Gelatine blaadjes vs gelatine poeder
top of page

Gelatine blaadjes vs gelatine poeder


gelatine blaadjes vs gelatine poeder
Gelatine blaadjes vs gelatine poeder zijn geen ingrediënten die ik meegekregen heb in mijn culinaire opvoeding. Mijn moeder wist er vroeger geen raad mee. Gelukkig kun je tegenwoordig een hoop informatie vinden op het het internet en veel uitleg in culinaire programma’s.
Gelatine is het heel erg handig als je op avontuur wilt gaan in de wereld van gelei, crèmes, taarten, mousses en andere desserts.

Wat is gelatine? Gelatine blaadjes vs gelatine poeder

Gelatine blaadjes of gelatine poeder is een bindmiddel dat wordt gemaakt van slachtafval, van varkens en runderen, meestal de botten en huiden. Het is een eiwit.


Hoeveel gelatineblaadjes heb je nodig?

Een verpakking met gelatine blaadjes bevat 12 blaadjes. Dit is genoeg voor 1 liter vloeistof. Voor een halve liter heb je 6 bladeren nodig. Oftewel: 1 blad gelatine heb je nodig voor 85 ml vloeistof.


Waarom gebruik je gelatine?

Gelatine lost op bij warmte. Als de gelatine in een vloeistof afkoelt wordt het gelei. Afhankelijk van de hoeveelheid gelatine een dunne gelei of hele stevige.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Gelatine weken? Het advies is vaak 10 minuten. Heb je meer tijd? Geef je gelatine dan een uur de tijd. Dan kan iedere cel zich vullen met water. Met 10 minuten lukt dat toch vaak niet goed genoeg.

Kleur- en smaakloos gelatine blaadjes die je moet weken

Hoe lang moet je gelatine weken?

Vaak vind je in recepten dat je gelatine 10 minuten moet weken. Je kunt het inderdaad al na 10 minuten gebruiken maar dan heeft de gelatine zich nog niet volledig met vocht opgezogen. Dat vocht gaat gelatine straks uit het recept halen waar je het in verwerkt. Dat is eigenlijk net zo als rozijnen; die kun je ook beter laten weken want anders halen de rozijnen het vocht uit je baksel. Het beste kun je gelatine uren tot zelfs een nacht weken.


Waarom je gelatine niet mag koken

Gelatine lost heel snel op in een warme vloeistof. Zorg ervoor dat de vloeistof niet kookt. Hierdoor zal de gelatine minder binden.


In de supermarkt in Nederland en België kun je vooral gelatine blaadjes vinden. Toch staat er vaak in een recept vermeld dat je gelatinepoeder nodig hebt.

Gelatinepoeder kopen

Gelatinepoeder kun je kopen in kiloverpakkingen, bijvoorbeeld bij bijvoorbeeld de Makro. Bij sommige taartwinkels kun je kleine potjes met 60 gram gelatinepoeder op basis van runderen kopen. Bijvoorbeeld van funcakes.



Gelatine poeder gevonden in de supermarkt

Wat is de verhoudingen tussen gelatine poeder en gelatine blaadjes?

Voor deze vraag heb ik Dr. Oetker om meer informatie gevraagd.

Negen gram gelatinepoeder is gelijk aan zes blaadjes gelatine. Met beide hoeveelheden kun je van een halve liter vloeistof een stevige gelei maken.


Verdubbelen

Achtien gram gelatinepoeder is dus gelijk aan twaalf blaadjes en gebruik je voor 1 liter vloeistof.

Een blaadje weegt anderhalf gram. Een theelepel bevat ongeveer drie gram gelatine. Dat is dus twee blaadjes gelatine.


Gelatine met ananas, papaja, mango en kiwi?

Helaas gaan deze twee niet goed hand in hand omdat in dit fruit enzymen bevatten die niet goed samen gaan met gelatine. Toch kun je gelatine wel gebruiken bij dit fruit door voor gebruik het fruit te blancheren. Fruit in blik is overigens al verwarmd, en kun je dus meteen gebruiken.

gelatine blaadjes oplossen in water

Hoe gebruik je gelatine?

Voor de zekerheid, lees altijd de verpakking

In het algemeen moet je gelatine blaadjes zo’n 15 minuten in water laten staan. Dan wordt het heel zacht en glibberig en laat het zich makkelijk oplossen in een warme vloeistof. Heb je langer de tijd? Laat de blaadjes dan rustig 1-2 uur weken. Dan halen de gelatineblaadjes het vocht uit het water en niet uit je gebak of dessert.


Gelatinepoeder dien je op te lossen in koud water en zo’n 20 minuten te laten staan.  Het wordt vrij dik na het weken. Na het weken voeg je het toe aan een warme vloeistof. De gelatine zal snel oplossen en je zult het niet meer terug zien.

gelatine-poeder oplossen in water

Vegetariër

Als vegetariër kun je geen gelatine gebruiken. Wat nu?

Inderdaad, gelatine is veelal van gemaakt van varkens en rund. Je kunt als alternatief voor gelatine,  agar agar gebruiken. Dit is te koop in grote supermarkten, maar in een toko kun je ook agar agar vinden. Ook in Duitsland vond ik vele soorten agar agar bij de afdeling bakken. Agar agar betekend gelei in het Maleis en is afkomstig van roodwier, een algensoort.


Arabische gom

Overigens kun je ook Arabisch gom gebruiken, dit is een een product dat afkomstig is van een boom die je onder andere kunt vinden in Indonesië.

agar agar, verkrijgbaar in de toko

Je eet Halal of Kosher, wat nu?

Funcakes heeft gelatine op basis van runderen. Of je kunt voor een plantaardig optie kiezen als agar agar of Arabisch gom. Agar agar kun je vinden in veel toko’s en natuurwinkels; als repen, vlokken of poeder. De poedervorm bindt 4 maal meer dan gelatinepoeder, maar bindt minder lang. Bij agar agar is het handig om je recept pas te maken als je het van plan bent vrij snel te nuttigen.


Lees altijd de gebruiksaanwijzing over de verhoudingen bij gebruik.

Gelatine blaadjes vs gelatine poeder

Waar wordt gelatine nog meer voor gebruikt?

Gelatine wordt in veel snoepjes als winegum en dropjes gebruikt. De buitenkant van capsules met medicijnen zijn ook vaak van gelatine. Verder vind je gelatine in jams, maar ook sommige fruitsappen, wijn en bier.


Tip: Gelatine blaadjes kun je ook leuk als raam gebruiken in kersthuisjes gemaakt van koek.
gelatine blaadjes vs gelatine poeder

Gerelateerde posts

bottom of page