top of page

Dikke speculaas-brokken maken


Dikke speculaas brokken maken
Het leuke van koekjes bakken vind ik dat het vaak zo makkelijk is en dat zelf gebakken koekjes veel lekkerder zijn dan gekochte exemplaren. Zelfs vaak nog lekkerder dan bij de bakker als je het mij vraagt. Als Sinterklaas in het land is, laait het verlangen naar speculaaskruiden weer op. Ik voeg het momenteel zelfs in mijn overnight oats toe om de havermout een beetje meer smaak te geven. Je kunt heel gemakkelijk zelf dikke speculaas-brokken maken.

Dikke speculaas-brokken maken is ook een leuk klusje om samen met de kinderen te doen. Wat zullen ze dat leuk vinden tussen de gedichtjes en het inpakken door. Het hele huis ruikt verrukkelijk en iedereen is direct in de Sinterklaas-stemming.


Dikke speculaas moet hard zijn; toch? Volgens de norm van de recepten wel en natuurlijk kun je ze ook lekker stevig bakken. Maar zelf heb ik een voorkeur om ze ruim een kwartier korter te bakken. Dan gaan de brokken wat betreft smaak iets meer richting koeken.

Het is net als bij Italiaanse biscotti. Biscotti moeten eigenlijk tweemaal gebakken worden, maar als je dat te hard vindt kun je ze ook éénmaal bakken.


Help de bakpiet een handje en maak dit jaar zelf je speculaasbrokken. Kneden, koelen, uitrollen en zo de oven in. Makkie!

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Deeg uitrollen voor speculaas

Recept dikke speculaas-brokken maken

Benodigdheden voor ongeveer 20 x 18 cm, verdubbel eventueel het recept!

 1. 250 gram bloem

 2. 125 gram boter op kamertemperatuur

 3. 140 gram bruine basterdsuiker

 4. 12 gram speculaaskruiden

 5. 5 gram bakpoeder

 6. 1 theelepel bakingsoda (3 gram)

 7. 4 eetlepels melk en 2 theelepel citroensap OF

 8. 5 eetlepels karnemelk

 9. Snuf zout

 10. 1 losgeklopt ei waarvan 1/2 in de koek en 1/2 bovenop

 11. Halve amandelenTip: Ook erg lekker; voeg rasp van een citroen of sinaasappel toe!

Dikke speculaas brokken maken

Zo kun je de dikke speculaas-brokken maken

 1. Voeg de bloem, boter, bruine suiker, speculaaskruiden, baking soda, bakpoeder, zout, melk, citroensap en de helft van het ei in een kom.

 2. Kneed het goed door elkaar en laat het minimaal een uur rusten. Ik maakte er een bol van maar bedacht me later dat het handig zou zijn geweest als ik het deeg al plat had gerold en zo de koelkast in had gedaan. Dan kan het na het chillen zo de oven. Beide opties zijn natuurlijk prima, als je het deeg maar goed afdekt.

 3. Ik gebruik zowel bakpoeder als bakingsoda omdat ik graag wil dat de koek goed rijst, lekker luchtig wordt, maar zonder baking soda kan ook, niet iedereen heeft het in huis. Je ziet aan de barsten op de koek dat het rijzen goed gelukt is.

 4. Verwarm de oven voor op 150 graden bij een elektrische oven of op 170 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Rol het deeg voor of na de rust in de koeling tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Dit is ongeveer 20 x 18 cm. Verdeel de amandelen over de bovenkant naar eigen smaak.

 6. Smeer een dun laagje ei over de bovenkant; zo gaat je speculaas prachtig glanzen en blijven de amandelen beter op zijn plaats.

 7. Bak de speculaas in oven 35-45 minuten voor een wat zachtere speculaaskoek of 50-60 minuten voor stevige speculaasbrokken.


Dikke speculaas brokken maken

Bewaar je speculaasbrokken goed afgesloten in een trommel.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page