top of page

Sticky walnoten upside down cake


Sticky walnoten upside down cake
Het zijn net cadeautjes die je uitpakt: taarten waarbij de verrassing tevoorschijn komt als je hem na het bakken uit de vorm haalt. Neem nu bijvoorbeeld de Franse klassieker tarte tatin of de ananas op zijn koptaart. Naast ingrediënten als noten en fruit is het wat mij betreft vooral de karamel die mijn doet glunderen. Plakkerige, stroperige karamel, het zoete goud. Naast een lekkere cake is daarom ook de topping van deze sticky walnoten upside down cake een toppertje!

Versier de taart met bladeren van chocolade bovenop

De taart is versierd met een blad van chocolade, die je zelf kunt maken met een echt blad als mal. Omdat de laatste bladeren momenteel van de bomen vallen is dat nu nog goed te maken. Maar dit is zeker geen herfsttaartje hoor. Het hele jaar zal deze taart goed worden ontvangen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.

makkelijke cakerecepten

Sticky walnoten upside down cake

Benodigdheden voor een ronde vorm van 20 cm

Laag onderin de vorm:

 1. 100 gram geroosterde walnoten

 2. 80 gram boter

 3. 90 gram bruine suiker

 4. 1 eetlepel water

Voor de cake:

 1. 250 gram zelfrijzend bakmeel

 2. 1 theelepel bakpoeder

 3. 120 gram lichtbruine basterdsuiker

 4. 100 ml melk

 5. 100 ml neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie

 6. 2 eieren

 7. snuf zout

Ook nodig:

 1. Ronde vorm van 20 cm. Mijn vorm is dicht, hierdoor kan de karamel niet lekken. Heb je misschien een ovenschaal of een gietijzeren pan die de oven in kan? Eventueel kun je een springvorm proberen, maar leg dan 2 of zelfs 3 lagen papier onderin de vorm zodat de naden echt goed dicht zijn.

 2. Bord dat in de vorm past om je taart straks uit de vorm te helpen.

 3. Ovenhandschoenen

Sticky walnoten upside down cake

Upside down cake met walnoten in karamel

 1. Bekleed je bakvorm met bakpapier. Rooster zo mogelijk je walnoten in de oven; zo smaken ze straks nog lekkerder (10 minuten op 160 graden).

 2. Leg de walnoten op de bodem en bedenk wat je welke kant je van de noot het mooist vindt. Deze moet naar de bodem kijken. Dit wordt straks de bovenkant.

 3. Doe de suiker met het water en de boter in een pan. Zodra de suiker is opgelost in het geheel mag het vuur.  Giet de karamel over de noten.

 4. Verwarm de oven voor op 160 graden hete lucht of 180 graden met boven en onder warmte. Klop de eieren luchtig. Zeef het meel met het bakpoeder bij het opgeklopte ei. Voeg alle overige ingrediënten toe en klopt kort tot alles goed gemengd is.

 5. Vul de bakvorm over de noten met karamel en bak de cake in 25-30 minuten gaar en goudbruin.

 6. Laat de cake 4-5 minuten afkoelen en stort vervolgens de cake dan op een bord.

 7. OPGELET; het storten van deze cake kan gevaarlijk zijn omdat de karamel langs de zijkant kan druipen. Vergeet niet om ovenhandschoenen aan de doen! Bij mij was de bakvorm een stuk hoger dan de cake en dan help ik de cake een beetje door een bord in de vorm te leggen en dan de cake om te draaien. Dan “valt” hij niet zo uit het blik.

 8. Er ontstond een soort kroon van noten rondom, maar dat vind ik prima en decoratief. Ik had onlangs bladeren gemaakt van chocolade en die paste mooi bovenop de taart.

Cake met pecannoten en karamel

Veel plezier met bakken en heb jij deze cake ook gemaakt? Op Pinterest kun bij de foto ook jouw foto uploaden en kunnen we meekijken en ook nagenieten. Veel bakplezier en eet smakelijk.


Gerelateerde posts

Comentários


bottom of page