top of page

Tiramisu met stoofperen en perensiroop


Tiramisu met stoofperen en perensiroop
Tiramisu met stoofperen en perensiroop
Onlangs maakte ik stoofpeertjes en ik bedacht me dat de bijzondere volle en frisse smaak van gestoofde peren heel goed zou passen bij een tiramisu. Een fris en fruitige zijstap op deze Italiaanse klassieker. Je kunt deze herfst- en wintertaart als dessert of als taartje eten.Een volgende keer als je stoofpeertjes maakt, maak er dan wat meer voor deze tiramisu. Dan heb je de basis van dit recept gemaakt en kun je tiramisu met stoofperen en perensiroop snel en makkelijk in elkaar zetten. Stoofperen in tiramisu; wat een geweldige combinatie. En ook best fijn; de oven hoeft niet aan bij dit no bake recept.

Stoofperen maken

De basis van dit recept begint met het maken van heerlijke stoofperen volgens dit recept.


Stoofperen hebben zo’n warme smaak door de rode wijn, de kaneel en het langdurig koken. Ik kook de peren lekker lang gekookt, zodat ze wat roder van kleur en wat zoeter van smaak worden

Tikje eigenwijs; ik dacht; ik maak een tiramisu in een springvorm, maar de bovenlaag blijft wordt niet echt heel stevig en dan is een ronde vorm niet de beste keuze.  Uiteindelijk is het wel gelukt, maar dat kwam omdat het dessert een tijdje in de diepvries mocht afkoelen. Omdat de bovenkant van een tiramisu iets zacht en smeuïg is, raad ik je een springvorm af  en kun je beter kiezen voor een schaal. Of stapel je tiramisu zoals ik bij deze bananofee tiramisu heb gedaan.Ik vond tiramisu met stoofperen en perensiroop samen met de topping van mascarpone en slagroom lekker uit de diepvries, maar voordat hij de diepvries in ging was hij nóg lekkerder!


Tiramisu met stoofperen en perensiroop

Tiramisu met stoofperen en perensiroop

Benodigdheden:

 1. 1 laag lange vingers, dit zijn er ongeveer 12-16

 2. 250 gram mascarpone

 3. 250 ml slagroom

 4. 2 zakjes slagroomversteviger

 5. Suiker naar smaak

Voor de sap, die je later inkookt tot siroop:

 1. 50 ml crème de cassis (of meer perensap als je lever geen likeur toevoegt)

 2. 200 ml perensap waar je stoofperen in rusten

 3. 2-3 eetlepels suiker bij het inkoken van de sap afhankelijk hoe zoet je sap al is

Ook nodig:

 1. 6-8 kleine stoofperen doormidden

 2. Zelf gebruikte ik springvorm van 18 cm voor een vrij hoge tiramisu. Gebruik eventueel een vierkante vorm van 20 x 20 cm die je ook gebruikt voor brownies.Tiramisu met stoofperen en perensiroop
Tiramisu met stoofperen en perensiroop

Tiramisu met stoofperen en perensiroop

 1. Roer de crème de cassis door de perensap. Doop hier de lange vingers in en beleg hier de onderkant van je schaal of vorm mee.

 2. Kook de vloeistof die over is in met een paar eetlepels suiker. Als de sap begint de bubbelen is het ingekookt en gaat de sap over in siroop. Ik test vaak een theelepel met de siroop en leg het in de koelkast om te kijken hoe stevig de siroop is. Na een paar minuten schat ik in of de siroop (bijna) klaar is.

 3. Bedek de laag met lange vingers met stoofperen en schep hier de helft van de siroop overheen. Als de siroop nog iets lauw is, laat het zich wat makkelijker verdelen.

 4. Klop de slagroom bijna stijf met 2 zakjes vanillesuiker en de slagroomversteviger, gevolgd door de mascarpone in een andere schaal en voeg de twee bij elkaar. Klop de twee bij elkaar en bedek de perenlaag hiermee.

 5. Maak met een kleine lepel strepen van perensiroop over de bovenkant.

 6. Laat de tiramisu zo’n 3-4 uur stijf worden. Gebruik je een springvorm, laat het dessert dan een uur of 4-6 stijf worden in de diepvries. Je taart wordt steviger, maar het gaat iets ten koste van de zachtheid van de bovenlaag. Koelen in de koelkast gaat ook. Kies wat jij gaar wilt en handig of lekker vindt!

Tiramisu met stoofperen en perensiroop
Tiramisu met stoofperen en perensiroop

Gerelateerde posts

Kommentare


bottom of page