top of page

Elke dag bakdag van Jayne Jubb


Er zijn van die boeken die blijven hangen. Voor mij zijn het eigenlijk altijd boeken die iets persoonlijks hebben. Een bakboek met alleen mooie foto's en lekkere recepten kan ideaal zijn als je een recept zoekt, maar ze voelen anders aan bij het doorbladeren en hoe ze de ruimte vullen op je boekenplank. Eigenlijk kun je dan net zo goed een recept van het internet halen. In 2020 krijg ik het boek BAK! van Jayne Jubb in mijn handen en het was liefde op het eerste gezicht. Jayne runt samen met haar man Sjoerd een buurtbakkerij en bakt vol passie en hartelijkheid voor haar buren.

Iedere vrijdag ligt de huiskamer vol met bijzondere broden en patisserie. Verser dan vers kan niet en betalen doe je met een tikkie achteraf. Maar het is niet alleen het concept dat mij zo aanspreekt, het is ook de bijzondere positieve en grappige schrijfstijl van Jayne en van die typische recepten die het altijd goed doen bij iedereen. Ik neem je mee naar Elke dag bakdag van Jayne Jubb in quotes, foto's en een link naar een inkijkexemplaar.


Jayne is de bakker. En ook schrijver, wetenschapper en therapeut. Sjoerd is de kok, PR man, FaceBook man, kneedmachine, shopper, deeguitroller, soms afwasser en zware-tilwerk-man.


De recepten zijn gebundeld in maanden waar ze heel goed bij combineren. Van mij heb je geen smoes nodig om alle recepten te husselen en het hele jaar door te bakken. Er zijn veel zoete baksels, maar je vindt ook heel veel bijzondere soorten brood; zowel mèt als zonder gluten.

Durf jij broodbakken niet aan? Met de 10 seconden kneden-methode van Jayne lukt het je vast.


baksmoesje

[bak-smoes-je] zelfstandig naamwoord

een (vergezochte) excuus om wat lekkers te gaan bakkenGrote, gezellige, genereuze, appelcake: Jayne: "Wat serveer je als je iemand zich welkom wilt laten voelen? Appelgebak natuurlijk!" Daar ben ik het zeker mee eens en het is altijd tijd voor appeltaart. De taart krijgt een extra verdieping in de smaak omdat het naast patentbloem ook amandelmeel, boekweitmeel en maismeel bevat.


Ieder recept heeft een mooie foto, een vaak kort en duidelijk recept en start met een persoonlijke en vaak erg leuke note van de schrijfster. Een genot om te lezen en hierdoor wordt de keuze moeilijker; ik wil alles maken!Foto links: Jayne Jubb is getrouwd met Sjoerd Servaas. In één ruk heb ik het verhaal gelezen hoe Jayne als rasechte Engelse en onderzoekschemicus via Ottawa in Nederland terecht kwam, de liefde voor Sjoerd opbloeide, hoe zij een week vastzat in Ierland en hier de basis legde voor de buurtbakkerij. Een low-tech bakkerij zonder professionele mengmachines maar met een handig babybadje van de Blokker en met ovens die ook bij jou en mij thuis staan.


Foto Rechts: Good for the soul brownies. Brownies voor iedereen want ze bevatten geen gluten, geraffineerde suiker of lactose maar met veel pure chocolade en dadels.


Jayne: "Ik hoor je denken; een brownie die niks bevat en toch lekker is, hoe is dag mogelijk? Veel oefenen...heuuuuul veel oefenen. Maar deze brownies zijn zó lekker dat ze onze normale vol-van-alles brownies overschaduwen. Om verliefd op te worden!"


Foto Links: Victoria spongecake: Een über-Britse cake maar mooier en voller opgemaakt dan ik normaal tegen kom. Jayne vertelt dat de cake heel geschikt is voor bij een high tea: "Vergeet niet om er een goede pot thee bij te zetten en bij het nuttigen: pink omhoog alsjeblieft. "


Foto Rechts: Typisch Engelse scones met lavendel en rozemarijn. Jayne moet altijd heel erg lachen (en vervolgens bijna huilen) om wat hier in Nederland verkocht wordt onder de noemer scones. Daar kunnen we met zijn allen wat aan doen door massaal Jayne recept te gaan bakken.Foto Links: Winter wonderland cheesecake. Na een voorzichtige introductie bleek de taart ontzettend populair bij klanten. Bij veel cheesecakes schrik ik van de hoeveelheid roomkaas. Deze versie vind ik veel schappelijker en wordt gemaakt in een langwerpige vorm van 33 x 9 cm met losse bodem en bevat "slechts" 150 gram roomkaas.


Foto Rechts: Gezouten chocoladetaart; de tegenpool van de zijdezachte witte mousse-achtige cheesecake van hierboven. De chocolade-kokosmousse ligt op een bodem van havermout, amandelen en chocolate chips. Geweldige combi! Ook deze taart is gebakken in een bakvorm van 33 x 9 cm.


De 10 seconden brooddeeg kneden; ken jij de methode?

Er staan veel bijzondere broden in Elke dag bakdag. Jayne gebruikt veelal een speciale methode waarbij je het brood nauwelijks hoeft de kneden (driemaal 10 seconden).


Foto Linksboven: Pinda-chilibrood; een Blue Mondaybrood bomvol ingrediënten die de blijheidshormonen verhogen en het geeft je een chilikietel bij het eten!


Foto Rechtsboven: Pompoen-blauwekaasbrood. Zeker niet alleen lekker met Halloween!


Foto Onder: Gaaf gierstbrood; een glutenvrij brood. Ook voor de glutenvrije eters staan er een aantal fijne recepten in. Zelfs Sjoerd, als niet glutenvrije-het-liefst-boter-op-alles-man is enthousiast. Hij vroeg verbaasd: "Is dit echt glutenvrij brood?" Dan weet ik dat ik een goede heb verzonnen.


Wat een geweldig boek!

Wat een geweldige bakker en schrijfster is Jayne Jubb, ik ben fan. Het concept, de recepten, het plezier en enthousiaste spatten van de bladzijden af. Dit zijn recepten, populaire recepten en ze zijn heel geschikt voor iedere thuisbakker, met of zonder ervaring om zelf te maken. Zelfs brood bakken wordt een makkie met de 10 seconden kneden methode. Misschien wordt het tijd om een smoesje voor jezelf te verzinnen en dit geweldige boek in huis te halen. En bak je teveel; dat vinden je buren vast niet erg!


Elke dag Bakdag; altijd een smoes om lekker te bakken

Is verkrijgbaar bij de boekhandel

ISBN: 9789023017066


-- MET DANK AAN --
Graag wil ik Uitgeverij Becht (onderdeel van de Gottmer Uitgevers Groep BV) bedanken voor de mogelijkheid een review te schrijven van elke dag bakdag van Jayne Jubb. De receptfotografie is van José van Riele.

“Sommige foto’s uit het boek die ik heb gefotografeerd laten slechts een deel van de werkelijke foto zien. De foto is in werkelijkheid vaak een stuk groter en mooier. Echter door er een deel van de foto te gebruiken, past het geheel vaak beter in mijn blog.”

Gerelateerde posts

Commenti


bottom of page