top of page

Dambordcake maken


hoe maak je blokken cake dambord cake

Hoe maak je deze dambordcake of blokkencake?

Wow, taart eten wordt wel heel verrassend als je een gewone cake (vaak beetje saai toch?) aansnijdt en je deze inhoud tevoorschijn tovert? Met een beetje fantasie maak je er een zwangerschapstaartje en neem je blauw en roze als dambordkleuren of een Kersttaartje in rood en groen. Heel erg leuk allemaal maar hoe maak je deze dambordcake? Heb je een speciaal bakblik nodig om de dambordcake te maken.

Ook zonder een speciaal bakblik kun je ook deze cake vol blokjes maken. Waarom noemen ze het eigenlijk een dambordcake en geen schaakbordcake?

hoe maak je blokken cake dambord cake

Ik bakte een cake van 15 cm. Geen grote cake dus maar pure cake is zwaar en dan vind ik dit formaat groot genoeg. Bij deze cake is het ook leuker om de cake wat hoger te maken zodat je lekker veel blokken hebt.  Bak je de taart van sponge- of biscuitcake, dat is hij lekker luchtig en zou ik wellicht wel een grotere vorm gekozen hebben.

Bak de cake volgens je eigen recept of volgens dit basisrecept:

Voor een cake van 15 cm heb je toch al snel 250 gram suiker, 250 gram zelfrijzend bakmeel, 250 gram boter en 5 eieren nodig, snufje zout. Wil je lekker ruim zitten, zeker weten dat je cake groot genoeg is, kies dan 1/5e deel meer van alles.

Basisrecept van cake: mix de boter en suiker langdurig tot het lekker licht en wat luchtig wordt. Mix nu stuk voor stuk het ei erbij tot het nog luchtiger begint te worden. Spatel de meel en het zout voorzichtig door het mengsel.

Verdeel het deeg in exact twee delen. Voeg in één deel enkele eetlepels cacaopoeder toe. Bak de cake in ongeveer 35 minuten, afhankelijk van je oven.

hoe maak je blokken cake dambord cakeOke, je hebt nu twee cakes, en dan? Snij de bolle kap van de cake af. Je kunt de cake nu in drie of vier ringen snijden die later voor de blokken gaan zorgen. Ik koos voor vier ringen.  Omdat ik een set cirkelvormige uitstekers heb was het voor mij vrij eenvoudig om uitstekers te vinden die netjes de cake in vier cirkels zouden snijden.

Zou ik geen uitstekers hebben gehad, dan lijkt het me handig om de cirkels op bakpapier te tekenen en het daarna voorzichtig in de taart te snijden. Eventueel kun je over de lijntjes op het bakpapier met een beetje kleurstof overtrekken en dit op de taart leggen. Je zou ook wat cacaopoeder met water verdund kunnen gebruiken. Zo zie je de gekleurde cirkels op de taart en weet je precies waar je moet snijden.

Ook kun je creatief op zoek gaan naar vormen in huis die mooi passen. Je hebt vast vele schalen, kopjes, schoteltjes die je eventueel voor deze vorm kunt gebruiken.

Snij beide cakes door de midden: nu heb je vier lagen cakes. Snij vervolgens de ringen.

hoe maak je blokken cake dambord cake

Wissel de cakeringen om en om met elkaar.

Je kunt nu zelf bepalen hoe je taartje eruit gaat zien. Ik heb veel taartjes online gezien met slagroom of botercrème. Dat vind ik heeeel erg lekker maar ik koos toch voor een kleur die al terug te vinden is in de dambordcake: bruin.

De cakes kleefde ik aan elkaar met een ganachemengsel dat ik nog over had (zie de donkere lagen.) Voor de buitenkant maakte ik nieuwe ganache met 200 ml slagroom en 200 gram pure chocolade.  Besmeer de buitenkant en bovenop met ganache zodra deze wat dikker begint te worden.

Vaak zie je bij een cake de lagen van de cake. Om de ringen van de cakes een beetje te verstoppen maakte ik rechtopstaande lijnen met een spatel om dit weg te werken. Verstoppen is tenslotte ook een kunst.

hoe maak je blokken cake dambord cake

Een klein beetje cacaopoeder bovenop de maakt de taart net een beetje af.  En nu wachten op het grote moment van aansnijden…….

Een dambordcake met zijn prachtige blokjes maakt van een gewoon taartje een heel speciaal taartje. Een soort cadeautje dat je uitpakt.


Stel je voor dat je dit taartje aansnijdt en de binnenkant blijkt roze en lichtblauw te zijn?


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page