top of page

Duivelse multi- chocolade cupcakes


Duivels lekkere chocolade cupcakes
De duivel is hels en strooit met chocolade, véél chocolade.  En schijnbaar heeft de duivel genoeg pure chocolade want in deze Devils’s food cupcakes uit het bakboek Bakes Louie’s zit goed 450 gram chocolade voor 12 cupcakes. En dus gaan we de calorieën niet tellen vandaag maar het leven vieren!

En vind je het een beetje te veel van het goede? Een mini cakeje lijkt me ook erg lekker en laat de YIPPIE energie ook door je lichaam stromen. Een kleine cupcake met een lekker grote toef voldoet zeker!


En anders heb je altijd nog de “kale” variant zonder toef. Zoveel keuzes, welke moet je nu kiezen?

De cupcakes zijn zo lekker door de combinatie van veel chocolade en lekker sterke koffie. Deze twee ingrediënten versterken de smaak.


Een klein deel van de frosting heb ik getest met een spicy ingrediënt welke de duivelse naam eer aan doet: een klein snufje chilipoeder. Zachtjes kietelen de chilistipjes je tong.  Het geeft net een subtiel verschil in smaak tussen de cupcake en de toeven.

Niet iedereen is gecharmeerd van toeven van botercrème. Deze toef is gemaakt van slagroom en pure chocolade. Wie kan dat weerstaan?


Zelf bakte ik de cupcakes als afscheid op een afdeling op mijn werk waar ik tijdelijk inviel omdat er iemand ziek was. Een kleine afdeling waar ze je niet zomaar stilletjes laten verdwijnen zonder afscheid.  Dat moest gevierd worden en dus ging dat vieren via de keuken bij ons thuis.


Een tijdje geleden kocht ik een siliconen mold waarop je een ribbenkast ziet. Omdat op mijn werk het de longen zijn die we goed bewaken, vond ik deze mold erg leuk. Je ziet geen longen maar die zitten natuurlijk meteen achter deze leuke ribben.


Het is ook weer een tijdje geleden dat ik lekker met goud in de weer bent geweest dus had ik meteen nieuwe slachtoffers gevonden om te verwennen met een gouden traktatie als dank voor een leuke en leerzame tijd.


Duivels lekkere chocolade cupcakes

Recept duivelse multi- chocolade cupcakes

Benodigdheden voor 12 stuks:

  1. 40 gram pure chocolade, hoe hoger het percentage cacao, hoe beter

  2. 60 gram cacaopoeder

  3. 80 ml. melk

  4. 120 ml. sterke hete koffie

  5. 130 gram boter op kamertemperatuur

  6. 50 gram suiker

  7. 115 gram bruine basterdsuiker

  8. 3 eieren op kamertemperatuur

  9. 190 gram bloem

  10. 8 gram baking soda (zuiveringszout)

  11. Snufje zout

  12. 100 gram pure chocoladedruppels of chocolade in stukjes gesneden

Voor de ganache :

  1. 300 gram slagroom (liefst 35% vet of meer)

  2. 300 gram pure chocolade

  3. 40 gram boter

  4. Snufje zout


Duivels lekkere chocolade cupcakes

Zo maak je deze Devil’s food cupcakes

Je kunt het beste een dag eerder beginnen met de ganache-topping omdat deze in moet dikken.

Breng hiervoor de room in een pan rustig aan de kook. Het gas mag nu uit en de chocolade mag door de room. Meng het geheel goed. Voeg nu het zout en de boter toe en roer nog even goed door.


Als de ganache is afgekoeld mag hij in de koelkast tot gebruik. De ganache dient echt goed koud te zijn en ingedikt om te gebruiken voor de toeven.


Duivels lekkere chocolade cupcakes

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven)


Meng in een kom 40 gram pure chocolade in stukjes met het cacaopoeder. Hieroverheen mag de hete sterke koffie. Roer het goed door tot het een egale saus is. Nu mag de melk erdoorheen. Zet het opzij.


Mix de boter en de suiker 4 minuten op een hoge stand door elkaar. Voeg hier steeds 1 ei bij tot het is opgelost.


Zeef de bloem, de baking soda door elkaar. Voeg het koffie-chocolade mengsel er beetje bij beetje bij.


Nu kan het geheel in drie delen bij het eiermengsel.


Zodra het meel wordt toegevoegd kun je beter niet meer zo lang kloppen. Beter is zelfs om de ingrediënten nu bij elkaar te scheppen met een spatel.

Meng als laatste de chocolade door het geheel.

Verdeel het deeg over de 12 (bij mij 14) papieren bakpapiertjes in een muffinvorm.


Bak de cupcakes gaar in 20 minuten.

Haal de cupcakes direct uit de bakvorm, anders laten de papiertjes los. Laat ze goed afkoelen.


Duivels lekkere chocolade cupcakes

Een toef op je cupcake? Het is niet perse nodig, wat denk je van deze volle chocolade cupcake zonder?


Duivels lekkere chocolade cupcakes

De ganache mag een half uurtje voor gebruik uit de koelkast. Mix het 2 minuten goed door en spuit toeven op de cupcakes.


Opgeklopte ganache liet zich bij mij iets minder “smooth” spuiten dan een goede botercrème.

Laat de cupcakes nog even goed nastijven in de koelkast.  De cupcakes kun je tot 4 dagen lang bewaren.


Tip:  Met het recept van de ganache kun je krap 12 rozen spuiten op een cakeje. Wil je lekker ruim in je frosting zitten? Maak dan iets meer!

Duivels lekkere chocolade cupcakes

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page