de eidooier door. Meng met je handen het zelfrijzend bakmeel door de dadelpasta heen en laat het rusten in de koelkast.

 2. Mijn sesamzaadjes waren geroosterd. Deze koop ik bij een Turkse winkel. Zou ik rauwe sesamzaadjes hebben, dan lijkt het me lekker ze kort te roosteren in een pan om de smaak te verhogen.

 3. Maal de helft van het sesamzaad met de suiker en de oranjebloesemwater tot een spijs. De dames raden je aan circa 2 dopjes toe te voegen, maar zelf voegde ik 1 dopje toe met 1 dopje water, omdat niet alle huisgenoten hier van houden, maar ga je voor origineel: voeg dan 2 dopjes toe.

 4. Meng de tweede helft van het sesamzaad hier doorheen.

 5. Verwarm de oven voor op 150 graden (hete lucht oven)

 6. Verdeel je deeg in ongeveer 20 bolletjes. De dames drukten het deeg in de palm van de hand, vulde ze met het sesammengsel en drukte ze dicht.

 7. Dit werkte niet goed bij mij en daarom rolde ik bolletje voor bolletje plat met mijn deegroller en vulde ze met de noga-achtige sesamvulling.  Duw het deeg dicht en rol het in de hand tot een mooi bolletje. Duw het een beetje plat.

 8. Leg je koekjes op een vel bakpapier en bak je koekjes in ongeveer 30 minuten gaar.Dadelkoekjes met sesamvulling
Dadelkoekjes met sesamvulling

Dadelglazuur smaakt een beetje karamelachtig

Ik hou van chocoladestrepen op gebak, cake en koekjes, maar dat vind ik zonde van de smaak van dadels in de koekjes. Door strepen te trekken met een mengsel van dadelsiroop  met wat poedersuiker, creëer je hetzelfde idee en het geeft je de smaak van dadel een extra lift.  Dit smaakt vast ook lekker op ander gebak! Een soort snelle dadel-karamelsmaak.Zodra de topping droog is kun je wekenlang van de koekjes genieten als je ze goed afgesloten bewaard!

Ook zin om te koken of te bakken uit SOUQ? 

Wat kun je allemaal verwachten? Een review vind je hier.Gerelateerde posts

Comentarios


bottom of page