top of page

Italiaanse pruimentaart


Italiaanse pruimentaart
Momenteel is het zo’n beetje het ultieme tijdstip om wat lekkers met pruimen te gaan bakken. Ik koos deze leuke Italiaanse pruimentaart uit het Italiaanse Bakboekje Dolci, uit de serie: De Zilveren Lepel. Een review kun je binnenkort verwachten. Omdat pruimen maar kort goed verkrijgbaar zijn, wil ik nu alvast het recept met je delen.Het oorspronkelijke recept is voor 4 kleine tartelettes, maar ik wilde liever een echte taart bakken en vermeerderde het originele recept. Wil je wel liever kleine tartelettes presenteren?  Deel het recept in tweeën en je kunt er 4 tartelette alle prugne e formaggio van bakken, zo heet het recept in het Italiaans.

Overigens vond ik de taart extra lekker met de pruimenslagroom, iets dat ik eigenlijk zelf erbij heb verzonnen. Dit ga ik vaker maken, ook met ander fruit.


Je hebt vele soorten pruimen die je allemaal kunt gebruiken. Ik koos voor deze blauwe pruimen omdat dit straks de Italiaanse pruimentaart een mooie kleur geeft. Ook de siroop die ik maakte welke door de slagroom wordt gemengd werd rood van de pruimen.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


 Italiaanse pruimentaart

Italiaanse pruimentaart

Benodigdheden voor 1 taart van 25 cm:

Voor het kruimeldeeg:

 1. 200 gram bloem

 2. 1 vanillestokje, of vanille-extract of vanillesuiker

 3. 60 gram suiker

 4. 100 gram koude boter uit de koeling

 5. 1 ei plus 1 eidooier

 6. Snufje zout

Voor de vulling:

 1. 5 eieren

 2. 1 bakje roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia

 3. 180 gram suiker

 4. 300 gram pruimen in stukjes

 5. Wat vanille-extract of vanillesuiker

 6. 2 eetlepels slagroom


Voor de pruimen slagroom:

 1. 300 gram slagroom

 2. 100 gram pruimen fijn gesneden

 3. 100 gram suiker

 4. 1-2 zakjes klopfix

 5. 1 eetlepel water


 Italiaanse pruimentaart

Italiaanse pruimentaart

In een keukenmachine mix je het bloem, de vanille, het zout, suiker en de koude boter door elkaar tot het op fijne broodkruimels lijkt. Nu kan het ei erdoor. Mix het geheel goed en bewaar het deeg als een platte bal minimaal een  half uur in de koelkast.


Verwarm de oven op 180 graden (hete lucht oven). Rol het deeg uit en bedek je bakvorm die je van tevoren hebt ingevet. Onderin leg ik vaak een bakpapiertje om zeker te weten dat de taart moeiteloos uit de vorm komt.


Blind bakken

Prik een paar gaatjes onderin het deeg en bak het deeg blind in de oven. Hoe dit werkt lees je hier. Bak het deeg ongeveer 10-12 minuten.


Terwijl het deeg in de oven bakt, kun je de vulling maken.


Mix de eieren, slagroom, roomkaas, suiker en vanille goed door. Als het geheel goed is gemengd mogen de kleine stukjes pruim er doorheen. Meng dit nog even en vul de bodem. Grappig, zakt normaal het fruit meteen naar beneden, bij deze taart komt het fruit juist boven drijven. Straks ontstaat er na het bakken een custard-achtige laag onderin met fris fruit bovenin. Dit ziet er prachtig uit.


Italiaanse pruimentaart

Kleine tartelettes zijn klaar na zo’n 20 minuten. De taart duurt duidelijk wat langer. Na 20 minuten bracht ik de temperatuur terug naar 150 graden, omdat de buitenkant te snel ging. Ik bedekte de bovenkant met aluminiumfolie om het kruimeldeeg te beschermen. De taart was na ongeveer 35-40 klaar.


Je kunt de taart lauw eten, maar ik liet hem goed afkoelen in de koelkast om hem te versieren met slagroom.


Pruimenslagroom

Om de pruimenslagroom te maken, bereid je eerst een vruchtensiroop. Ik sneed 100 gram pruimen in kleine stukjes en kookte dit met 100 gram suiker en één eetlepel water. Laat het fruit zachtjes garen. Zodra het fruit gaar is kun je het pureren met de staafmixer. De siroop zal nu snel indikken en als er flinke belletjes ontstaan is het klaar. Het suikergehalte is nu hoog genoeg.Mix  300 gram slagroom en voeg als de room iets dikker gaat worden de pruimensiroop toe. Wat is die slagroom heerlijk!!


Versier je taart met toefjes, groot, klein, of roosjes. Net wat je zelf leuk vindt.


De Italiaanse pruimentaart is afkomstig uit Dolci, van de Zilveren Lepel. Het boekje is te koop bij de boekenhandelOp de korte termijn kun je een review verwachten over alles wat Dolci te bieden heeft!

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page