top of page

Gevlamde meringue met bramensap


Gevlamde meringue met bramensap
Gevlamde meringue met bramensap

Meringues, sweet met een heel eigen bite. Wat zijn ze heerlijk en ideaal om een eiwit-left-over een heel nieuw leven te geven. Ik vind het altijd heel bijzonder dat het wat glibberige eiwit zichzelf weet om te toveren tot een prachtig glanzend, gebakken eiwitschuim. Bak je eiwit langdurig op een lage temperatuur, dan blijft het sneeuwwit.  Bij deze gevlamde meringue met bramensap had ik een afspraak en na een paar uur bakken heb ik de oven toch iets hoger moeten zetten…. Hierdoor is het minder wit gebakken als ik zou willen.

De rode gevlamde strepen zijn gemaakt met iets ingekookte bramensap. Dit is iets steviger en minder vochtig. Je zou eventueel ook jam naar keuze kunnen gebruiken, maar dan heb je zoet en zoet bij elkaar. Het bramensap is een beetje zuur maar dat gaat prima samen met de zoete meringue.

Heb je eiwit over; wat kun je ermee?

Wat kun je met de left overs van eiwitten? In eerste instantie denk ik aan meringues, maar je kunt met eiwitten ook kokoskoeken bakken, macarons of een witte angelcake.


Meringues bakken met vocht van kikkererwten is ook een optie; dit heet aquafaba.

Steeds vaker worden recept met eiwitten gemaakt met het vocht van kikkererwten. Dat klinkt als een sprookje maar werkt echt. Dit heet aquafaba en de eiwitten in dit vocht zorgen voor een luchtige, eiwitachtige structuur die ontstaat na luchtig opkloppen. Ideaal voor vegan bakkers.


kook bramensap in tot het dikker is

Gevlamde meringue met bramensap

Benodigdheden voor ongeveer 12 flinke meringues:

 1. 3 eiwitten

 2. 100 gram fijn suiker

 3. 100 gram poedersuiker

 4. 1 theelepel maïzena

 5. Snufje zout

 6. 3 eetlepels iets dikker, ingekookte bramensap

Roer de ingedikte bramensap door de meringue
Gevlamde meringue met bramensap

Gevlamde meringue met bramensap maken

 1. Gebruik je bramensap of een andere fruitsap; kook deze eerst wat in om vocht kwijt te raken. Vocht en eiwitten gaan niet goed samen. Daarbij, hoe meer vocht in het sap hoe, langer het duurt voor je meringues straks droog gebakken zijn.

 2. Zorg voor een schone kom en klopper, vetresten zorgen ervoor dat de meringue niet luchtig geklopt kan worden.

 3. Klop de eiwitten en voeg als het al redelijk stevig begint te worden de fijne suiker beetje bij beetje bij. Doe je het in 1x, dan krijg je een soort royal icing en dit kun je niet meer luchtig kloppen. Als de meringue zo stijf is dat je het op zijn kop kunt houden zonder dat het eruit valt, spatel je het poedersuiker, zout en de maïzena erdoor, maar niet langer dan nodig om de lucht in de eiwitten te houden.

 4. Verhit de oven voor op 80 graden bij een hete lucht oven of op 100 graden bij een oven met boven- en onderwarmte.

 5. Schep de meringue in een grote schaal of ovenschaal en verdeel de ingedikte bramensap over deze laag.

 6. Trek een aantal strepen met een mesje of kleine lepel en schep grote hoopjes met 2 eetlepels van deze mix op de bakplaat. Ik maakte een paar kleinere schepjes die ik als testkoekje gebruikte om te kijken hoe gaar ze waren na een aantal uur.

 7. Bak de meringue in 4-5 uur droog.

 8. Bak je de meringues op een lage temperatuur om ze wit te houden, dan duurt het een stuk langer dan normaal.


Schep hoopjes meringue op de bakplaat
Gevlamde meringue met bramensap

Het vocht in het bramensap zorgt ook voor wat vertraging in de oven, maar als je gevlamde meringues dan eenmaal klaar zijn; dat is smullen geblazen!


Gevlamde meringue met bramensap
Gevlamde meringue met bramensap

 Hoe bewaar je meringues?

Vermijd bij meringues vocht!  Bewaar ze goed afgesloten en doe de trommel weer dicht als je er een meringue uithaalt om dat vocht weer buiten te houden. Niet te lang gebakken zijn meringues lekker chewy van binnen maar dan zijn ze minder lang te bewaren. Bak je ze goed droog, dan zijn ze goed afgesloten maanden houdbaar.


Gerelateerde posts

Comments


bottom of page