top of page

Hamburger cupcake


Hamburger cupcake
Op weg naar school moest ik toch een beetje lachen. Het leek net of ik met een doos echte hamburgers liep. Een hamburger trakteren in de morgen? Je zag ze kijken. Trakteren ze een broodje hamburger. Nee, ik maakte er de zoete versie van: de Hamburger cupcake.

Samen met de jarige jop van 11 heb ik deze hamburger cupcakes gemaakt. Grote burgers voor de kinderen en kleine burgers voor de meesters en juffen.

hamburger cupcake met sesamzaadjes

Eerst bakte ik cupcakes, een ijslepel deeg per bakingcup. Bovenop zitten wat sesamzaadjes, net als bij een echte burger.

hamburger cupcake of hamburger broodje

Zo kwamen de grote en kleine burgers uit de oven.


hamburger cupcake grote en kleine

In mijn uitsteker-setjes zocht ik naar de goede vorm voor het maken van de burger zelf, de tomaat en een vierkante uitsteker voor de kaas.


Helaas heb ik geen foto maar de hamburger. Deze maakte ik van kant en klare chocoladecake van de supermarkt.  De cake sneed ik in zeer dunne plakken en indien te dik sneed ik de hamburger door de midden. Het lukt om uit 2 cakes 24 grote hamburgers en 14 kleine hamburgers te snijden.

hamburger cupcake met Royal icing

Om de boel een beetje aan elkaar te plakken werd de “sla” gemaakt van royal icing. Je kunt natuurlijk ook botercreme gebruiken, maar dat vind de jarige niet zo lekker. Ik denk dat de cupcake wel smeuïger wordt met sla van botercreme in plaats van sla van royal icing, maar de plakkracht van icing is wel beter.

Voor royal icing gebruikte ik 8 gram eiwit poeder.

Per gram moet je 6 ml. gekookt water toevoegen, roeren en liefst nog even een uur laten rusten.


Je kunt ook vers eiwit gebruiken, maar ik gebruik liever geen rauwe eiproducten dus neem ik de poedervorm die een tijd houdbaar is.

hamburger cupcake kloppen eiwit

Na een uur ging er poedersuiker doorheen, ik denk ongeveer 350 gram. Ik meet dit niet af maar kijk naar de consistentie van de icing. Voor koekjes mag het wat dunner maar ik wilde nu stevige, plakkerige icing. Mix naast de poeder ook nog een scheutje citroensap mee.


hamburger cupcake kleuren met pandan

De royal icing wordt gekleurd. De tomaat en kaas kleurde ik met de kleurstof van wilton, maar voor groen geef ik de voorkeur aan de kleurstofpasta pandan. De pandan is te koop in een toko. Het is mooi groen van kleur en heeft een heerlijke smaak.  Een Indonesische kokos/pandancake, die staat nog op mijn to do list voor dit blog. Eenvoudig en heerlijk van smaak. Ook natuurlijke kleurstoffen gaan we binnenkort nader bekijken.


hamburger cupcake de kaasplakjes

De tomaat werd gemaakt van rode fondant en hiervoor gebruikte ik dezelfde uitsteker als die van de chocolade cake.


Om de kaas te maken, gebruikte ik een vierkante uitsteker. Kaas lijkt pas op kaas als er gaten in zitten, dus die maakten we met diverse uitstekers maar vaak ook met spuitmondjes.


Je kunt de kaas en tomaat natuurlijk ook van marsepein maken als je dat lekkerder vindt.

hamburger cupcake vers om te trakteren

De hamburger, klaar met kaas, tomaat en wat sla.


De kleine hamburger voor de juffen en de meesters

De mini versie voor de meesters en juffen.


hamburger cupcake in de doos

Een hamburger in de morgen, dat moet toch kunnen als je jarig bent?


Je had de gezichten van de ouders moeten zien die morgen. Ze dachten dat we echte hamburgers mee hadden genomen ha, ha, ha.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page