top of page

Friese dumkes bakken


Friese dumkes bakken
Friese dumkes bakken
Zouden we anno nu nog steeds echt typische streekrecepten ontwikkelen? Door het gebruik van internet zijn we eigenlijk dichter bij elkaar gekomen en communiceren gaat zo veel sneller dan vroeger. Friese dumkes bakken is echt een oud Fries streekrecept. De koekjes zijn lekker kruidig, met name anijs proef je goed terug.

Al speurend naar diverse achtergrond informatie en lekkere recepten, vind ik veel recepten die ongeveer hetzelfde zijn. Toch zien alle koekjes er heel anders uit. Soms gewoon rechthoekig, dan weer lang met een holte in het midden.Wat een leuke oude traditie: de bakker duwt zijn duim in het koekje. Wat origineel!

De koekjes die er uit zien als een duim vind ik het leukst. Vooral om dat de bakker hier zijn “handtekening” achter laat door zijn duim in het koekje te drukken. De vingers doen me een beetje denken aan griezelige vingerkoekjes die ik lang geleden met Halloween bakte. Om die reden heb ik bij een deel van de koekjes op de plek van de nagel ook een amandel meegebakken. Zo lijkt het echt een vinger, maar eigenlijk worden ze van oorsprong zonder amandelen gebakken. Het zijn jouw koekjes, jij kunt zelf bekijken hoe je ze wilt bakken.


Maak duimen van het koekjesdeeg
Maak duimen van het koekjesdeeg

Friese dumkes bakken

Benodigdheden:

 1. 125 gram bloem

 2. 1/2 theelepel bakpoeder

 3. 75 gram zachte boter

 4. 3 gram gemalen anijszaad (1/2 theelepel)

 5. 6 gram ongemalen anijszaadjes (1 theelepel)

 6. 3 gram kaneel (1/2 theelepel)

 7. 3 gram gemberpoeder (1/2 theelepel)

 8. 75 gram donker bruine basterdsuiker

 9. Eventueel 1 theelepel rum of anders wat water tot goede consistentie

 10. 50 gram geroosterde hazelnoten (of noten naar eigen keuze)

 11. Eventueel amandelen met of zonder velletje als je het leuk vindt er nagels van te maken

 12. 1 eidooier

 13. Snufje zout


Friese dumkes bakken
Friese dumkes bakken

Friese dumkes bakken

 1. Hak de noten fijn. Maal eventueel wat anijszaad in een blender. Ik doe dit altijd in een koffiemolen, dat gaat heel eenvoudig. Kneed alle ingrediënten door elkaar, behalve de nootjes.

 2. Voeg deze op het laatst toe.  Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).

 3. Rol kleine vingertjes van het deeg. Als het deeg erg plakt kun je wat bloem gebruiken om je vinger doorheen te rollen.

 4. Duw met je duim het uiteinde van de duim een beetje plat. Eventueel kun je hier een amandel in doen, om het nog meer een vinger of duim te laten lijken, maar dit is een eigen interpretatie.

 5. Bak de duimpjes in ongeveer 15 minuten gaar.Koekjes bewaar je zo

Bewaar je Friese dumkes afgesloten in een trommeltje. Zo blijven Friese dumkes na het bakken lekker lang knapperig, tenminste als je ze niet allemaal opeet.


Poedersuiker, havermout of anijszaad; je maalt het eenvoudig met een koffiemolen.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page