top of page

Cupcakes met bramen en witte chocolade topping


cupcake met bramen en witte chocolade topping
Het is nog niet eens half juli als ik de eerste bramen van de struik afhaal. Hoewel het al een maand niet regent zijn de bramen gelukkig toch lekker gaan groeien. Dat komt natuurlijk ook omdat ik met enige regelmaat ze toch verwen met wat water. De struik is wat rommelig, maar ik kijk er toch altijd er naar uit als de bramen rijp worden. Bramen zo eten? Hmm, daar hou ik niet zo van. Er zitten teveel “dingetjes” in de braam en er kruipt van alles door de stuiken. Daarom kook en zeef ik de bramen meestal en maak ik er sap van of bramensiroop. Zo ook bij deze cupcakes met bramen en witte chocolade topping.
Deze week kreeg ik de nieuwe cakewrappers binnen en die moesten natuurlijk meteen uitgeprobeerd worden. Ik koos voor een chocolade cupcake omdat ik dit mooier bij de kleur van de toef en het papiertje vind staan, maar je kunt natuurlijk je eigen favoriete recept proberen.

De topping ontstond omdat we mascarpone in huis hebben die op moest. Met slagroom erbij en bramensap zou dit te slap worden. Vandaar dat ik er wat gelatine in verwerkt hebt, maar het moest geen kwarktaart-achtige topping worden. Eerder een mousse. Daarom gebruikte ik niet teveel gelatine en gebruikte ik witte chocolade om de toeven wat te zoeten en steviger te maken. En dat was echt een goed idee kan ik je vertellen!


Wil je het recept en de informatie graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Heb je nog wat bramen frosting over? Vul kleine glaasjes en je hebt een supersnelle bramenmousse als dessert!

cupcake met bramen en witte chocolade topping

Cupcakes met bramen en witte chocolade topping

Benodigdheden voor 12 stuks:

Voor de cake:

 1. Volg het recept dat je hier kunt vinden

Voor de toeven:

 1. 250 gram mascarpone

 2. 200 gram slagroom

 3. 60 gram witte chocolade

 4. 2 blaadjes gelatine

 5. eventueel (vanille) suiker naar smaak

 6. 100 ml bramensap

 7. Spuitzak met mooi spuitmondje

 8. Eventueel parels, sprinkles, chocolade, eetbare bloemen, bramen of ingekookte bramensap met suiker (bramensiroop) om te versieren


Geen tulp bakingcups in huis? Maak ze zelf met het artikel in deze link.

cupcake met bramen en witte chocolade topping

Cupcakes met bramen en witte chocolade topping

 1. Bak de cupcakes volgens het recept in de link hierboven. Het is een recept van Rudolph van Veen en je  bakt er cakejes van met relatief weinig vet en naar verhouding vrij veel vocht van de koffie en melk, erg lekker!

 2. Week de gelatine minimaal een kwartier in koud water.

 3. Verwarm de bramensap en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roer het goed door; het vuur mag uit als de gelatine is opgelost.

 4. Laat de bramensap afkoelen tot kamertemperatuur. Dit gaat wat sneller als je het op een bord laat afkoelen.

 5. Klop de slagroom stijf en roer de mascarpone los. Voeg de mascarpone nu beetje, beetje door de slagroom. Smelt de witte chocolade au bain marie of in de magnetron (dit gaat sneller, maar roer regelmatig door anders verbrand de chocolade) en mix dit door de slagroom/macarpone, gevolgd door de bramensap.

 6. Vul de spuitzak en leg de zak een kwartier in de koelkast om iets steviger te worden. Spuit vervolgens mooie toeven op je cakejes.

 7. Versier de cupcakes en bewaar ze in de koelkast. Ze zullen nog iets steviger worden.


Cupcakes met bramen en witte chocolade topping een heerlijke traktatie die ik je echt aanraad om een keer te maken.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page