Taarten zijn favoriet. Ze hebben iets groots en vragen om aanzien. Zet je ze letterlijk op een voetstuk, een etagère, dan is het helemaal raak. Die grootse taart is van oorsprong eigenlijk maar een reeks onderdelen zonder uitstraling. Meringue, advocaat, slagroom, mascarpone en perzik uit blik. Klinkt niet heel spectaculair toch? Stapel ze tezamen op en ineens heb je deze geweldig lekkere meringuetaart met advocaat en perzik.
Leftover eiwit vs leftover eigeel
Meestal bak ik meringues als ik eiwit over heb, of ik maak advocaat als ik eigeel over heb. Bij dit recept heffen de leftovers elkaar op. Tik een eitje en verzamel de eiwitten en het eigeel apart. Samen eten we alles op.
Wil je het recept graag voor later bewaren op Pinterest? Dat kan eenvoudig via deze link.
Meringuetaart met advocaat en perzik
Benodigdheden voor een taart van 18-22 cm:
175 gram eiwit
175 gram fijne suiker
175 gram poedersuiker
1 theelepel maïzena
1 theelepel azijn
Snuf zout
Voor de vulling:
250 gram slagroom
250 gram mascarpone
Perzik uit blik, goed drooggedept en in kleine stukjes gesneden en dunne schijfjes bovenop
Suiker eigenlijk niet nodig, maar de echte zoetekauw zou een klein beetje kunnen toevoegen
Advocaat, het liefste homemade volgens dit recept
Ook nodig:
Eventueel een meegebakken meringue koekje
Sprinkles
Spuitzak met spuitmondje
Meringuetaart met advocaat en perzik maken
Teken 3 cirkels van 20-24 cm bakpapier en draai het papier om zodat de inkt onderop zit
Verwarm de oven op 80 graden en bak de meringue in 4 uur droog. Draai na 3 uur de meringue om, zodat de onderkant ook goed droogt.
Vier uur bakken lijkt lang, maar de lagen worden op een lage temperatuur gebakken, eigenlijk gedroogd, zodat ze wit blijven. Bak je hoger dan 100 graden dan wordt de meringue beige van kleur, maar het is wel sneller klaar.
Laat de meringue in de oven met de deur dicht afkoelen,
Klop de mascarpone los. Klop de slagroom bijna stijf en voeg de mascarpone toe. Suiker is wat mij betreft niet nodig door de zoete meringue, maar voeg eventueel toch iets toe naar behoeft.
Bedek een laag meringue met advocaat en spuit hier een laag mascarpone/slagroom en stukjes perzik overheen. Herhaal de laag.
Versier de bovenkant met een rand mascarpone/slagroom rondom de buitenkant. Het midden versierde ik met 4 plakjes perzik in een cirkel met een gebakken koekje bovenop.
Meringue is erg gevoelig voor vocht, bewaar het goed afgesloten in plastic zonder lucht.
De lagen meringue kun je goed eerder bakken als je ze goed droog bakt. Je kunt ze goed afgesloten in plastic zeker enkele dagen eerder bakken en waarschijnlijk ook langer, maar dan moet de meringue echt goed droog zijn. Dat de lagen droog zijn is geen probleem; straks met de vulling tussen de lagen wordt het weer wat zachter.
Hoe lang kun je een meringuetaart bewaren?
De taart kun je het beste dezelfde dag eten. Het vocht uit de perzik, de advocaat en de mascarpone/slagroom zal de meringue zachter maken.
Overigens vond ik de schuimtaart met advocaat en perzik ook de dag erna nog heerlijk, een beetje sticky, door de kleverige meringue. Maar het ziet er minder mooi uit, dat dan weer wel, dus bewaar de restjes voor de volgende dag voor jezelf; heerlijk!
Comments