top of page

Brabantse Worstenbroodjes

Brabantse Worstenbroodjes
Heb je het over Brabant, dan heb je het eigenlijk al heel snel over gezelligheid. Over de deur die altijd voor je open staat, over gastvrijheid en over Brabantse worstenbroodjes. De populaire worstenbroodjes behoren behoren tot het erfgoed van Brabant. Ook als je Robèrt van Beckhoven bezoekt deelt hij altijd vol trots zijn Brabantse worstenbroodjes uit. Zelf woon ik boven de rivieren en hier kom ik de broodjes eigenlijk niet tegen, waarom eigenlijk niet. Gelukkig kun je de Brabantse worstenbroodjes met dit recept ook heel gemakkelijk zelf thuis maken. En als je toch aan de bak bent, maak er dan meteen wat meer. De broodjes laten zich goed invriezen voor later.

Hoewel worstenbroodjes in Brabant nogal eens gegeten worden na feesten als carnaval en de nachtmis voor Kerstmis, weten de meeste Brabanders ook op andere momenten wel raad met dit traditionele Brabantse recept. En wie weet neem jij die traditie ook over! Want lekker dat ze zijn!


Je worstenbroodjes zelf maken heeft het een aantal voordelen. Je kunt de worst op smaak brengen naar eigen smaak en je kunt er lekker veel maken. Dit recept bijvoorbeeld is voor maar liefst 30 broodjes. Hoeveel gezichten kun je daar mee blij maken?


Het recept is afkomstig van een echte Brabantse Meester Boulanger en Meester Patisserie: Robèrt van Beckhoven. Je kent de meester vast als jurylid uit Heel Holland Bakt.

Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.



bolletjes deeg rijzen

Worstenbroodjes volgens Brabants gebruik

Bak veel lekkere broodjes. Je kunt ze namelijk goed in de diepvries bewaren, maar dat is waarschijnlijk niet nodig...

In de diepvries heb je altijd wat lekkers achter de hand. Bak de broodjes nadat ze ontdooit zijn zo’n 10 minuten op 170 graden (heteluchtoven).



Brabantse Worstenbroodjes

Brabantse worstenbroodjes

Benodigdheden voor 30 stuks:

  1. 500 gram bloem

  2. 200 gram melk

  3. 12-13 gram gedroogde gist

  4. 9 gram zout

  5. 10 gram witte basterdsuiker

  6. 125 gram boter

  7. 1 ei om de broodjes te besmeren

Voor de worstjes:

  1. 750 gram half-om-half gehakt

  2. 2 eieren

  3. 80 gram paneermeel

  4. Peper, zout

  5. Eventueel Chilipeper, mosterd en ketjap



Verpak de saucijs in het brooddeeg tot een worstenbroodje

Zo maak je Brabantse worstenbroodjes

Verwarm de melk naar ongeveer 20 graden. Voeg de overige ingrediënten toe en kneedt het deeg zo’n 20 minuten tot het soepel is.

Maak stukjes van 30 gram deeg en bol de stukjes op. Heb je geen idee wat het opbollen van broodjes is? Robèrt leert het je in dit instructiefilmpje. Bewaar deeg waar je niet mee aan het werk bent altijd onder plastic of een theedoek, anders droogt het uit.



Tip: als je broodjes goed kunt opbollen, zul je merken dat je gehaktballen ook mooier zullen worden!

Laat het de bolletjes 30 minuten rusten onder een plastic. Hiermee droogt het deeg minder uit dan een half uur onder een theedoek. Gebruik je plastic? Vet dit dan in met weinig olie. Anders gaat het brood aan het plastic plakken.


Maak de worstjes door het gehakt te mengen met het ei, het paneermeel en de kruiden naar smaak. Maak porties gehakt van 30 gram en rol ze tot worstjes.


Rol een bolletje deeg uit tot een ovaal. Laat de overige stukken deeg bedekt.


Leg het worstje op een ovaal van deeg. Klap de zijkanten van het deeg naar binnen, en klap hierna de lange kanten over elkaar heen. Knijp het deeg goed dicht en rol het nog kort zodat het een mooie vorm krijgt.


Laat de worstjes zo’n 60 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 220 graden en besmeer je broodjes voordat ze de oven ingaan met geklutst ei. Hiervan gaan ze prachtig glimmen en krijgen ze een gouden kleur. Bak de broodjes in 18 minuten gaar.



De keuken voor mijzelf

Meestal probeer ik te bakken als er niemand in huis is. Lekker rustig en de hele keuken voor mezelf. Deze fotoshoot was op een druilerige zondag. Iedereen was thuis en de geur van verse kruidige broodjes lokte het hele gezin naar beneden. Het lukte me bijna niet om de worstenbroodjes rustig op de foto te zetten. Al voor de laatste foto was gemaakt, was er plots een broodje verdwenen.


Niet veel later heb ik geen stukje brood of worst meer kunnen vinden. Je bent dus gewaarschuwd

Ik maakte Brabantse worstenbroodjes met de helft van het recept, dat is blijkbaar niet genoeg voor een gemiddeld gezin van vier.


Doorsneden van Brabantse worstenbroodjes

Varieer eens met ander vlees of vegetarisch gehakt

Ik heb de worstenbroodjes een aantal keren gemaakt. Ik heb de tweede keer de worstjes wat meer de smaak gegeven die we zelf lekker vinden. Dat kun jij natuurlijk ook. Of misschien wil je liever een ander soort gehakt; kippengehakt of vegetarisch gehakt omdat je dat lekkerder vindt of geen varken of rund mag eten. Ik heb ontdekt dat je meer kunt maken met het deeg voor worstenbroodjes.



Oftewel: het verhaal wordt vervolgd. Overigens…. zowel zoet als hartig!


Meer meesterlijk brood van robert van Beckhoven

Bron: Dit recept is afkomstig uit Meer meesterlijk brood van Robèrt van Beckhoven.

Gerelateerde posts

2 commentaires


Invité
13 févr. 2022

lekker hoor

J'aime
Membre inconnu
08 avr. 2022
En réponse à

Dank je, het is tijd dat ik ze weer eens ga bakken, zo heb je snel iedereen beneden.

Groetjes Carola.

J'aime
bottom of page