top of page

Frikandelbroodje maken


Frikandelbroodje maken
Bij mij thuis zijn de mannen gek op frikandellen. Eigenlijk is een frikandel gekookte worst die je frituurt zodat het een lekker korstje krijgt. Een echte frikandel eet je wat ons betreft met currysaus, mayonaise en wat fijn gesnipperde uitjes; lekker pittig als een frikandel speciaal dus. In de meeste recepten van frikandelbroodjes dit de frikandel in een laag bladerdeeg. Deze broodjes zijn niet te versmaden, maar ze zijn vrij vet. Het dit recept kun je een frikandelbroodje maken die een stuk minder vet is, en toch komt het worstenbroodje wat smaak betreft dicht bij in de buurt. Voor het deeg gebruikte ik het recept voor Brabantse worstenbroodjes en dat is een echte klassieker waar menig hart harder van gaat kloppen.

Frikandelbroodjes maken zonder poespas, maar je zou de broodjes bij het vullen; een klein beetje currysaus en wat uitjes kunnen toevoegen. Er is dan alleen wel een kans dan de broodjes minder strak bakken. Thuis werden ze goed ontvangen en door de broodjes af en wij doopden de frikandelbroodjes in wat currysaus.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Krijg je al trek? Aan de slag! Eet jij voor vegetarisch? Je hebt tegenwoordig ook vegetarische frikandellen.
Frikandelbroodje maken

Recept om een frikandelbroodje te maken

Benodigdheden voor 6 broodjes:

  1. 250 gram bloem

  2. 100 gram lauwe melk

  3. 6-6,5 gram gist

  4. 5 gram zout

  5. 5 gram suiker of basterdsuiker

  6. 65 gram boter

  7. 1/2 geklutst ei om de broodjes bovenop te besmeren


Frikandelbroodje maken

Frikandelbroodje maken

Kneed van de ingrediënten een soepel deeg. Dit duurt al snel zo’n 15-20 minuten. Verdeel het deeg in 6 stukken, bol het deeg op en laat de bollen onder plastic 30 minuten rusten. Smeer het plastic in met wat olie zodat het brood hier niet aan gaan kleven.


Laten afkoelen

Frituur de benodigde frikandellen of bak ze in een koekenpan met wat olie. Zodra ze een lichtbruin korstje krijgen zijn ze klaar. Laat ze afkoelen tot gebruik.


Deeg rollen

Rol het deeg uit tot het aan beide kanten iets langer is dan de frikandel en breed genoeg om de rol te kunnen sluiten. Ik was een beetje zuinig met het deeg want ik wilde ook graag iets anders uit proberen. Dat is de bol aan de linker kant op de foto. Niet verklappen hoor, maar met een bitterbal aan de binnenkant is hij ook niet te versmaden. Hier ga ik zeker nog een keer een grote schaal van maken.


Frikandelbroodjes laten rijzen

Vouwen

Vouw het deeg bij de punten over de frikandel. Met een rollende beweging klap je het broodje dicht en zit het deeg lekker strak om de frikandel. Knijp de frikandel op de naad goed dicht en rol het broodje nog 1x zodat het er netjes en stuk uitziet. Leg het broodje op een vel bakpapier en een siliconenvel met de naad naar beneden.


Laat de frikandelbroodjes nog zo’n 60 minuten narijzen onder plastic.


De oven in

Verwarm de oven voor op 220 graden ( oven met boven en onderwarmte). Smeer de bovenkant van de broodjes in met het geklutste ei en bak de broodjes in ongeveer 18 minuten goudbruin en gaar.


Wedden dat je frikandelbroodjes op is voor ze koud zijn!


Frikandelbroodje maken

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page