top of page

Pull apart brood met za’atar


Pull apart brood met za'atar
Pull apart brood met za’atar
Van de boekpresentatie van Sarena naar Pull apart brood met za’atar. Hoe doe je dat?
Michiel of misschien beter bekend als Lange Chiel van Heel Holland Bakt, sprak ik op de super gezellige boekpresentatie van het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.  Michiel is winnaar van de kersteditie van Heel Holland Bakt 201,5 is hard aan het werk om in het najaar een boek op de markt te brengen. Petje af want naast al die aandacht, het schrijven van een boek is hij ook nog steeds aan het werk.

Michiel werkt bij Verstegen Kruiden en sauzen in Rotterdam en hij zit hier erg goed op zijn plek. Dat merk je aan de toon van het gesprek, zijn enthousiaste over de kruiden en zijn bedrijf. Ken ik ze niet? De nieuwe kruiden-melanges? Nee, sorry Michiel. Even later komt hij naar me toe en vertelt me dat hij graag wat kruiden-melanges wilt opsturen. Zou ik daar iets mee kunnen in de keuken? Leuk! Dat is een uitdaging die ik graag aan ga.


“Welk kruidenmengsel denk jij dat er geschikt is om mee te bakken?” vraag ik aan Michiel. Lange Chiel weet het vrijwel meteen: “Vadouvan!”
Zakjes kruiden en specerijen

Kruidenmelangese

vindt ze in de supermarkt in vele soorten. Sommige zijn wat saai, maar dit rijtje kruiden dat Verstegen op de markt brengt zitten echt een paar toppertjes tussen Ik heb ze natuurlijk nog niet allemaal geprobeerd maar Ras el Hanout, Zhug, Vadouvan, Tandoori Massala zijn echte klassiekers aan het worden. Erg nieuwsgierig zijn wij ook naar de Caribische Jamaican Jerk en het Antiliaanse Colombo.


De kruiden melanges van Verstegen zijn zoutvrij, dat is wel zo fijn, nu kun je zelf bepalen hoeveel zout je wilt gebruiken

Al eerder heb ik lekkere recepten gevonden met za’atar. Dit mengsel wordt vaak gecombineerd met olijfolie en brood. Met brood? Ohh, dan weet ik nog wel een lekkere combi! Daar ga ik mee bakken. Vavouvan? Dat kan nog wel even wachten.


za'atar
Za’atar

Za’atar is een kruidenmengsel uit het Midden Oosten

Za’atar is ook de naam van een wilde oregano, een kruidensoort welke familie is van het kruid Marjolein. Deze wilde oregano wordt gemengd met sumak en sesamzaadjes. Sumak heeft een lichte citrussmaak.

Pull apart brood met za'atar
Pull apart brood met za’atar

Pull apart brood met za’atar

Benodigdheden:

Voor het brood (basis van brood zelf is afkomstig uit Home Baked van Yvette van Boven)

Mijn bakblik is ongeveer 22 cm. lang.

 1. 375 gram bloem verdeeld in 2 delen; 250 gram en 125 gram

 2. 8 gram suiker

 3. 60 gram boter

 4. 1 zakje gedroogde gist is 7 gram

 5. 1/2 theelepel zout

 6. Snufje chilipoeder

 7. 120 ml. melk

 8. 2 eieren op kamertemperatuur

Voor de vulling:

 1. 4 eetlepels za’atar

 2. 3 eetlepels goede olijfolie

Zo bouw je de laagjes op van dit pull apart brood

Zo maak je dit plukbrood met za'atar

 1. Verwarm de melk met de boter op het vuur. Zodra de boter gesmolten is mag het vuur uit. Laat het even afkoelen. Meng het eerste deel bloem van 250 gram met de suiker, gist, en zout door elkaar. Voeg beide mixen door elkaar en kneed het geheel door elkaar met een (hand) machine want het is een vrij stug deeg. Kneedt er nu de eieren door heen. Handiger is om dit stuk voor stuk te doen, tot het deeg goed zacht is. Alles bij elkaar zo’n 10 minuten.

 2. Tijd voor het tweede portie bloem en kneed het deeg nog z’n 8 minuten. Yvette raadt aan dit met de hand te doen, maar machine kan het beter vind ik zelf. Maak een bal van het deeg en laat het een uur in de kom rijzen die je bedekt met een pedaalemmerzak op een lekker warm, tochvrij plekje.

 3. Na ruim een uur is het deeg bijna verdubbeld. Rol het deeg uit tot een lap van 40 x 24 cm. Meng de olijfolie en de za’atar door elkaar en smeer de rechthoek hiermee in. Snij de rechthoek in vier lange plakken. Leg de plakken op elkaar.

 4. Snij de stapel in vierkantjes. Mijn cakeblik van ongeveer 22 cm. bedekte ik met bakpapier. Een lange streep bakpapier bedekt in één keer de zijkanten en onderkant. De strook is lekker lang zodat ik het brood straks zonder problemen zo uit mijn vorm kan halen.

 5. Vul het bakblik met de vierkante stukjes brood. Is jouw bakblik een stuk groter? Geen probleem, vul het deel dat te groot is op met bijvoorbeeld een glas die goed tegen de oven bestand is.

 6. Laat je brood opnieuw een uur rijzen in een plastic zak, lekker warm en tochtvrij.

 7. Verwarm je de oven voor op 170 graden (hete lucht). Zorg ervoor dat je bovenwarmte niet aanstaat. Bak je brood in 35-40 minuten gaar.

 8. Laat je brood eerst 10 minuten afkoelen voordat je het  pull apart brood met za’atar uit je vorm haalt.

Een pull apart brood vind ik zo mooi omdat het robuust is, iedere keer weer anders. Het brood rijst en zoekt een uitweg. Een plakje tussendoor is heerlijk, is verrassend als bijgerecht bij vele menu’s. Zelf vind ik het vooral heel lekker bij een smakelijke kom soep.


Bedankt Michiel (je kunt Michiel volgen op twitter) en Verstegen kruiden en sauzen uit Rotterdam, voor mogelijkheid de heerlijke kruidenmixen uit te proberen


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page