top of page

De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping


De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping
De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping
Volgens mij ben ik aan een inhaalslag begonnen met recepten uit een oud en versleten receptenboekje. Hierin staan allemaal recepten van vrienden, collega’s en familie van vroeger, de tijd voordat je recepten online bewaarde. Waarom heb ik zolang gewacht om nu eindelijk eens deze kruidcake te maken? Ik heb het recept misschien wel 15 jaar geleden gekregen van een collega. En hij is zo lekker, lucky me was de cake in een iets te grote vorm gebakken. Dat ziet er niet goed uit op een foto en moest hij opnieuw voor de foto. En zo bakte ik twee kruidencakes op één dag!


Waarom noemen we de kruidkoek geen kruidcake, ja hij bevat niet zoveel boter maar hij smaakt als een cake, toch?


En toen ineens had ik in één middag maar liefst 2 kruidcakes gebakken! Geen probleem; want het thuisfront at goed mee en een groot deel van de cake deed ik in kleine zakjes in de diepvries. Handig, want op weg naar huis uit mijn werk eet ik graag een mueslikoek of bijvoorbeeld deze kruidkoek. Waarom noemen we de kruidkoek geen kruidcake, ja hij bevat niet zoveel boter maar hij smaakt als een cake en de structuur is super zacht!


Kruidkoek in cakevorm

De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping

Benodigdheden voor een cake van 22 cm:

 1. 75 gr boter

 2. 225 gram bruine basterdsuiker

 3. 3 eieren

 4. 3 eetlepels koekkruiden of speculaaskruiden

 5. 225 gram zelfrijzend bakmeel

 6. 150 ml melk

 7. snufje zout

 8. enkele eetlepels speculoos


De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping

De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping maak je zo:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden (hete lucht oven). Bedek een cakevorm van ongeveer 22 cm met bakpapier.

 2. Klop de boter met de suiker en het zout tot het romig is. Dit duurt toch snel zo’n 6-8 minuten. Voeg nu een ei toe en mix het mee tot het is opgenomen in de mix. Voeg nu de volgend eieren stuk voor stuk toe.

 3. Zeef het zelfrijzende bakmeel met de speculaaskruiden en voeg nu om en om wat meel en wat melk toe tot de mix.

 4. Mix nu niet langer dan nodig. Stop zodra het beslag goed gemengd is.

 5. Vul de bakvorm en bak de cake ongeveer in 70 minuten gaar.

 6. De cake is ook zonder versiering heerlijk, maar ik vind het altijd leuk om de wat saaie bovenkant te verstoppen. Dit kan met chocolade maar speculoos past wat betreft smaak hier ook goed bij. Wij gebruiken het vaker om bijvoorbeeld ijs te versieren. Verwarm enkele eetlepels speculoos in een pan of de magnetron en trek met een theelepel stepen over de bovenkant.

 7. De allerlekkerste kruidkoek met speculoostopping, eet lauw of laat hem afkoelen. Net wat je zelf het lekkerst vindt!Ton, bedankt voor je recept! Ik vertelde dat ik de kruidkoek gemaakt had. Je ogen glommen toen je aan de koek moest denken. “Die moet ik ook snel weer eens maken!” Tja, groot gelijk heb je!


Gerelateerde posts

Commentaires


bottom of page