top of page

Chocolade chilipeper cake in zelfgemaakte bundtcakevorm

Chocolade chilipeper cake uit Heel Holland Bakt bakboek

Sinds dit jaar weet ik dat chocolade en chili heel goed samen gaan. Zo zijn mijn favoriete truffels; de Chocolade Chili-truffels. Lekker en eenvoudig te bereiden. In het Heel Holland Bakt bakboek voor thuisbakkers vond ik een recept van chocolade chilipeper cake. Het boek beloofde dat het een smeuïge cake zou worden en dat was zeker waar. Een chocoladecake kan soms een beetje droog uitvallen.  

Gelukkig is dit bij deze cake niet het geval. Door het gebruik van melk is er minder boter gebruikt dan gebruikelijk is in een cake. En wel zo fijn; daar merk je niets van wat betreft de smaak. Zelfs na een kleine week is de cake is nog steeds even smeuïg.

Chocolade chilipeper cake uit Heel Holland Bakt bakboek

Vorig jaar liet Mary Berry zien op de BBC hoe je zelf een tulbandvorm kunt maken als je geen tulband vorm hebt. Dit soort tips, daar hou ik van!


Een uitdaging is altijd leuk en dus verpakte ik een dun blikje in bakpapier omdat ik niet wil dat er verf van het blikje in de cake komt. De bakvorm zelf kreeg ook een laag bakpapier zodat ik zeker zou weten dat de cake straks zonder problemen gestort kon worden. Het blikje werd gevuld met water om te voorkomen dat het blikje verplaatst.

Het geheime ingredient van deze cake is tabasco

Chocolade chilipeper cake in zelfgemaakte bundtcakevorm

 (voor 1 grote cake)

Benodigdheden:

 1. 100 gram pure chocolade liefst 70%

 2. 250 ml melk of plantaardige melk

 3. 1/4e theelepel gember, volgende keer zou ik 1/2 theelepel gebruiken

 4. 1/4e theelepel tabasco volgens het recept, zelf gebruikte ik een 1/2 theelepel, volgende keer zou ik 1 theelepel proberen

 5. 1 eetlepel cacao, maar ik gebruikte er ruim 2 omdat mijn chocolade geen 70% was

 6. 2 theelepels bakpoeder

 7. 1/4 theelepel zuiveringszout of baking soda

 8. 250 gram bloem

 9. 300 gram lichte basterdsuiker maar bij gebrek aan lichte suiker gebruikte ik half donkere basterdsuiker en half witte basterdsuiker

 10. 1 eetlepel stroop

 11. 3 grote eieren

 12. 150 gram boter op kamertemperatuur

 13. snufje zout stond niet in het recept maar heb ik minimaal toegevoegd.

Voor de topping die overigens niet in het bakboek staat:

 1. 200 gram witte chocolade

 2. 50 gram pistachenoten wat fijner gehakt

Chocolade chilipeper cake uit Heel Holland Bakt bakboek

Zo bak je deze Chocolade chilipeper cake in zelfgemaakte bundtcakevorm

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven)

 2. Warm het melk in een pan tot het tegen de kook aan zit. Zet het vuur uit en roer de chocolade in stukjes door de melk. Voeg het gember en de tabasco toe. Je kunt nu goed proeven hoe sterk je jouw tabascosmaak wilt hebben. Ik vond 1/2 theelepel echt te weinig, proefde het later maar weinig terug in de cake. Een volgende keer zou ik nog wat meer gebruiken.

 3. Laat de chocolademelk afkoelen.

 4. Zeef de bloem, cacao, het bakpoeder en zuiveringszout (baking soda) boven een kom en zet het even weg.

 5. Klop de boter lekker romig in een andere kom. Klop de suiker beetje bij beetje door de boter. De stroop mag er nu bij. Klop het geheel nog zo’n 4-5 minuten tot het lichter is van kleur en textuur.

 6. Klop de eieren in nog een schaaltje los en voeg ze beetje bij beetje door het beslag. Mix het beslag grondig na ieder beetje ei. Het bloem-mengsel mag er in 3 porties doorheen afgewisseld met steeds een klein beetje van de chocolademelk. Ik mix het laatste deel met bloem altijd met beleid, voorzichtig, niet te hard.

 7. Het beslag gaat in de nieuwe en tijdelijke tulband vorm.

 8. Met de duimen op het blikje zodat ik het blikje niet kon verschuiven zette ik de vorm in de oven.  De vorm werkt prima!

 9. Na 55-60 minuten is de cake gaar. Dit kun je testen door een grote prikker in de cake te steken. Zit er geen deeg meer aan de prikker, dan is de cake gaar.

Chocolade chilipeper cake uit Heel Holland Bakt bakboek

Ik heb de cake volledig laten rusten in de vorm en pas daarna gestort om een rooster. Hij was minimaal gekrompen dus via de zijkanten en het midden van de cake kon er ook warmte ontsnappen en het storten gaf geen problemen.


Is de cake goed afgekoeld? Dan kun je hem wat mooier maken door chocolade te smelten en over de cake te gieten. De prachtig groene pistache nootjes maken er een feestelijke cake van.

Chocolade chilipeper cake uit Heel Holland Bakt bakboek

Ook zo’n zin in het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt? Ik weet dat de uitzendingen al opgenomen zijn en de winnaar dus al bekend is. Wanneer de programma’s precies gaan beginnen is op dit moment nog niet bekend. Wel bekend is dat er ook een derde seizoen zal komen.

Voorlopig blijven we allemaal lekker bakken in Nederland!


Recept afkomstig uit:Bewaren

Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page