top of page

Gestempelde Hollandse huisjes koekjes


gestempelde oudhollandse huisjes
Ik heb een idee met mijn oud Hollandse stempels. Huizenkoekjes maken die versierd waren vol oranje slingers.

Koningsdag, wat ga je maken?

Maar dat bleek niet zo eenvoudig als ik dacht. Een workshop bij de koekenbakkers heb ik nog niet gehad dus is het altijd een beetje “aanmodderen” met de royal icing op de koekjes.  Dat werd tellen, tellen en tellen van seconden om de juiste dikte van de royal icing proberen te krijgen.


gestempelde oudhollandse huisjes

Ken je de huisjes-stempels nog, een taart van een tijd geleden?

Deze stempels waren een hype toen er een prachtige taart verscheen in de Mjamtaart met kerst 2010.


gestempelde oudhollandse huisjes

Eén van mijn eerste taarten

Bovenstaande taart was een van mijn eerste taarten, nagemaakt van het ontwerp. Verassend is het kaarsje bovenaan de taart welke licht geeft in de donkere dagen voor de kerst.


gestempelde oudhollandse huisjes

Koekjes bakken

De Hollandse huisjes koekjes werden gebakken naar het recept van Peggy Porschen

Het recept kun je op dit blog vinden.


Kneed de benodigdheden met de handen of de mixer. Hierna moet het minimaal 1 uur in de koelkast koelen.


Steek nu de koekjes uit en leg ze op een bakplaat. Hierna doe ik de koekjes nogmaals 5-10 minuten in de koelkast omdat flink gekoelde koekjes minder uitlopen, meer hun vorm behouden.


De koekjes hoeven niet erg bruin gebakken worden, dit geeft onnodig harde, bruine randjes. Mooier is het om ze 8-10 minuten te bakken in een oven van 180 graden heteluchtoven, tot ze bijna bruin beginnen te worden.


De royal icing werd in 2 delen gemaakt. Een deel met gewone poedersuiker en een deel gemaakt met poedersuiker van Tagatesse, dat wil zeggen, de Tagatesse werd gemalen in de blender. Het is niet zo prachtig fijn als gewone poedersuiker maar het benaderd de fijnheid wel.


De royal icing met Tagetesse zag er eerst goed uit, maar het suiker reageert toch anders dan gewone suiker in het proces. De icing werd niet dunner dus voegde ik meer water toe, nog meer en meer. De icing werd fluffy, luchtig, stevig en kleverig.


stempel oud hollandse huisjes

Links de Tagatesse icing, rechts de gewone icing. Na enkele dagen was de icing op  de Tagatesse koekjes nog steeds flexibel, plakkerig en in te drukken.


stempel oud hollandse huisjes

Na een nachtje drogen kon ik de koekjes met gewone icing stempelen met eetbare verf.

Normaal als je stempelt kun je het beste het plastic blokje dat bij de stempel zit gebruiken om de stempel mooi en egaal af te drukken.


stempel oud hollandse huisjes

Eetbare inkt

Om dit effect te bereiken moeten je koekjes perfect strak glad zijn en dat is toch vaak moeilijk te bewerkstelligen.  De koekjes leken strak, maar in de praktijk bij het stempelen pakt dit toch anders uit. Bij de meeste koekjes waren er stukjes die niet goed wilde stempelen in het huisje. Dat geeft dan vlekken, dikke afdrukken bij het proberen dit te corrigeren.

Vandaar dat ik uiteindelijk het plastic van de achterkant verwijderde en ik ging stempelen met alleen de stempel.


stempel oud hollandse huisjes

Hollandse huisjes koekjes waar de vlag buiten hangt

De eetbare inkt/verf is best snel droog. Hierna werd er getracht slinger te spuiten, het was best moeilijk om van die kleine puntjes van vlaggetjes op de huisjes te spuiten. Uiteindelijk vond ik de basiskoekjes met vlag en vol nationale kleuren tocht het leukst.


De koekje zijn natuurlijk ook te gebruiken natuurlijk met koninginnedag en bevrijdingsdag.

En nu maar afwachten wat onze mannen gaan doen.

Gerelateerde posts

Comments


bottom of page