top of page

Garnalenkroket


Garnalen kroketten zelf maken
Dit weekend was ik lekker aan het bakken geslagen: garnalen kroketten. Niet echt zoet, maar wel een zoethoudertje. En wat zo leuk is; het bakken van kroketten valt reuze mee. Ze zijn heerijk want je kunt ze kruiden naar eigen smaak. Bijvoorbeeld deze garnalenkroket.

Vorige week werd bij mij thuis een foodybox bezorgt met heerlijke producten waarmee producenten de aandacht proberen te krijgen van foodbloggers. En aandacht, dat kregen ze! Alleen, er zaten geen zoete producten in de box en dus werd er dit maal wel gebakken, maar dan hartig.


Lust je geen garnalenkroket? Ik weet zeker dat je met de basis van dit recept eigenlijk ieder ander soort kroket kunt bakken. Wat een smakelijke roux!

Handige tip: Zelfgemaakte kroketten kun je ongebakken 2 maanden gewoon bewaren in de diepvries. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand.


Garnalen kroketten zelf maken

Ook Cees Holtkamp bakte garnalen kroketten in zijn boek: Van tarte tatin tot garnalenkroket: De Banketbakker. Het recept is afkomstig uit zijn boek vol waardevolle basisrecepten. Ik kom steeds weer bij dit boek terecht op zoek naar een basic.

Recept Garnalen kroketten

Benodigdheden voor: 15-18 stuks

Voor de bouillon:

250 ml bouillon (eventueel zelfgemaakte garnalenbouillon: sjalotje fruiten en bakken in boter, ongepelde garnalen hier bijvoegen, roeren, hierna 300 ml. water toevoegen, koken, afgieten. Er blijft 250 ml bouillon over). Ik had gepelde garnalen en maakte geen bouillon maar gebruikte kant en klare runderbouillon uit glas.


Voor de roux:

 1. 80 gram roomboter

 2. 250 gram melk

 3. 250 gram (garnalen) bouillon

 4. 100 gram bloem

 5. 300 gram gepelde garnalen

Overige ingrediënten:

 1. 6 gram gelatine, 3 blaadjes

 2. 2 eidooiers

 3. 50 gram slagroom

 4. Zout

 5. Peper/cayennepeper

 6. Eventueel paar druppels tabasco

 7. 1 flinke eetlepel fijngesneden peterselie

 8. Paneermeel fijn en eventueel grof

 9. 5 eiwitten

 10. 10 gram bloem

 11. Zonnebloemolie


Garnalen kroketten zelf maken

Zo maak je garnalenkroketten

Handig is het om de ingrediënten alvast in diverse schaaltjes klaar te zetten. Zonde om je roux te laten mislukken omdat je wat ingrediënten nog moet pakken en afwegen.


Om de roux te maken smelt je de boter in een pan met een dikke bodem. Laat de boter zachte smelten en kort bruisen en voeg dan de bloem toe. Roer 1-2 minuten goed met de garde. De kleur wordt goudgeel en de roux in de maak laat gemakkelijk los van de bodem.


Giet steeds een klein beetje bouillon en melk toe en roer de roux goed door. Het vocht wordt opgenomen door de bloem. Blijf goed roeren.


Laat de ragout kort koken tot het gaar is. Als de glans verdwijnt en de ragout smaakt niet meer zo melig mag de pan van het vuur.

Voeg nu de blaadjes uitgeknepen gelatine toe.

De losgeklopte eidooiers en de room mogen nu bij de ragout.

Breng het geheel op smaak met peper, zout, cayennepeper, tabasco en eventueel andere kruiden naar wens.

In de foodybox zat een kruidenpotje van Simply Spices. Dit is een serie bijzondere kruidenmixen zonder een van  de 24 meest voorkomende allergenen. Daarbij zijn de kruiden zonder E-nummers.

Zonder E-nummers

Eigenlijk dus gewoon zoals een potje kruiden behoort te zijn maar het vaak niet is.

Mijn Hollandse garnalen waren afkomstig van het Nederlands Visbureau

Voeg de garnalen en de peterselie bij de ragout. Laat zo mogelijk de ragout afgekoeld een nacht in de koelkast staan.

De paneermeel werd gemaakt van 9 gedroogde boterhammen. De magimix maalde de boterhammen fijn tot paneermeel. Vind je het lekker als de buitenkant van de kroket bedekt is met minder fijn paneermeel? Dan is het handig om de helft van je brood wat korter en/of minder grof te malen.


Garnalen kroketten zelf maken

Met een ijsbolletjestang haalde ik bolletjes uit de afgekoelde ragout. Rol de bollen eerst door de paneermeel en vorm dan kroketten.


De uiteindelijke mooie vorm krijgt de kroket straks bij een tweede maal rollen.

garnalenkroket

Klop hiervoor de bloem door de 5 eiwitten.

Rol de kroketten een tweede maal door ze eerst in het eiwitmengsel te dopen en vervolgens nogmaals door de paneermeel of als je graag wilt het grove paneermeel.

Zelf vond ik het handig om met mijn rechter hand de kroket door het eiwitmengsel te halen en te beginnen met rollen door het paneermeel om het vervolgens met de “schone hand” netjes af te rollen tot een echte kroket!

Na de 2e rol werden de kroketten eigenlijk heel mooi. Een mooi handgemaakte garnalenkroket.


Garnalen kroketten zelf maken

Zo klaar

Verwarm ondertussen de olie tot 180 graden. De kroketten zijn na 3 minuten bakken in de olie gaar.

Tip: Het zijn wel heel erg veel kroketten. Je kunt ongebakken kroketten heel goed in de diepvries bewaren, wel zo’n 2 maanden en je huisgenoten en jezelf af en toe trakteren op een zelfgemaakte garnalenkroket.

Dippen: waar dip jij de garnalenkroket in? 

Deze TonS mosterd is lekker pittig en biologisch gemaakt zonder conserverings- en bindingsmiddelen. Jammer dat dit eigenlijk speciaal is. Zou ons eten niet altijd zonder ongewenste middelen moeten zijn?


Garnalen kroketten zelf maken

Veel lees- en bakplezier!


De ontvangen foodybox werd verzorgd door Kroon op het Werk.

Gerelateerde posts

2 Comments


Unknown member
Apr 23, 2022

Wat fijn zeg, je hebt nu het recept om zelf aan de slag te gaan 😄

Like

Unknown member
Apr 23, 2022