Wat is dat toch met rabarber. Het lijkt een beetje op: You’ll love it or you’ll hate it. Het lijkt wel of er geen middenweg is bij bij rabarber??
De een zal dit recept van rabarber taart met dadels een heerlijk recept vinden en de ander gruwelt bij de gedachte aan de rabarber als ingrediënt. Geeft niet, waarom vervang je rabarber dan niet door een ander soort fruit?
Dadels van Yogi & Yousef
Waarom ging ik dit recept eigenlijk maken? Onlangs kreeg ik dadels thuis gestuurd van een merk dat ik niet kende: Yogi & Yousef’s dadels. Ik hou erg van dadels; gewoon als snoepje van de natuur tussendoor maar ook in mijn recepten.
De dadels van Yogi & Yousef’s zijn 100% natuurlijk en zijn denk ik de lekkerste dadels die ik ooit heb geproefd. Zelfs de smeuïge grote Medjooldadels van de Rotterdamse markt halen het niet bij deze wat kleine zeer zacht, zoete exemplaren. Erg lekker dus!
Zo lekker…. wil ik ze wel gaan gebruiken in dit recept? Is het geen beter idee om ze gewoon met de familie op te snoepen? Twijfel, twijfel, wat ga ik doen?
Rabarbertaart met dadels
Benodigdheden voor 15 stuks
Bodem en kruimellaag:
300 gram bloem en wat extra eetlepels
125 gram maizena (deel vervangen door custard lijkt me ook erg lekker)
100 gram suiker (evt. iets meer als compensatie voor het zuur van de rabarber als je dat lekker vindt)
250 gram boter uit de koelkast
1 ei
Snufje zout
Vulling:
500-600 gram rabarber
100-200 gram dadels
4 eetlepels honing
2 zakjes vanillesuiker
6-7 eetlepels suiker
Rabarbertaart met dadels
Verwarm de oven alvast voor op 160 graden (hete lucht oven). Zeef de bloem en maïzena (het lekker lijkt het me om een deel te vervangen door custardpoeder) en meng hier het suiker en zout doorheen.
Snij de koude boter in kleine blokjes en wrijf dit door de meel en suiker totdat alles is opgenomen en het deeg kruimelig wordt. Verdeel het deeg in twee. Bewaar één helft in de koelkast.
Bij de helft die over blijft voeg je het ei en nog 4 eetlepels bloem toe en kneed dit tot een bal. Blijft het deeg wat nat? Voeg dan iets meer bloem toe.
Verdeel het deeg over de bodem. Mijn vorm is een flexibele rechthoekig vorm. Ik gebruikte de kleinste stand en dat is: 20 x 32 cm. Bedek de vorm met bakpapier. Rol het deeg uit en bedek de vorm.
Prik gaatjes in de bodem en bak de onderkant 20 minuten in de oven.
Intussen kun je de vulling maken.
Welke dadels?
Zonde! Ik smikkel ze gewoon lekker op met de familie. Ik gebruikte voor deze taart dadels die ik altijd voor een leuke prijs bij de Makro koop (Dulcissima) Dit zijn de dadels rechts op deze foto. Ook deze dadels klein en zacht. Zachter dan de meeste Medjooldadels en veel beter geprijsd. Maar de dadels van Yogi & Youssef zijn toch lekkerder!
Snijden in stukjes
Snij de rabarber in stukken van ongeveer 3 cm. en verwarm ze in een pan met de honing, suiker, vanillesuiker. Kook ze ongeveer 10 minuten tot ze bijna zacht beginnen te worden. Persoonlijk vind ik het fijn als het rabarber iets zachter wordt. Dat maakt het verdelen van de rabarber straks in de vorm makkelijker.
Ontpit de dadels en snij ze in grove stukken.
Haal de vorm uit de oven. De oven mag nu verwarmd worden naar 180 graden.
Verdeel de rabarber en de dadels over de bodem.
Het kruimeldeeg uit de koeling mag nu verdeeld worden over de rabarber en dadels.
bak de rabarbertaart met dadels in ongeveer 40 minuten gaar tot de bovenkant lichtbruin begint te worden.
Bestrooi eventueel de taart met poedersuiker (lekker!)
De taart kun je zowel warm als koud eten.
Comments