top of page

Flammkuchen zonder kneden van de barbecue


Portugese taartjes of pasteis de Nata
Flammkuchen zonder kneden van de barbecue
Natuurlijk weet dat ik een Duitse flammkuchen niet met een pizza mag vergelijken, maar dat doe ik stiekem toch. Een pizza-achtige brood met crème fraîche in plaats van tomatensaus? Ik kon me er vroeger niet zoveel bij voorstellen. Inmiddels eet ik het vaker, want dit brood is goddelijk in zijn eenvoud.

Flammkuchen zonder kneden van de barbecue; dat is eenvoud 2.0 want je hoeft het deeg zelf niet te kneden!


Stttttt, ik mag het zeker geen pizza uit de houten ovens van de Elzas noemen?

Ik ben zelf niet echt een vleeseter. Noem mij gerust een flexitarier. Ik vind het hartstikke leuk als de barbecue aan gaat, maar ik zit echt niet op een lap vlees te wachten. Daarom vind je mij meestal rond de tafel met brood, salades, kaasjes, lekkere hapjes en drankjes. Tenzij… de pizzasteen op de barbecue gaat. Dan kom ik wat dichterbij. Lekker!

Omdat een barbecue het hele jaar door een goed idee is, heb ik het recept mee naar buiten genomen en de flammkuchen gebakken op de barbecue!Portugese taartjes of pasteis de Nata

Flammkuchen zonder kneden van de barbecue

Benodigdheden voor 3 stuks:

· Barbecue

· Pizzasteen (mijn pizzasteen komt bij de Lidl vandaan)

· 250 bloem

· 2 theelepels suiker

· 1 theelepel zout

· 200 ml lauw water

· 1 zakje gedroogde gist (7 gram)

· 1 potje crème fraîche

· 1-2 rode uien

· 2-3 plakken mooie (Parma) ham

· Kappertjes

· 1 puntpaprika

· Handje rucola

· Groene kruiden naar smaak

· 120-150 gram jonge kaas


Maak je eigen frisse zomerdrank

Flammkuchen zonder kneden van de barbecue maken

Bij gekneed brood worden de gluten wellicht iets meer geprikkeld, bij dit platte brood hoeven de gluten zich maar een beetje te stretchen. Om die reden is het heel eenvoudig te maken, volgens het brood zonder kneden principe. Ik heb hier een paar heerlijke recepten; de recepten vind je hier.


Doe de bloem samen met het zout, suiker, water en gist in een kom. Roer het goed door, ongeveer 1 minuut. Het deeg is vrij vochtig, maar dit bakt straks een lekker knapperig brood. Dek het deeg af met plastic of een plastic zak en laat het minimaal een uur rijzen.Verwarm de pizzasteen 15-20 minuten voor op een medium tot warme temperatuur van je barbecue. Op kan zowel op een electrische- als een gewone bbq.

Let goed op of je pizzasteen ook geschikt is voor gebruik op de barbecue! Ik heb thuis 2 pizzastenen, een dure die niet geschikt is, maar mijn goedkopere van de Lidl wel.

Het deeg is goed gerezen. Verdeel het in drie stukken. Zou je normaal brood bakken, dan vorm je nu het brood en laat het nog een keer rijzen. Bij flammkuchen hoeft dit niet. Laat het deeg staan tot je het wilt gebruiken. Zorg wel dat je alles voor op het platte brood gereed staat. Bak de uien voor in een koekenpan, snij de paprika en de ham in stukken, de rucola, de groene kruiden, kappertjes en kaas.


Portugese taartjes of pasteis de Nata
Flammkuchen zonder kneden van de barbecue

Deel het deeg in 3 stukken. Strooi wat bloem over je werkblad. Normaal vind ik teveel niet prettig om te werken, maar omdat dit deeg zoveel vocht bevat, wil ik nu wel wat bloem om het deeg werkbaar te krijgen. Rol het deeg uit. Je kunt het brood meteen mee naar buiten nemen en dit gewoon in het zonnetje bekleden, om vervolgens af te bakken.Smeer eerst een laag crème fraîche. Niet teveel, want dan proef je straks niet voor de topping. Verdeel het lekkers over de bovenkant met tot slot de kaas. Bewaar de rucola voor na het bakken.


Portugese taartjes of pasteis de Nata
Flammkuchen zonder kneden van de barbecue
Steek de barbecue ook eens aan op een lekkere zondagmiddag lunch; met flammkuchen

Leg de flammkuchen op de steen en sluit het deksel. De eerste minuten merk je niets, maar dan gaat het lekker ruiken! Flammkuchen op de barbecue bakt aan de bovenkant minder makkelijk bruin als in een oven, maar het gaart wel.De bodem?

Deze bakte heerlijk knapperig door de pizzasteen. Een pizzasteen is echt een aanrader als je het leuk vindt om knapperige flammkuchen te bakken op de barbecue of in de oven.

Gerelateerde posts

Comentarios