top of page

Dolci de zilveren lepel kookschool


Dolci de Zilveren Lepel Kookschool
Dolci de zilveren lepel kookschool
Ken je het boek de Zilveren Lepel?  Dit is het allerdikste kookboek in mijn kast vol recepten die Italiaanse mamma’s al tientallen op het aanrecht bij de hand hebben. Het boek is heel erg basic. vol eenvoudige basisrecepten van goede kwaliteit. Ik koop bijvoorbeeld geen bechamelsaus-zakjes meer sinds ik weet hoe eenvoudig je het zelf kunt maken. Helaas ontbreekt er één ding in dit megaboek: mooie inspirerende foto’s. Gelukkig is Dolci de zilveren lepel kookschool, ieder recept wèl voorzien van een foto! Lekker, de oven kan weer aan, want het staat vol met zoete Italiaanse bakrecepten.

Italië behoort tot één mijn favoriete vakantielanden, het doorbladeren alleen al in “la Bella Dolci” bezorgt me calorieloos een geluksgevoel. En weet je wat ook zo lekker en grappig is: spreek alle recepten eens op zijn Italiaans uit met zijn allen, om de beurt.


Dolci de Zilveren Lepel Kookschool

Grofweg bestaat het boekje uit 4 hoofdstukken: Koekjes, Cakes, Taarten en gevuld gebak.Uit Dolci: “Bakken is een van die zeldzame ambachten die je met anderen kunt delen en waarmee relaties met familie en vrienden aangehaald en gekoesterd kunnen worden.”

Dolci de zilver lepel kookschool

Een kleine anekdote bij ieder recept geeft je meteen een idee hoeveel tijd je nodig hebt en hoeveel calorieën er zitten in 1 persoons-portie.


In het hoofdstuk koekjes vind je rechts boven: Tegole ai pistacchi oftewel: pistachewafels.

links onder: Amaretti-koekje* en rechts onder: Lingue dolci friulane (friulikoekjes).


* Sommige recepten worden voorzien van een tip. De tip bij het amarettikoekje: “Deze koekjes zijn helemaal onweerstaanbaar als je 100 gram pure chocolade au bain marie smelt. Schep een lepeltje van de gesmolten chocolade op de platte kant van een koekje en druk er een koekje op om er een soort kleine sandwiches van te maken.”

Dolci de zilver lepel kookschool

In het hoofdstuk taarten vond ik links boven: Crostata di lime ai pinoli (limoentaart met pijnboompitten).


Rechts boven: Crostata al formaggio (roomkaastaart)

Links onder: Torta arrotolata di noci (walnotenstrudel) neemt je even mee naar het gebak van de Noordelijke buurlanden.Rechts onder: Tartelette alle prugne e formaggio (pruimentartelettes met roomkaas). Deze heerlijke taartjes heb ik al voor je uitgetest en over geschreven in:  Een lekker grote pruimentaart, met toeven pruimenslagroom. (lekker!)


Dolci de Zilveren Lepel Kookschool

Ciambella al cioccolato of mokkatulband met rum

Bij ieder recept vind je aan de ene kant een smakelijke foto en aan de andere kant een recept, kort en krachtig. Ik mis wel af en toe was persoonlijke notities. Ik zou best meer willen weten over het ontstaan van bepaalde recepten. Hoe de mamma’s in Italië omgaan met deze receptuur. Welke gebruiken vind je in terug in de verschillende provincies van Italië. Maar zo is het concept van de Zilveren Lepel. Goede recepten, niks meer en niks minder.


Dolci de Zilveren Lepel Kookschool

Is de bovenstaande Crostata di frutta,  een Italiaanse vlaai? In plaats van een brooddeeg, is de basis gebakken van kruimeldeeg.


Raar eigenlijk. Denken we aan Italië,  dan denken we aan pizza’s, pasta’s en Italiaans ijs. Waarom hebben we het niet over het gebak en ander zoetigheden?

Dolci de Zilveren Lepel Kookschool

De zilveren lepel kookschool Dolci neemt je mee, naar dat heerlijke land; waar de tafels altijd vol eten staan. Eten dat pas smaakt als er ook een gezellig clubje mensen aan tafel plaats neemt. De passie voor het leven, de passie voor eten, je voelt het overal in Italië. En terwijl wij eindeloos over het weer praten, raken Italianen niet uitgepraat over eten. Dan schuif ik toch liever aan bij een Italiaan, en jij?


Dit leuke boekje, bescheiden van formaat in het genre van de Zilveren lepel, laat je thuis authentiek Italiaanse zoetigheden bakken. Het bakboekje is is gericht op de beginnende koks en is dus voor iedereen toegankelijk. Daarbij is het ook goed betaalbaar. Misschien een handige tip,  zo vlak voor de feestdagen. Leuk om te geven en te krijgen.


Dolci , de zilveren lepel kookschool is te koop in de boekenwinkel of via Bol.com

ean: 9789000347803


-- DANK --
Dit review is mogelijk gemaakt door de uitgeverij van Dolci: Spectrum (uitgeverij: Unieboek | Spectrum)

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te fotograferen past de foto beter in het verhaal bij mijn blog.”

Gerelateerde posts

Commentaires