Ronde kaneel spritsen
top of page

Ronde kaneel spritsen


Ronde kaneel spritsen
Ronde kaneel spritsen
Heb je nog nooit spritsen gebakken? Dan is het nu de perfecte tijd om in actie te komen.Je kunt spritsen het hele jaar door bakken, maar in de zomer is het net iets makkelijker omdat het vaak iets warmer is in huis. Omdat je spritsen moet spuiten met een spuitzak moet het deeg lekker op temperatuur zijn, anders krijg je het deeg en met name de boter niet makkelijk door je spuitmondje. In theorie kun je natuurlijk ook gewone bolletjes bakken, maar voor een echte herkenbare sprits heb je een goede spuitzak en mondje nodig.

Oud Hollandse spritsen met kaneel en in het rond gespoten, zelf versgebakken zijn ze het allerlekkerste


Spuit ik normaal ook vaak met een snoepzakje; bij deze ronde kaneel spritsen doe ik dit niet want die zo best eens kunnen “ontploffen”, oei. Kies dus voor een stevige spuitzak.


Heb jij problemen met kracht zetten met je handen; dan kun je misschien beter margarine gebruiken. Dit geeft een iets zachter deeg.

Zalvig spritsdeeg spuiten
Sprisdeeg is een wrijfdeeg, verwarm het iets om het soepel te kunnen spuiten

Ronde kaneel spritsen

Benodigdheden:

  1. 200 gram zachte boter (roomboter of margarine)

  2. 250 gram bloem

  3. 115 gram fijne suiker of witte basterdsuiker

  4. 1 zakje vanillesuiker

  5. 1 eidooier

  6. 1-1,5 theelepel kaneel naar smaak

  7. 1/4 theelepel zout

Ook nodig:

  1. Spuitzak (geen snoepzak, deze is niet stevig genoeg)

  2. Kartel spuitmondje van ongeveer 1 cm

  3. Bakpapier


Ronde kaneel spritsen
Ronde kaneel spritsen

Ronde kaneel spritsen; zo bak je ze!

  1. Leg de spuitzak klaar met een spuitmondje en leg een vel bakpapier op je bakblik.

  2. Mix de boter en suiker met een handmixer totdat het licht van kleur en romig is, dit duurt al snel zo’n 5 minuten.

  3. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed met wrijvende bewegingen met je palmen, tot het deeg zacht en warm is. De machine kan het ook, maar ik vind het fijner om met de hand te doen. Dan voel je beter hoe zacht het deeg is. Je handen zullen de boter ook licht verwarmen.

  4. Vul je spuitzak en verwarm de oven voor op 165 graden met een hete lucht oven of op 180 met boven- en onderwarmte.

  5. Spuitje cirkels op het bakpapier. Is je deeg toch een beetje stroef, probeer het met je handen te verwarmen en het deeg in de zak te bewegen/wrijven.

  6. Bak de spritsen in 16-18 minuten gaar; zodra je de randjes ziet verkleuren mogen ze uit de oven.

  7. Laat de koekjes goed afkoelen en bewaar ze afgesloten in een trommel.


Gerelateerde posts

bottom of page