top of page

Gembershot maken


Gembershot maken
De supermarkten staan er vol mee: Gembershot! Er hangen heel veel gezondheidsclaims aan gember; wat daar van waar is kan ik niet beoordelen. Lekker is die pittige wortel in ieder geval wel. Zelf zet ik regelmatig gemberthee. Niet zo'n slappe thee met 2 schijfjes gember waar je met je lepel nog iets van smaak uit probeert te duwen, maar een thee die flink pittig smaakt en je mentaal een boost geeft. Dat geldt nog meer voor deze pittige shot; het geef je een soort kick. Ik verbaas mij enorm over de prijzen van gembershot in de supermarkt, want een gembershot maken kun je gewoon zelf.

Het is verrassend makkelijk en daarbij kun je zelf bepalen of andere smaken wilt toevoegen. Hoe maak je de beste gembershots en wat gaat er allemaal in? En hoe kun je gembershots het beste bewaren?


Gembershot met citroensap

Een gembershot is in de basis gembersap met citroensap; een pittige maar wat zure shot. In de supermarkt zijn de shots vaak verdund met appelsap. Dat is lekker, maar je krijgt meteen een portie suiker mee. Wat mij betreft kun je de gembershot ook iets verdunnen met wat water of in plaats van citroensap kiezen voor een andere fruitsap als sinaasappelsap, sap van blauwe bessen of aardbeien. Zelf ging ik twee soorten gembershot maken; een deel met citroensap en het andere deel met ongezoet bramensap. De shot met bramen heeft mijn voorkeur; meer smaak en een prachtige kleur. Met een flinke struik in de tuin is dat ook makkelijk en kan ik zelf bramensap maken.


Restje gember gebruiken

Heb je te veel gember gekocht? Zonde om het te laten verpieteren de koelkast. Maak er gembershots mee of gembersiroop. Gembersiroop is ook erg lekker en is langer houdbaar. Het is een fijne smaakmaker bij je maaltijd, in thee of gebak.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Gezonde gembershot maken met citroen, limoen of ander fruitsap

Gembershot maken met staafmixer blender of keukenmachine

Thuis heb ik 2 verschillende fijne raspen. Ik dacht dat de allerfijne rasp het meeste sap zou geven, maar er was nauwelijks verschil. De iets minder fijne rasp gaf even veel sap en werkte veel sneller.


Pas de basis aan naar eigen behoefte

Wil je vaker gembershots maken? Vermeerder dan het recept. Zelf koop ik meestal een stuk gember dat zo groot is als mijn hand. Gember koop ik het liefst bij een toko, daar vind ik de gember vaak een stuk pittiger dan in de supermarkt.


Gembershot maken

Gembershot maken

Benodigdheden per shot:

 1. 30 gram gember

 2. 1/2 citroen

 3. Rasp

 4. Schone uitgekookte fles of pot als je het koel gaat bewaren

 5. Staafmixer of bij grotere porties is een blender


Gembershots bewaren in koelkast of in diepvries

Zelf een gembershot maken doe je zo

 1. Schil de gember en rasp het fijn. Vang ook het sap op.

 2. Pers een 1/2 citroen uit en voeg dit bij de geraspte gember.

 3. Maal de twee ingrediënten fijn met de staafmixer en zeef het. Met een spatel of lepel kun je de stukjes in de zeef nog een beetje aanduwen om zoveel mogelijk sap te krijgen.

 4. Handiger is om meerdere porties te maken, dit werkt fijner met de staafmixer.

Gembershot maken

Variaties bij een gembershot maken

 1. Vervang de citroensap door limoensap, bramensap, sinaasappelsap of andere (suikervrije) sap naar keuze.

 2. Voeg een klein stukje geraspte verse kurkuma toe

 3. Een klein zoetje nodig? Voeg een beetje honing erbij

 4. De geraspte gember wordt met de staafmixer fijner gemalen en daarna gezeefd. Je kunt ook een handje blauwe bessen of geraspte wortel mee pureren en zeven.


Hoe kun je gembershots het beste bewaren?

Verse gembersap bewaar je in een schone, afgesloten fles of pot maximaal 3 dagen in de koelkast. Handig: vul je ijsblokjesvorm met de shots en vries ze in. Haal voor gebruik de hoeveelheid blokjes uit de vriezer die nodig is.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page