top of page

Basisrecept platte koekjes


basisrecept koekjes
Soms wil je lekkere dikke koekjes bakken of luchtige koekjes. Maar af en toe heb je platte koekjes nodig. Koekjes die niet rijzen tijdens het bakken en vormvast blijven. Zo zie je beter wat het koekje uitbeeld of je wilt de koekjes mooi versieren met royal icing. Daarom een makkelijk recept: Basisrecept platte koekjes!

Je heb natuurlijk koekjes die gewoon lekker moeten zijn en waarbij de vorm iets minder van belang is. Soms moeten ze zelfs rijzen om lekker luchtig te worden. Maar andere keren wil je een koekje dat stevig is en vormvast. Bijvoorbeeld als je er met royal icing op wilt spuiten of de koekjes gewoon wilt versieren. Dan moeten de koekjes blijven zoals ze met een koekjes-uitsteker zijn uitgestoken. Plat en met dezelfde vorm. Dan kun je dit basisrecept voor platte koekjes goed gebruiken.


Dit soort koekjes bak ik met het volgende recept dat overigens afkomstig is van een van mijn favoriete cake designers: Peggy Porschen.


Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.


Basisrecept voor platte koekjes deeg dat niet mag rijzen

Benodigdheden:

 1. 200 gram boter op kamertemperatuur

 2. 200 gram suiker

 3. 400 gram gezeefde bloem (niet zelfrijzend)

 4. 1 ei

 5. Eventueel wat (natuurlijk) vanille extract

 6. Snufje zout


Basisrecept koekjes

Zo bak je dit basisrecept voor koekjesdeeg dat niet mag rijzen

 1. Mix de boter en de suiker in ongeveer 5-7 minuten met de mixer tot het zacht en romig is. Je kunt het eventueel ook kneden met je handen.

 2. Mix het ei door de mix.

 3. Nu kan de bloem toegevoegd worden bij het deeg. Mix het met een lage snelheid en voer het kort iets op. Schraap zonodig de zijkanten los en voeg het opnieuw tot het deeg.

 4. Als de bloem goed in het deeg is opgenomen, kun je het deeg bewaren in een kom bedekt met een stuk plastic. Bewaar het deeg enkele uren tot zelfs een hele nacht in de koelkast.

 5. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven).

 6. Steek de koekjes uit en laat ze nog even goed koud worden in de koelkast. Dat duurt al gauw 15-30 minuten.

 7. Als de koekjes goed koud de oven in gaan, zullen ze niet van vorm veranderen.

 8. Bak de koekjes in 8-10 minuten goudbruin.


Het recept van Peggy Porschen, ik gebruikte het al bij mijn eerste koekjes en ik gebruik nog altijd hetzelfde recept.

Wist je dit al over koekjesdeeg?

 1. Dat je deeg dat je over hebt eenvoudig kunt invriezen. Maak je vaker koekjes, dan is het handig om meer deeg te maken en het in de diepvries te bewaren.

 2. Dat je bij koekjes die net uit de oven komen een lollystokje kunt stoppen, zo veranderd je gewone koekje eenvoudig in een koeklolly? Omdat koekjes dus nog zacht zijn na het bakken kun je koekjes nog kunnen bewerken na het bakken Je kunt bijvoorbeeld nog een stukje wegsnijden.

 3. Een ei in het deeg maakt het deeg iets sterker. Bak je met kinderen, laat dan het ei weg. Dan is het minder erg als er van het deeg gesnoept wordt.

 4. Dat je koek ook kunt verven? Bij verven aan de buitenkant gebruik je meestal minder kleurstoffen dan volledig in het deeg.Gerelateerde posts

Comments


bottom of page