top of page

Kurkuma maanzaadcake met gembersiroop


Kurkuma maanzaadcake met gembersiroop
Cakes; daar is het toch altijd tijd voor? De Hollandse vanillecake is heerlijk, maar wel een tikje saai. Laat ik je daarom voorstellen aan een heerlijke Indische cake: Kurkuma-maanzaadcake met gembersiroop uit het boek "Manis" van Francis Kuijk. Van de uitgeverij mocht ik een recept bakken uit Manis. Ik twijfelde enorm, want er is zoveel keuze. Omdat een cake heel toegankelijk is en niet iedereen avontuurlijk is ingesteld in de keuken, besloot ik voor deze cake te gaan: Cake met een tintje kokos, citroen en een wat kurkuma. Daarbij; Francis noemt het Oma's cake, dat klinkt zo lief en vertrouwd. Deze Indische cake ging het worden.

Koenier vs koenjit vs kurkuma vs geelwortel: vele namen maar allemaal hetzelfde.

Op zoek naar koenier in een grote toko kon ik niet slagen. De meneer van de winkel nam mij mee naar koenjit of kurkuma (geelwortel). "Nee ik zoek koenier, geen koenjit", vertelde ik de meneer. Oeps, blijkt het allemaal hetzelfde te zijn.


Francis: I adore this cake! De cake vind ik next level Kue Nenek (oma's cake).

Oma's cake!

Dat trok mijn aandacht. Wat ook mijn aandacht trok zijn de ingrediënten. Ohh dat heb ik allemaal in huis en dus kon ik zo aan de slag.


Smaakmaker: gembersiroop

De gembersiroop had ik lekker pittig gemaakt. Ik dacht eigenlijk dat hij te pittig was, maar dat bleek achteraf helemaal niet waar. De siroop verdwijnt in en op de cake en mengt zich met de andere ingrediënten. Wat mij betreft mag de siroop dus lekker "heet" zijn. Hou je niet zo van gember, dan laat je de siroop achterwege.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Bakblik met het kurkuma maanzaadcakedeeg klaar in de oven te gaan

Kurkuma maanzaadcake met gembersiroop

Benodigdheden voor een cake van 30 cm:

 1. 200 gram fijne suiker (Francis gebruikt 225 gram)

 2. 225 gram ongezouten boter op kamertemperatuur

 3. 4 medium eieren

 4. 230 gram bloem

 5. 3 eetlepel geraspte kokos

 6. 30 gram maanzaad

 7. 1/2 theelepel koenierpoeder (kurkuma, koenkit, geelwortel)

 8. 80 gram zure room

 9. 50 ml melk

 10. 1 theelepel bakpoeder

 11. 1/4e theelepel bakingsoda (baksoda)

 12. Snuf zout

 13. Rasp van 1 citroen (ik gebruikte 1 flinke eetlepel lemoncurd)

Voor de gembersiroop:

 1. 5 cm verser gemberwortel in stukjes van 3 mm (zelf rasp ik de wortel meestal)

 2. 70 gram fijne suiker

 3. 75 ml water

 4. 1 kaneelstokje

Ook nodig:

 1. Cakeblik van 30 cm

 2. Bakspray en paneermeel of een vel bakpapier

 3. Eventueel wat crème fraîche met wat vanille-aroma


Gembersiroop over de kurkuma maanzaadcake gieten

Kurkuma maanzaadcake met gembersiroop maak je zo!

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden bij een hete lucht oven of op 175 graden bij een oven met boven- en onderwarmte. Vet je bakvorm in en bestrooi met paneermeel. Verwijder het paneermeel dat teveel is. Zelf gebruik ik graag bakpapier in een cakeblik.

 2. Klop de boter en de suiker luchtig en licht van kleur. Voeg nu ei voor ei toe aan het mengsel. Meng de zure room, de melk en de kurkuma bij het beslag.

 3. Meng de droge ingrediënten bij elkaar: de bloem, de kokosrasp, maanzaad, bakpoeder, bakingsoda en de citroenrasp .

 4. Spatel dit door het boter/suiker mengsel en schep het in het cakeblik. Bak de cake in ongeveer 55-60 minuten gaar en goudbruin.

 5. Verwarm vlak voor de cake klaar is de gember, suiker, water en het kaneelstokje in een pan. Roer de suiker tot het is opgelost. Kook het zo'n 5 minuten op een zacht vuurtje; het zal iets indikken.

 6. Zelf heb ik de siroop gezeefd maar dit stond niet in het recept.

 7. Verdeel de siroop over de cake. De cake liet ik in de bakvorm zodat de siroop nergens heen kon, alleen in de cake. Verdeel de stukjes gember eventueel over de cake.

 8. Haal de cake na 10 minuten uit de vorm en laat de cake afkoelen.Tip van Francis: Zin in een een frisse tegenhanger van de suiker en de suikersiroop? Roer wat vanille-aroma door creme fraîche en schep een toefje op de cake. Mjammie!

De kurkuma maanzaadcake vond ik bijzonder geslaagd. Laat je niet weerhouden van de combinatie kurkuma en cake. Ergens in de verte proef je hier iets van terug, maar het is moeilijk te omschrijven. Cake is een scheikundig proces in de oven. Alle ingredienten ontmoeten elkaar in de oven en gaan in elkaar op.


Uiteindelijk is het gewoon cake met bloem, suiker, boter, eieren met een Indische twist. Je hoeft echt niet heel avontuurlijk te zijn om deze cake te waarderen. Laat me vooral ook weten wat jij van dit recept vond.

Plakje gesneden kurkuma maanzaadcake

Verse gember vind ik heerlijk, maar de gember was bij mij te draderig om te eten. Na de foto heb ik het weer van de cake afgehaald. Gember op siroop met bolletjes of zelfgemaakte gekonfijte gember lijken mij wel heel lekker! Over smaak valt te twisten toch?


Het recept voor Kurkuma maanzaadcake met gembersiroop komt uit het boek Manis

Naast typische Indische recepten durft Francis ook combinaties aan van wereldse baksels die zij een Indische twist geeft.


Manis van Francis Kuijk

is te koop in de boekenhandel of supersnel via Bol.com

ISBN: 9789461432728Gerelateerde posts

4件のコメント


ゲスト
2022年5月22日

De kurkuma is voornamelijk voor de kleur denk ik. Ik vind dat het weinig smaak heeft. Maar 80 gram is behoorlijk wat.

いいね!
不明なメンバー
2022年5月23日
返信先

Hallo gast, dank je wel voor je oplettendheid. Nee 80 gram klopt niet, ik heb het boek er even bij gepakt. Ik heb het aangepast.

De kukuma is niet alleen voor de kleur. Je proeft het heel licht. Moeilijk uit te leggen. Francis noemt het een aardse smaak.

いいね!

ゲスト
2022年5月21日

80 gram koenjitpoeder lijkt mij wel heel erg veel

いいね!
不明なメンバー
2022年5月23日
返信先

Dank je wel voor je oplettendheid! Ik heb Manis geraadpleegd en heb het aangepast.

いいね!
bottom of page